Tickets
Shop
Nieuws 15 jul 2018

Dubbelslag voor Ariëns in Otterlo: 'In winnende positie doet het iets minder zeer'

Onder het zonnetje van Otterlo reed Crispijn Ariëns zaterdagavond triomfantelijk naar de overwinning op de finalekoers van de KNSB Marathon Cup. Het was genoeg om ook de eindoverwinning in het klassement veilig te stellen. Met de Cup onder zijn arm keerde de 29-jarige man uit Boxtel terug van zijn bezoekje aan het podium: "Mooi hè?"

Foto : Eline Hooghiemstra

Een week geleden was Ariëns nog in oranjetenue te vinden op het WK Inline-skaten, wat dit jaar in Nederland werd verreden. Zonder eremetaal, maar ook zonder teleurstelling blikt hij terug op het toernooi. "De wedstrijden gingen goed, alleen viel het niet overal op zijn plek", legt hij uit. "Ik had goede momenten en met een paar punten meer, of een twijfeling in het peloton had je zomaar op het podium kunnen staan. Na vorige week wist ik in ieder geval dat het met de vorm goed zat, al was ik wel een beetje bang dat ik vandaag zware benen zou hebben."

Maar dat bleek dus wel mee te vallen. Na een welverdiende rustweek, waarin hij thuis relaxte met zijn vrouw en zoontje, die woensdag ook nog zijn tweede verjaardag vierde, kon Ariëns er zaterdag weer helemaal tegenaan. Al in de beginfase van de wedstrijd besloot de Nederlands kampioen een eerste ontsnappingspoging te wagen, en dat bleek een blijvende. Een risico, zo rap in de koers? "Niet echt! Als het niet lukt weet ik dat ik snel herstel, en Ingmar (Berga, red.) kon me helpen in het peloton."

Uitrijden
Het gat groeide al snel tot ruim 30 seconden, en Ariëns besefte dat het peloton, met ploeggenoot Berga in aanvoering, geen grote pogingen deed het gat dicht te rijden. "Toen ik over de speaker hoorde dat een ronde zo'n 55 seconden duurt, wist ik dat ik de achterkant van het peloton bijna moest zien", luidt het. En zo geschiedde, met het peloton in zicht wist Ariëns zich binnen een aantal ronden aan te sluiten. "Toen moest ik hem eigenlijk alleen nog uitrijden", grapt hij. "Nee hoor, het deed wel pijn; altijd eigenlijk als je zoiets doet, maar in winnende positie doet het wel iets minder zeer."

Ariëns, Berga en Hekman op pad | Foto : Eline Hooghiemstra

Aansluiten bij het peloton leek op papier genoeg voor de overwinning, maar toch besloot Ariëns een tweede ontsnapping in te zetten met Gary Hekman en Berga, die samen met Rémon Vos al een eerdere poging waagde. "Ik wilde Ingmar ook graag goed afzetten, dus het is heel mooi dat hij hier derde werd", vervolgt Ariëns, die voor het afsprinten van zijn collega's zelf met twee handen in de lucht de finishlijn over mocht rollen. "Dit is een mooie afsluiting van deel één van de zomer."

Deel twee
Nu is het voor veel inlineskaters tijd om te genieten van een welverdiende vakantie. Ariëns zelf blijft gewoon thuis. "Ik ben al genoeg weg en ga straks ook weer op trainingskamp. Het is dus lekker om nu even thuis te blijven en met dit weer ook geen straf."

In 'deel twee' van het inlineseizoen rest voor hem nog het EK half augustus in het Belgische Oostende. "Het is daar weer een ander niveau met andere tegenstanders dan op het WK, dus het is moeilijk in te schatten wat we daar kunnen." Waar tijdens het WK twee inlineskaters per land de baan in mochten, zijn er op het EK drie landgenoten welkom op de punten- en afvalkoersen. Of Ariëns daar blij mee is? "Eigenlijk niet. Ik ben liever met twee. Dat is overzichtelijker en bij drie deelnemers hebben andere landen ook iemand extra om op te offeren en ik heb toch liever een man-tegen-man gevecht", besluit hij.

Klassement & Gouden Luctra
Naast Ariëns stapten Marthijn Mulder en Gerwin Smit het podium op om het eindklassement. Mulder wist daarnaast ook het jongerenklassement op zijn naam te schrijven, Ronald Haasjes en Bart Hoolwerf werden respectievelijk tweede en derde.

Ook werd in Otterlo de felbegeerde Gouden Luctra vergeven. De wedstrijd die voorgaande jaren over een 100 meter sprint werd verreden, was deze zomer een one lap voor prominenten op het parcours over 700 meter. Bij de heren troffen de gebroeders Mulder elkaar in de finale, zij lieten in de voorrondes langebaner Marcel Bosker en wereldkampioen inlineskaten Jordy van Workum achter zich. De finalerit werd na een spectaculaire spagaatfinish op naam geschreven door Ronald Mulder.

Bekijk hier de volledige uitslag van de marathon.

Op de foto met de Gouden Luctra-winnaar!

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan