Tickets
Shop
Nieuws 20 jun 2018

Elma de Vries wint bij afscheidstoernee: 'Lekker om het zo te vieren'

De vrouwen van Team Sprog-Stouwdam hebben opnieuw hun slag geslagen in de KNSB Marathon Cup. Waar Imke Vormeer bij de derde wedstrijd in Achterveld zegevierde, ging de overwinning woensdag in ’t Harde naar Elma de Vries. "Lekker om zo over de finish te komen."

Foto : Neeke Smit

De Vries, die aan haar afscheidstoernooi bezig is, had namelijk genoeg voorsprong op haar medevluchter Gerline Crediet, waardoor ze rechtop en met de handen in de lucht over de streep kon komen. "Ik ging vlak voor de laatste bocht aan en toen zag ik dat Gerline op was", aldus een trotse De Vries, wiens sponsor door het dolle heen was. "De sponsor zei: 'Hier krijg ik het nou warm van'. Dat vond ik echt superleuk om te horen. Wij zijn natuurlijk ook afhankelijk van hen."

Vooraf was het plan om net als in Achterveld voor Imke Vormeer te gaan. De Vries zou het tempo hoog houden, zodat Vormeer het vervolgens af kon maken. Maar met nog acht ronden te gaan, versnelde De Vries en kreeg ze Crediet mee. Volgens De Vries was dat een goede medevluchtster. "Gerline wil altijd wel rijden, dus ik was blij dat ik met haar voorop zat. We werkten goed samen, al vond ik het gat aanvankelijk niet groot genoeg."

De Vries was onderweg veel en lekker aan het opstoken. "Op een gegeven moment hadden we het goede ritme te pakken en toen zei ik tegen haar: we zien ze niet meer, we zien ze niet meer!" Even zag ze zelfs het zwart voor de ogen, maar met nog één bocht te gaan sprintte ze weg van Crediet, die de vijftien jaar oudere De Vries moest laten gaan. "Lekker om de overwinning zo te kunnen vieren. Ik wist dat ik het nog kon." Crediet nam echter wel de leiderstrui over van Vormeer.

Foto : Neeke Smit

Met een gemiddelde snelheid van 37 kilometer per uur lag het tempo van de marathon bijzonder hoog. Voor De Vries, die al een tijdje 'geen beste uitslagen meer had gereden', paste zo'n marathon perfect in haar straatje. De Friezin probeert elke wedstrijd hard te maken. "Je kan wel tien kilometer per uur langzamer rijden, maar daar heeft niemand wat aan. Zo daag je elkaar tenminste uit zo vlak voor het WK."

Dat WK begint over een kleine twee weken in Heerde en Arnhem. Het wordt voor De Vries haar laatste grote wedstrijd in haar carrière. "Het is dat het WK in Nederland is, anders was ik al eerder gestopt", aldus De Vries, die zichzelf weinig kansen toedicht op de marathon. "Het is onmogelijk om weg te raken, of je moet Bart Swings heten. Bovendien ben ik ook niet meer zo goed als vijf jaar geleden. Het is zeker niet dat ik bij voorbaat opgeef hoor, maar tegen al die landen kunnen we niet tegenop. Ik zal dan ook in dienst van de ploeg rijden."

Bart Swings verslaat Okay-duo
Bij de mannen ging de overwinning naar Bart Swings. De Belg troefde in de sprint zijn medevluchters Bart Hoolwerf en Crispijn Ariëns af. De twee rijders van Team Okay Fashion & Jeans konden het teamwerk niet afmaken. Hoolwerf, die de vorige KNSB Marathon Cup op zijn naam had geschreven, kwam in de sprint net tekort om Swings te verslaan. De winnaar van het olympisch zilver op de mass start wist dat hij als eerste de laatste bocht in moest gaan.

"Dan wordt het heel moeilijk om er nog overheen komen", stelde Swings, die maandag pas had besloten mee te doen aan de wedstrijd in 't Harde. Aanvankelijk dacht hij dat Ariëns nog wel een keer zou gaan aanvallen, maar na verloop van tijd bleek dat de Nederlands kampioen de sprint zou gaan aantrekken voor Hoolwerf. "Ik kon daardoor even uitrusten en fris de sprint aangaan. Ik moest hem goed in het oog houden, maar ik ben blij dat het gelukt is. Dit was een mooie test voor het WK."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan