Tickets
Shop
Nieuws 14 jul 2018

Primeur voor Kamminga: 'Was nog nooit met het klassement bezig geweest'

Voorafgaand aan de finale van de KNSB Marathon Cup lag het podium van het eindklassement nog helemaal open. In Otterlo won Manon Kamminga nipt de eindsprint van de laatste wedstrijd. Daarmee schreef ze ook voor het eerst het algemeen klassement op haar naam.

Foto : Eline Hooghiemstra

"Hier kwam ik ook echt voor", glundert Kamminga na afloop. "Ik had de Cup nog nooit gewonnen omdat ik er nooit mee bezig was geweest en ik miste altijd wedstrijden. Ik heb er dit jaar eentje gemist maar in die andere wedstrijden wel genoeg punten gehaald." Pas bij de vorige Cup-wedstrijd in Staphorst besefte Kamminga dat het eindklassement binnen handbereik was. "We stonden aan de start en de dames hadden het erover dat het zo spannend werd. Toen zei ik 'joh klassement, daar ben ik nog nooit mee bezig geweest, ik zal wel twintigste staan'." Het bleek plaats vijf te zijn, 'dat viel dus reuze mee', en na haar tweede plaats in Staphorst schoof de Haulerwijkse op naar plek twee.

"Ik heb Nele Armee ingevlogen om mij hier een handje te helpen", lacht Kamminga. De Belgische Armee reed een maand geleden in 't Harde voor het eerst in zes jaar weer een wedstrijd. "Gedurende het seizoen heb ik contact met haar en zij is vroeger onwijs goed geweest. Nele vond het hartstikke leuk om samen te rijden, en dat is ook veel leuker dan alleen. Ze trok de sprint super aan voor me, ik reed zelf geen hele goede sprint maar het was genoeg en daar ben ik eigenlijk wel heel blij mee."

Fotofinish
In de eindsprint wist Kamminga op de streep maar net voor Bianca Roosenboom te blijven. Het verschil was zo klein dat een fotofinish bekeken moest worden. De derde plaats was voor Imke Vormeer. In het begin van de wedstrijd ondernam Vormeer, gestoken in het wit-blauwe leiderspak, een uitlooppoging samen met Jannitta van den Brink-Spigt.

"Wij hadden elkaar van te voren even aangetikt van 'zullen we het een keertje proberen vanaf het begin?'", vertelt Vormeer. "Het is toch een moeilijk, bochtig parcours en dan ligt het tempo vanaf dan meteen al hoog. Je zag dat de rest toch wel verrast werd en al gauw waren wij de plukjes rijdsters aan het oprapen." De vlucht hield uiteindelijk geen stand. Ook een latere poging van Irene Schouten strandde.

Na Staphorst had Vormeer drie punten voorsprong op Kamminga in het klassement en volgden de nummers drie en vier met vijf punten verschil. In Otterlo hielden de dames elkaar constant in de gaten. "Dat was even pittig. Ik heb steeds gelet op anderen en gereageerd. Dat de top-5 dicht bij elkaar stond en het zo spannend was, maakte het ook wel mooi", zegt Vormeer. Met de winst van Kamminga verloor de rijdster uit Meppel het klassement. "Ja, balen. Als het zo dichtbij is, wil je natuurlijk gewoon winnen maar er zat vandaag echt niet meer in."

Sauna
Naast Kamminga en Vormeer mocht Gerline Crediet op de derde trede van het klassementspodium stappen. Crediet pakte daarnaast het jongerenklassement, voor Beau Wagemaker en Berber Vonk. "Het is voor de eerste keer dat er een jongerenklassement is, en dat ik die meteen win is hartstikke mooi." Voor haar podiumplek in het eindklassement moest Crediet tijdens de laatste koers alleen Wagemaker achter zich houden, en daar werd dan ook op gefocust. "Manon en Imke had ik voor me en ik wist dat dat lastig zou worden in de eindsprint, maar als ik in de laatste bocht nog voor Beau zou zitten, dan moest het lukken", lacht ze.

"Het was wel een beetje een saaie wedstrijd, want er werd weinig aangevallen, maar dat deed ik zelf ook niet want ik wilde mijn klassement verdedigen", vervolgt ze. Crediet kwam een week geleden nog in actie op het WK Inline-skaten, waar ze de marathon reed. Hoe ze zich daarna heeft voorbereid op de laatste KNSB Marathon Cup? "Niet zoveel gedaan eigenlijk. Een dagje sauna met mijn zus en moeder en nog een Free wheel-wedstrijd meegedaan. Dat vind ik leuk, lekker met de mannen meerijden. Ik heb eigenlijk gewoon gedaan waar ik zin in had. Dit is zo'n leuk rondje. Er zijn zoveel mensen op straat en er is zoveel sfeer. Zo hoort het skeeleren te zijn, dit is een goede afsluiter."

Gouden Luctra
Traditiegetrouw werd in Otterlo ook gestreden om de Gouden Luctra, een gouden ketting met een inlineskate-hangertje. Dit jaar werd er niet over 100 meter gesprint maar stond er een one lap over 700 meter op het programma. In vier ritten verschenen onder andere Kamminga, Elma de Vries, Irene Schouten, Suzanne Schulting, Esmee Visser en Annouk van der Weijden aan de start. Na een halve finale en finale ging de winst naar De Vries, zij klopte Bianca Roosenboom, Anna van den Bos en Marit van Beijnum.

Bekijk hier de volledige uitslag van de marathon.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan