Tickets
Shop
Nieuws 15 mrt 2018

Otter leeft mee met zieke Schulting: 'Dit is heel vervelend'

De kans dat Suzanne Schulting dit weekend van start gaat bij het WK Shorttrack in Montréal lijkt niet groot. De olympisch kampioen op de 1000 meter heeft te maken met koorts en lijkt vooralsnog weinig vooruitgang te boeken. Bondscoach Jeroen Otter acht de kans 30 procent dat ze meedoet. "De benen voelen leeg."

Foto : Sander Chamid

Jeroen, hoe is het met Suzanne?
"Suzanne is een paar dagen geleden ziek geworden. De koorts leek weer wat te zakken, maar is toch weer omhoog gekomen. Het is even afwachten wat de temperatuur vanavond en morgenochtend is. Daarna wordt er een besluit genomen of ze rijdt of niet."

Hoe groot is die kans denk je?
"Als de index 100 is, dan staat 'ie op 70 denk ik. Dat is niet veel. Als je salaris of je aandelen zo zouden worden uitgekeerd, zou je niet blij zijn. Het is heel vervelend. Suzanne is goed in vorm en wil hier laten zien dat ze op elke afstand in de wereldtop thuis hoort. Dat wordt haar door ziekte ontnomen."

Ze stond donderdag toch even op het ijs. Hoe ging dat?
"Het stelde niet veel voor. Ze heeft even het ijs gevoeld, maar was er snel weer af. De benen voelen gewoon leeg, er zit geen power in."

Was het haar eigen beslissing om het ijs op te gaan?
"Wel in overleg natuurlijk met mij en de artsen, maar ze wilde zelf heel graag even het ijs op. Kijk, je komt helemaal hierheen om een WK te rijden. Ze zit constant in haar kamertje en dan is het wel logisch dat ze er even uit wil. Of het heel verstandig is, moet je je altijd maar afvragen. Maar doe je dat niet, weet je zeker dat het mentaal geknapt is en kan ze het sowieso vergeten. Je hoopt dat ze een stukje power krijgt om eventueel wat sneller te genezen zodat ze vrijdag alsnog mee kan doen."

Zou ze in één dagje kunnen herstellen?
"In één dag kan je nooit volledig herstellen. Vrijdag zijn de voorrondes, daar moet je dan doorheen komen. Het gaat dan om één 1500, twee 500 en twee 1000 meters. Ze zal dan wel goed moeten rijden, maar dat hoeft nog niet op 100 procent te zijn. Dat moeten de twee volgende dagen zijn. Een lichaam kan plotseling ziek worden, maar kan zich ook zomaar morgen weer fit voelen. Anders hebben we pech en wordt Suzanne vervangen door Rianne de Vries."

Als ze vrijdagochtend wakker wordt met hetzelfde gevoel als donderdagochtend. Wat gaat er dan gebeuren?
"Dan hoef ik niks te zeggen, dan zal ze zelf de knoop doorhakken. Ze gaat niet van start met de wetenschap dat ze misschien twintigste wordt. Of als alles goed valt, dat ze één keer in het hoofdprogramma terecht komt. Daar doet ze het niet voor."

Dit heeft ook consequenties voor de relay...
"Ja, dat wordt een stuk moeilijker, ook omdat we Jorien al niet meer aan boord hebben. Als we Suzanne dan ook nog moeten missen, wordt het een zware dobber. Maar de relay is pas zaterdag, dus we houden hoop."

Foto : Soenar Chamid

Dan naar de andere Nederlandse deelnemers. Bij de vrouwen mogen er drie landgenoten starten en bij de mannen twee. Hoe staan de dames ervoor?
"Yara rijdt heel goed. Ik verwacht van haar wel een top acht plaats in het klassement. Lara zou een top 10 of top 12 plaats moeten kunnen halen, mits ze het niveau haalt van haar goede wedstrijden uit de World Cups."

Sjinkie Knegt is op elk toernooi wel kanshebber. Wat verwacht je van hem?
"Sjinkie komt hier voor het podium. Zo simpel is het. Of dat lukt, is altijd maar de vraag. Er zijn meer dan tien kanshebbers. De prestatiedichtheid is heel hoog bij de mannen. Dat hebben we gezien op de Spelen. De ene wedstrijd win je zilver en de andere wedstrijd lig je er al snel uit."

Heeft Knegt revanchegevoelens richting de Spelen?
"Nee. Of die nou goud had gewonnen of in dit geval zilver: hij had dit WK sowieso willen winnen. Het gebeurt niet zo vaak dat mensen twee medailles pakken op één toernooi. Er zijn er te veel goed. Natuurlijk had er meer ingezeten voor Sjinkie op de Spelen, maar op de 500 meter maakte hij een onnodige blunder en op de 1000 meter zat het niet mee."

De andere Nederlandse deelnemer is Itzhak de Laat. Wat kunnen we van hem verwachten?
"Itzhak rijdt solide. Podiumplekken komen voor hem nog te vroeg dit seizoen, maar we gaan de komende jaren nog heel veel van hem genieten. Technisch en tactisch rijdt hij hartstikke goed. Fysiek is hij later fysiek sterk geworden vergeleken met leeftijdsgenoten. Als het een beetje mee zit, kan hij een A-finale halen. Maar ook als hij dat niet haalt, kan hij terugkijken op een prachtig seizoen met onder meer een zesde en tiende plek op de Olympische Spelen."

Olympiërs Dylan Hoogerwerf en Dennis Visser zijn thuisgebleven. Waarom?
"Zij zijn allebei ziek teruggekomen uit Zuid-Korea en hebben een week lang niet kunnen trainen. Het lichaam zwakte te veel af en in zo'n relay moet je wel een bepaalde hardheid hebben. Vandaar dat we hebben gekozen om Adwin Snellink en Mark Prinsen mee te nemen. We kijken gewoon naar het moment en wie het beste voor Nederland kan presteren. Op de Spelen waren dat Dylan en Dennis en nu zijn dat Mark en Adwin."

Bij de vrouwen is Avalon Aardoom een soort van vervanger voor de met shorttrack gestopte Jorien ter Mors. Waarom viel de keuze op Avalon?
"Het vervelende is dat ik vanaf eind januari niks meer live heb kunnen zien wat de andere meiden gedaan hebben. Het gaat niet alleen om tijden, maar ook om het spel. Avalon heeft een prachtig NK gereden. Ze won de 1500 meter en reed snelle tijden. Zij is een prima reserve voor de relay."

Meer lezen over shorttrack? Klik hier!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan