Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 28 jun 2018

Dilemma's met Jasper Brunsmann: 'Liever een penalty dan derde worden'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan shorttracker Jasper Brunsmann.

Foto : Neeke Smit

Bio
Naam: Jasper Brunsmann
Geboortedatum: 31-3-1999
Geboorteplaats: Oppenhuizen
Team: Nationale Trainingsselectie Shorttrack (NTS)
Opmerkelijk: Brunsmann won vorig seizoen als junior goud op de 500 meter bij het NK voor senioren. Hij hield in de finale Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma achter zich.

Dilemma's
NTS of RTC Noord/Wadro
"Ik heb in april de keuze gemaakt om bij de NTS te gaan trainen. In januari kreeg ik de uitnodiging, maar ik had tijd nodig om tot een beslissing te komen. Bij het RTC zat ik namelijk ook goed onder coach Dave Versteeg. Uiteindelijk heb ik met veel mensen gesproken en was de conclusie dat ik het beste verder kan groeien als ik betere concurrentie om me heen heb. We zijn nu met de NTS een paar weken aan het trainen en het is wel een stuk zwaarder en word ik elke training uitgedaagd. Bij het RTC was het ook niet altijd makkelijk, maar daar kon ik af en toe nog wat rustiger aan doen. Als ik nu rustig aan doe, gaan zelfs de dames me voorbij. Dat wil niemand laten gebeuren, haha."

500 of 1500 meter
"Dat is natuurlijk de 500 meter, daar gebeurt het meeste spektakel. Bij de 500 meter kan alles gebeuren. Bovendien moet alles goed gaan, je kunt je geen foutje permitteren. De start vind ik trouwens niet eens zo heel leuk, maar als je eenmaal op snelheid bent is het leuk om af te tellen. Bij de 1500 meter beginnen ze altijd rustig en gaan ze daarna steeds wat sneller. Ik hou het liever kort."

WK junioren of NK senioren
"Ik heb achteraf veel meer genoten van het NK senioren. Dat ging veel beter dan het WK junioren. Er had op het WK veel meer ingezeten dan een negende plek in het eindklassement. Weliswaar werden we derde op de relay, maar individueel viel het me tegen. Bij het NK viel het juist allemaal op zijn plek. Ik won zelfs goud op de 500 meter door Sjinkie en Daan achter me te houden. Heel mooi om de twee beste shorttrackers van Nederland links en rechts van je op het podium te hebben staan. Dat is toch iets wat ik ooit wilde bereiken."

Foto : Neeke Smit

Relay of individueel
"Dat is een lastige. Allebei heeft het wel zijn ding. De relay is mooi omdat je het samen doet. Als je wint, heb je samen goud. Als je individueel goud wint, ben je uniek, omdat er maar één winnaar is. Ik denk dat ik dan toch voor individueel zou kiezen. Komend seizoen zou ik graag een relay in World Cup-verband willen rijden. Soms ben ik me al aan het voorstellen hoe dat zou gaan. In Dordrecht afgelopen seizoen werd ik al zenuwachtig toen ik op de tribune zat en de rijders zag inrijden. Je zult maar een fout maken, dacht ik dan. Maar ik denk dat het ook heel anders is als je op het ijs staat dan als je op de tribune zit te kijken. Op het ijs ben je zó met je ding bezig en let je niet op het publiek."

Bocht of rechte stuk
"De bocht. Op het rechte stuk kun je even uitrusten en bereid je je voor op de volgende bocht. Andersom werkt het niet. Het is een lekker gevoel als je de bocht goed in gaat en ze perfect raakt. Het voelt een beetje hetzelfde als geld verdienen zonder te werken. Het kost geen energie, maar je maakt wel veel snelheid."

Een penalty krijgen of derde worden
"Een penalty krijgen! Stel dat ik op de tweede positie lig en ik heb de mogelijkheid om voor goud te gaan, zou ik dat altijd proberen. Mocht het dan een penalty opleveren, moet ik die maar voor lief nemen. Shorttrack is leuk, maar ik doe het niet om B-finales te rijden en derde en vierde te worden. Alleen de winst telt."

WK-goud of olympisch goud
"Olympisch goud, omdat de Olympische Spelen maar één keer in de vier jaar zijn en veel specialer zijn dan een WK. Maar voor goud dit jaar op het WK zou ik ook tekenen hoor!"

Litteken of tatoeage
"Ik heb al heel veel littekens en nog geen tattoo, dus dan ga ik voor tattoo. Ik zou er wel één willen, maar ik heb nog geen idee wat. Er moet namelijk wel een betekenis achter zitten. Ik ga niet een tattoo voor de lol zetten, want dan heb ik er binnen een week spijt van. Stel dat ik over vier jaar naar de Spelen ga, zou ik die ringen wel ergens willen. Littekens heb ik inmiddels wel genoeg. Elk litteken heeft zijn eigen verhaal. Nu ik trouwens naar m'n benen zit te kijken, zien ze er niet heel goed uit. Al heeft het ook wel weer wat, haha."

Ms. Brunsmann 🐶❣️ #doggystyle

Een bericht gedeeld door Jasper Brunsmann (@jasper_bru) op

Hond of kat
"Sowieso hond. Mijn ouders hebben een hond en twee katten. Die katten lopen elke dag maar een beetje niks te doen, terwijl je met een hond nog kan spelen. Bovendien bewaakt een hond het erf."

Trainen of wedstrijd
"Wedstrijd! Wedstrijden houden me scherp en bij een wedstrijd kom je tenminste met een doel en ben je goed gefocust. Bij sommige trainingen denk ik weleens: of ik nu 100 of 90 procent geef, ik kom allebei op de training aan en ga straks weer naar huis. M'n coach Jeroen Otter weet ook dat ik geen trainingsbeest ben. Als we nog een paar oefeningen moeten doen en ik zie dat het tijd is, zeg ik ook: het is tijd! Ach, uiteindelijk volbreng ik de training altijd wel hoor. Ik vind het altijd veel te mooi om een beetje te klooien. Vorig seizoen ging dat goed, en zo trek ik het nu door. Misschien word ik ooit nog wel serieus!"

Spreken of zwijgen
"Dat weet ik niet zo goed. Soms zeg ik niks, omdat ik geen zin heb om te praten. Maar soms geef ik mijn mening ook wel snel. Toen ik in Jong Oranje kwam vanuit Gewest Fryslan zei ik in het eerste jaar echt helemaal niks en liep ik er een beetje achteraan. Bij de NTS ken ik iedereen wel en is het veel makkelijker om je mening te geven. Ik ben nog steeds wel nieuw, dus wat er ook gebeurt, zij bepalen wat er gebeurt."

Water of strand
"Water. Ik vind zand echt verschrikkelijk, dat plakt overal aan je lichaam vast. Ik ga veel liever wakeboarden, kiteboarden of op de speedboot zitten. Mijn vader heeft een bedrijf met vaartuigen. Mijn ouders wonen in Sneek en iedereen in Sneek heeft wel een boot. De helft van onze vriendengroep heeft een speedboot en de andere helft een grote sloep. Op sommige dagen gaan we dan met z’n allen het water op en gaan we bijvoorbeeld barbecueën op de sloep en wakeboarden achter de speedboot aan. Ja, dat zijn de perfecte zondagen."

Good morning!!🏝🏄🏻‍♂️

Een bericht gedeeld door Jasper Brunsmann (@jasper_bru) op

Uit eten of zelf eten koken
"Uit eten, dat is lekker makkelijk. Ik heb niet per se een lievelingsgerecht, al vind ik sushi erg lekker. Ik werk in een restaurant in Sneek, maar daar heb ik zelf nog nooit van de menukaart gegeten. Wat ik precies doe? Het is heel afwisselend. De ene dag doe je alleen de drankjes, de andere dag neem je de bestellingen op en weer een andere dag help je in een zaal waar een bruiloft wordt gehouden. Ik vind het heel leuk werk, doe het twee keer per week en het is lekker ontspannend."

Spotify of radio
"Spotify, want dan kan ik zelf bepalen wat ik luister. Ik luister van alles, het hangt er net vanaf hoe ik me voel. Meestal zoek ik de afspeellijst van teamgenoot Dylan Hoogerwerf op, die heeft wel een goede muzieksmaak. Bovendien maakt hij zelf ook goede muziek (Diage)."

Lang opblijven of vroeg naar bed
"Lang opblijven. Ik kan zo laat naar bed gaan als ik wil, ik word toch niet moe. Zeker nu ik in het restaurant (De Walrus, red.) werk en soms wel tot 4 uur 's nachts moet werken. Als ik dan de volgende dag vroeg m'n bed uit moet, vind ik dat soms wel lastig."

Dilemma's op donderdag 65: Casper de Gier
Dilemma's op donderdag 64: Ruurd Dijkstra
Dilemma's op donderdag 63: Avalon Aardoom
Dilemma's op donderdag 62: Elsemieke van Maaren
Dilemma's op donderdag 61: Teun de Wit
Dilemma's op donderdag 60: Jesper Hospes
Dilemma's op donderdag 59: Maya de Jong
Dilemma's op donderdag 58: Gerrie van Lingen
Dilemma's op donderdag 57: Tijmen Snel
Dilemma's op donderdag 56: Marijke Groenewoud
Dilemma's op donderdag 55: Joep Baks
Dilemma's op donderdag 54: Michelle de Jong
Dilemma's op donderdag 53: Sjinkie Knegt
Dilemma's op donderdag 52: Antoinette de Jong
Dilemma's op donderdag 51: Crispijn Ariëns
Dilemma's op donderdag 50: Mariska Huisman
Dilemma's op donderdag 49: Niki Wories
Dilemma's op donderdag 48: Carry Geijssen
Dilemma's op donderdag 47: Thomas Geerdinck
Dilemma's op donderdag 46: Sterre Jonkers
Dilemma's op donderdag 45: Emma Engbers
Dilemma's op donderdag 44: Esmee Visser
Dilemma's op donderdag 43: Niek Deelstra
Dilemma's op donderdag 42: Mats Stoltenborg
Dilemma's op donderdag 41: Heather Bergsma
Dilemma's op donderdag 40: Lara van Ruijven
Dilemma's op donderdag 39: Pien Keulstra
Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31: Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28: Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté

Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu

Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof

Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent De Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10: Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan