Tickets
Shop
Nieuws 21 mei 2018

Ariëns pakt marathontitel na solo: 'Laatste vier rondjes had ik het zwaar'

Ronde na ronde vloog Crispijn Ariëns onvermoeibaar in zijn eentje op kop over het asfalt in Waarland. Een halve marathon reed de Brabander voor het peloton uit en dat leverde hem na vijf jaar weer een Nederlandse marathontitel op. "Dit is een mooie stap richting het WK."

Foto : Glenn Wassenbergh

Team Okay Fashion & Jeans had vooraf alle mogelijke scenario's besproken. Mee zitten met elke kopgroep, om en om aanvallen, een eindsprint aantrekken voor Bart Hoolwerf. "En dit was ook een scenario", zegt Ariëns na afloop over zijn lange solo. "Het maakt mij niet zoveel uit wie van ons er op het podium staat, zolang we het maar in de ploeg houden. In een eindsprint waren we denk ik ook sterk genoeg geweest maar dat is altijd afwachten tegenover Gary (Hekman) dus liever niet."

Strak tempo
Met Ingmar Berga, Sjoerd den Hertog, Marcel van Ham en Bart Hoolwerf in de gelederen wist Ariëns dat er naar zijn ploeg gekeken zou worden om de wedstrijd te maken. Een jaar geleden was Jordy Harink de formatie te snel af op het NK Marathon. Als een duveltje uit een doosje trok hij de sprint naar zich toe en kreeg zodoende de rood-wit-blauwe trui omgehangen. Nu moest Harink toekijken vanaf de kant met een ingepakte knie. Vorige week liep hij een knieblessure op na een valpartij in een wielerkoers.

Foto : Neeke Smit

"Vorig jaar hebben we het een beetje verprutst. Ik denk dat we het dit jaar heel goed hebben recht gezet", klinkt het tevreden. "Ik wist dat dit rondje mij goed lag en als team moesten we het goed uitspelen. Dat is gelukt." Met vijftien ronden te gaan kreeg Ariëns een klein gaatje en ging volle bak door. Elke ronde liep hij uit op het peloton, dat werd gecontroleerd door zijn ploeggenoten. "Ik kon een strak tempo rijden, alleen de laatste vier rondjes had ik het zwaar."

Wereldtitel
In de week voorafgaand aan het NK in Waarland heeft Ariëns veel op snelheid getraind. "Achter de auto aan skeeleren met mijn vrouw achter het stuur. Hoe hard dat gaat? Als zij ziet dat ik het makkelijk heb, gaat het gaspedaal nog verder naar beneden, ha. Meestal gaat het tussen de 50 en 60 kilometer per uur."

Hij ziet deze marathon als een 'mooie meting' in Nederland, maar op wereldniveau is het andere koek. "Het is nog lang niet goed genoeg voor het WK maar dit is een hele mooie stap. Een bevestiging dat ik op de goede weg zit. De topvorm moet er pas in juli zijn. Het is vijf jaar geleden dat ik voor het laatst Nederlands kampioen werd en dat seizoen pakte ik ook mijn laatste wereldtitel op de marathon…", besluit Ariëns met een lach.

Klik hier om alles te lezen over het NK Marathon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan