Tickets
Shop
Nieuws 05 mrt 2018

Dweilpauze: Finales en juniorenmedailles

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Foto : Jetske Wiersma

Nieuws van het weekend
Jorien ter Mors is de nieuwe wereldkampioene sprint. De 28-jarige rijdster van Team Afterpay was na vier onderdelen de sterkste in het Chinese Changchun. Ter Mors is daarmee de tweede Nederlandse vrouw die het sprinttoernooi op haar naam schrijft. Marianne Timmer was de eerste in 2004. Zij heeft veertien jaar later nu dus een opvolgster.

Top
Het was een prachtig weekend voor onze junioren. Naast mooie prestaties op de World Cup-finale langebaan werden er ook twee WK-medailles binnengehaald door de shorttrackers in Polen. Xandra Velzeboer, eerstejaars juniore-b, won het brons op de 500 meter. Op de slotdag van het toernooi haalde de relayploeg van de jongens dezelfde kleur medaille binnen.

Flop
Na het genieten van natuurijs zette aan het einde van de week de dooi in. Toch bleven veel fanatieke schaatsers ondanks waarschuwingen van de hulpdiensten het ijs opgaan, en dat zorgde op sommige plekken in ons land voor gevaarlijke situaties.

Tijd
1.15.09 - Tijdens de finale van de Junior World Cup in Salt Lake City won Jutta Leerdam afgelopen weekend de 1000 meter. Dat deed het 19-jarige talent uit 's-Gravenzande in een tijd van 1.15,09, een nieuw nationaal record voor junioren.

Quote
"Heel jammer dat Ynco dit niet meer kan zien, hij zou er enorm van hebben genoten", vertelde Sjoerd den Hertog nadat hij zaterdag tijdens de grote finale het klassement van de KPN Marathon Cup won. Ynco de Vries was zijn coach bij CRV-Interfarms en Lasaulec, voor Den Hertog de overstap maakte naar zijn huidige ploeg: Okay Fashion and Jeans/Interfarms. De Vries overleed afgelopen zomer na een kort ziekbed. "Gelukkig heb ik via zijn zoons aan het einde van zijn leven nog contact met hem gehad en kunnen praten over dit seizoen. Dat is voor mij onwijs waardevol geweest. Hij heeft een heel groot aandeel in mijn ontwikkeling. Maar hoe deze ploeg nu draait, dat is ook absoluut genieten."

Beeld
Na een geweldige natuurijsweek met ijspret door heel het land genieten wij nog even na met deze prachtige beelden van het Paterswoldsemeer in Groningen.

Triangle

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan