Tickets
Shop
Nieuws 27 mei 2018

Anna van den Bos: 'Je kunt niet altijd door blijven gaan'

Het was een bewogen jaar voor Anna van den Bos. Vorige zomer ging het de 17-jarige uit Oostknollendam voor de wind, maar aan het begin van het winterseizoen kwam ze de man met de hamer tegen. Haar schaatsseizoen besloot ze vroegtijdig te beëindigen, met de zomer in zicht als frisse start en het WK in eigen land als hoofddoel.

Foto : Glenn Wassenbergh

"De winter was pittig. Je moet fit aan de start verschijnen en dat lukte me gewoon niet", begint Van den Bos over de dip die ze doormaakte. "Ik had geen energie voor trainingen en wedstrijden. Toen ik me voor de drie kilometer op het NK Afstanden plaatste dacht ik: ik doe het gewoon niet."

Het was niet alleen fysieke vermoeidheid die haar opbrak, ook mentaal speelde er wat dingen mee waar ze liever niet over wil uitweiden. "Ik wist in ieder geval waar het aan lag. Het is goed om dat door te hebben, maar ook lastig, je raakt je ritme kwijt."

"Soms denk je: ik moet me eroverheen zetten en dan komt het wel goed, maar hoe erg ik dat ook deed, het werkte niet. Stel ik me nu aan, dacht ik dan. Toch besloot ik in fases samen met mijn trainer om een punt achter het seizoen te zetten. Je kunt niet altijd door blijven gaan en er zat ook een skeelerseizoen aan te komen waar ik goed wilde presteren. Ik heb nog wel een beetje geschaatst, maar zonder wedstrijddruk."

Vanuit het niks
Van den Bos moest dit zomerseizoen daarom 'vanuit het niks' beginnen. Veel duurtrainingen en een trainingskamp naar Portugal moesten haar klaarstomen voor de eerste inlinewedstrijden. "Het was lekker om daar met de groep te trainen, maar je weet alsnog niet hoe goed je bent, waar je staat."

En dat blijkt dus goed te zijn. Tijdens het NK Baan/Weg in Heerde haalde ze maar liefst zes medailles binnen, waarvan vier nationale titels. Daarmee sleepte ze ook direct een startbewijs binnen voor het WK van juli in eigen land. "Dat is natuurlijk supergaaf, een ultiem doel voor mij. Het is de eerste keer dat ik meedoe, dus ik weet niet wat ik ervan kan verwachten."

Wel heeft Van den Bos tijdens verschillende Europa Cups laten zien prima met haar internationale concurrentie mee te kunnen. "Maar de wereldtop is wel iets anders hoor", lacht ze. "De komende tijd zal ik nog hard moeten trainen. Op het WK moeten we nog maar zien hoe iedereen aan de start staat."

Thuisvoordeel
Tijdens het EK van 2016, tevens in Nederland, regende het medailles voor de Nederlandse ploeg en daarmee ook voor de destijds B-juniore Van den Bos. Of ze weer van het thuisvoordeel gaat profiteren? "Ik denk het wel. We kennen de baan in Heerde en het publiek. Je kent eigenlijk bijna iedereen en dat geeft vertrouwen. Ik ben benieuwd wat we kunnen, maar ben voor nu vooral heel blij hoe het gaat."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan