Tickets
Shop
Nieuws 17 jul 2018

Grootste ijsvereniging van Nederland legt 400 meter ijsbaan neer

IJsclub Vooruitgang in Ammerstol zal definitief een 400 meter ijsbaan gaan neerleggen ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de grootste ijsvereniging van Nederland. Dat werd donderdag bekend gemaakt tijdens een persconferentie in het clubhuis.

Foto : Jim Tellier

Het betreft wel een tijdelijke ijsbaan, die van 3 tot en met 28 oktober elke dag geopend is. "Het is voor het eerst dat een schaatsvereniging op eigen kracht een 400-meterbaan weet te realiseren in Nederland", aldus Bert Timmerman, voorzitter van de jubileumcommissie. Ammerstol is straks, na Rotterdam (bij de Euromast) en Amsterdam (De Coolste Baan van Nederland), de derde plaats in Nederland met zo'n tijdelijke ijsbaan. "We zijn ontzettend trots dat wij als schaatsvereniging een droom van deze proporties kunnen laten uitkomen", vult Jan den Ouden aan.

Den Ouden is erelid van de club en bedenker van de '400 van Ammerstol'. De Vooruitgang benaderde in januari organisatiebureau Grand Canyon naar aanleiding van het succes van de Goudse IJsbaan rondom het Stadhuis. "Een prachtkans die we met beide handen hebben aangepakt", zegt Remko van der Hammen. "Voor een dergelijk groot en ambitieus project is het echter noodzakelijk om met de juiste partijen aan tafel te gaan en daarom hebben we direct Ice-World en Aggreko bij de plannen betrokken."

Haalbaarheid
Samen is de haalbaarheid van het project in kaart gebracht en een plan opgesteld om het voor elkaar te krijgen. "Het lijkt misschien eenvoudig, maar bij het realiseren van een dergelijke ijsbaan komt veel kijken. Je hebt de luxe van een prachtige omgeving en een betonnen vloer van de ijsclub die zich uitstekend leent voor de 400-meterbaan, maar dan ben je er nog niet", vertelt Herman Gruijters van Ice-World. "Je wil niet een dergelijk project met liters diesel gaan werken, daarom hebben we samen met onze partners een plan uitgewerkt waarbij de baan volledig op vaste stroom kan draaien."

Naast de openingstijden voor publiek wordt ook veel tijd gereserveerd om de leerlingen van basisscholen in de Krimpenerwaard te laten schaatsen. Daarnaast heeft de KNSB al toegezegd om enkele nationale schaatswedstrijden in Ammerstol te laten plaatsvinden. Zo zal er naast regionale wedstrijden een landelijk mass start competitiewedstrijd worden verreden en achter de schermen wordt er hard gewerkt om ook een marathon te organiseren. De club staat erom bekend om als één van de eerste natuurijs te hebben op de huidige betonnen vloer.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan