Tickets
Shop
Dilemma's op donderdag 26 jul 2018

Dilemma's met Anne Tauber: 'Als ik in vorm ben, ligt alles nog beter in stapels'

In de rubriek 'dilemma's op donderdag' confronteert schaatsen.nl elke week bekende en minder bekende schaatsers met grote en kleine dilemma's. Zo leren we de schaatsers pas écht goed kennen! Deze week is het de beurt aan Anne Tauber.

Foto : Glenn Wassenbergh

Bio
Naam: Anne Tauber
Geboortedatum: 19-05-1995
Woonplaats: Oranjewoud
Team: iM FARMING (marathon) en CST-Sandd-American Eagle MTB racing team (mountainbike)
Specialiteit: lange afstanden
Opmerkelijk: Tauber werd in juli 2017 Nederlands kampioene op de mountainbike en pakte in januari de winst in de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee.
Instagram: @anne.tauber

Dilemma's
Zonnen of zwemmen
"Ik hou meer van wat koeler weer, zeg maar natuurijsweer. Dus als ik in de warmte zit, ga ik liever het water in. Het is nu nog wel uit te houden met deze hoge temperaturen, maar ik word er niet vrolijk van."

Pasta of pannenkoeken
"Pasta met goede Italiaanse saus. Je kunt lekker variëren met verschillende pastasauzen, met pannenkoeken heb ik iets minder inspiratie. Er zijn vast heel originele mensen die er wel iets bijzonders van kunnen maken maar ik weet niet of ik dat lekker vind."

Mountainbiken of schaatsen
"Ha, dit dilemma had ik al verwacht. Als het een hele lange schaatswedstrijd is van 200 kilometer vind ik dat heel mooi. Maar als het op de baan is, kies ik voor mountainbiken. Ik vind het heel mooi dat je zowel in het mountainbiken als marathonschaatsen je eigen weg moet vinden. Op natuurijs moet je je lijnen zoeken en kom je wel eens iets onverwachts tegen en moet je op het laatste moment anticiperen. Hetzelfde geldt voor mountainbiken. Dat mis ik als ik op de baan schaats. De twee sporten zijn best vergelijkbaar. Bij mountainbiken heb je wel tijd om het parcours te verkennen maar als je dan toch een klein stuurfoutje maakt en van je lijn af gaat, heeft dat invloed op de rest van het parcours. Net zo als het invloed heeft als je op natuurijs over een scheur heen moet."

Zingen of dansen
"Ik zing heel graag, gewoon voor de lol. Het leek mij vroeger leuk om op zangles te gaan maar dat is er nooit van gekomen omdat ik andere dingen te doen had. Van dansen word je zo moe, haha. Ik ben wel lenig en train ook op flexibiliteit maar kan volgens mij niet zo goed dansen."

Koffie of thee
"Koffie. Dat hoort ook een beetje bij fietsers hè. Ik drink cappuccino of espresso macchiato. Je hebt veel van die fietsenwinkels die heel lekkere koffie serveren. Ik ben er zo eentje die op een rustdag toch even gaat fietsen om naar de koffiebar te gaan. Het is ook wel relaxed om daar de tijd voor te nemen dus als het kan, zoek ik een leuk tentje uit om naartoe te gaan."

Kunstijs of natuurijs
"Er gaat niets boven natuurijs. In de winter rijd ik acht tot tien Cupwedstrijden en alle natuurijswedstrijden op de Weissensee. Ik kan niet een heel programma draaien in de winter want het overlapt elkaar net. Voor mountainbiken is het belangrijk om het seizoen te starten met het team. Dan moet ik een keuze maken, dat is wel jammer. Ik zou Zweden graag eens mee maken. Dat past nu niet maar misschien dat ik later een seizoen wat anders indeel."

Don’t break rules. Just brake away and break records !! 🏃💨#broembroem

Een bericht gedeeld door Anne Tauber (@anne.tauber) op

Facebook, Instagram of Twitter
"Instagram. Ik vind het inspirerend om foto's en video's van anderen te zien. Je kunt Instagram voor veel dingen gebruiken. Of ik er veel mee bezig ben? Ik wil eerst zelf genieten van wat ik zie en dan pas denk ik 'ah, daar kan ik wel een foto van maken'. In ons marathonteam iM FARMING is een 'Instagramable moment' trouwens wel een gangbare term, haha. Wat ik leuk vind, is om te delen hoe ik leef. Een kijkje achter de schermen te geven. Mensen willen bijvoorbeeld vaak weten wat ik eet voor een wedstrijd of hoe ik mijn schaatsen slijp."

Simpel of ingewikkeld
"Ingewikkeld. Ik merk dat ik het mezelf liever moeilijk maak dan makkelijk. Als iets te makkelijk is, ben ik er gauw op uitgekeken. Ook als een training te makkelijk gaat, doe ik er vaak nog iets achteraan. Dan kan ik me niet inhouden om nog wat extra sprintjes te doen zodat ik toch moe thuiskom. Maar soms merk je gewoon dat je in vorm bent en dat je die vorm moet vasthouden, dan moet ik luisteren naar mijn trainer en niet te veel doen."

Elfstedentocht of Olympische Spelen
"Dat is een moeilijke. Ik heb bij het mountainbiketeam in mijn contract staan dat als er een Elfstedentocht komt in Nederland, dat ik dan naar huis kom. Dan hoef ik niet verplicht in het buitenland te blijven om te fietsen. Maar de Olympische Spelen komen wel elke vier jaar terug en ik hoop dat ik er een aantal kan meemaken op de mountainbike. Ik denk dat ik goed kan fietsen omdat ik dingen doen zoals de Alternatieve Elfstedentocht. Waarschijnlijk kan ik een Olympische Zomerspelen rijden omdat ik een Alternatieve kan rijden. Voor mij hoort het bij elkaar. Maar als er een echte Elfstedentocht komt, is dat wel belangrijk voor mij. De Alternatieve heb ik al gewonnen, maar de echte winnen is van jongs af aan al een droom van mij."

Immortalized! 🙌🏻 #imfarming #aew18 #sohappy @ploegderploegen

Een bericht gedeeld door Anne Tauber (@anne.tauber) op

In bloedvorm langs de baan of in slecht vorm erop
"In slechte vorm erop. Dan rijd ik maar een paar wedstrijden tot ik wel in vorm ben en wordt er in ieder geval aan gewerkt. Als je in bloedvorm langs de baan staat, heb je er ook niets aan. Dat heb ik nu een beetje. Ik ben in bloedvorm maar ik heb mijn pink gebroken. Tweeënhalve week geleden is hij bij de start gebroken, ook al heb ik die wedstrijd nog wel uitgereden. De week daarop heb ik ook nog een World Cup gereden. Bij thuiskomst ging het toch zoveel pijn doen, dat ik het NK mountainbike helaas moest laten schieten. Zoiets kleins waardoor je toch niet zoveel meer kunt. Ik kom net van hoogtestage dus aan mijn hoge wattages op de rollerbank zie ik dat het goed gaat, maar daar kan ik even niks mee. Hopelijk is het snel weer genezen."

Kopgroep of massasprint
"Altijd de kopgroep, ik heb een hekel aan massasprints. Ik hou van aanvallen en rijd me liever in m'n eentje dood dan dat ik in een massasprint meedoe. Van nature ben ik sowieso niet echt een sprinter. Als er een massasprint komt, ben ik meestal helemaal kapot omdat ik heb geprobeerd een kopgroep te forceren. Eigenlijk weet ik niet hoe het zou gaan als ik me een hele wedstrijd zou sparen. Maar ik heb minder voldoening na een wedstrijd als ik een sprint heb gereden. Ik probeer er altijd wat anders van te maken voordat het een eindsprint wordt."

Linksom of rechtsom
"Linksom zoals bij schaatsen. In het mountainbiken rijd ik mijn bochten linksom ook altijd net iets soepeler dan rechtsom. De beweging in de bocht is bij beiden hetzelfde: je duwt je heup in de bocht en je bovenlichaam gaat dan een beetje naar rechts als je linksom gaat. Ik ben niet zo'n bochtenrijder. Mijn kracht en energie kan ik beter kwijt op het rechte stuk. Daarom ben ik denk ik ook beter op natuurijs."

Schepijs of waterijs
"Schepijs, maar dan wel sorbetijs. Echt fruitig ijs, bosfruit vind ik lekker. Ik ben regelmatig in Italië en als het een keer mag na een wedstrijd vind ik Italiaans ijs erg lekker."

Boek lezen of film kijken
"Ik kijk nooit films, de laatste keer is denk ik drie jaar geleden. Thuis heb ik op dit moment ook geen televisie, maar dat heb ik eigenlijk niet echt in de gaten. De Tour de France mis ik wel, dan ga ik op internet kijken. Op mijn telefoon heb ik altijd een e-book staan en als ik ergens zit te wachten, lees ik graag even."

Zelf koken of uit eten
"Ik vind zelf koken erg leuk. Als je een gezellig avondje plant, vind ik het leuk om voor vrienden te koken. Uit eten is ook gezellig en dan doe ik het vaak om iets nieuws te proeven, iets wat je niet kent. Ik heb ook een eigen foodblog dus dan vind ik het wel leuk om te experimenteren met verschillende bereidingen van bijvoorbeeld pasta. Of iets wat ik in een restaurant heb gegeten maar dan net anders."

Opgeruimd of gezellige bende
"Altijd opgeruimd. Ik ben heel netjes, alles in stapeltjes. Volgens mij is het zo dat als ik in vorm ben alles nog netter in stapels ligt. Daar kan ik mijn eigen vorm aan peilen, haha. In ons huisje op de Weissensee zie je perfect wat mijn hoekje is. Ik kan soms wel een rommeltje maken maar dan ruim ik het daarna ook weer op."

Online shoppen of naar de winkel
"Naar de winkel. Ik vind de sfeer in de stad leuk en je kunt een koffietje doen als je toch gaat shoppen. De winkels in de stad zijn zo gezellig, dat moet blijven. Als je iets online koopt, stimuleer je dat niet."

Dilemma's op donderdag 67: Marthijn Mulder
Dilemma's op donderdag 66: Jasper Brunsmann
Dilemma's op donderdag 65: Casper de Gier
Dilemma's op donderdag 64: Ruurd Dijkstra
Dilemma's op donderdag 63: Avalon Aardoom
Dilemma's op donderdag 62: Elsemieke van Maaren
Dilemma's op donderdag 61: Teun de Wit
Dilemma's op donderdag 60: Jesper Hospes
Dilemma's op donderdag 59: Maya de Jong
Dilemma's op donderdag 58: Gerrie van Lingen
Dilemma's op donderdag 57: Tijmen Snel
Dilemma's op donderdag 56: Marijke Groenewoud
Dilemma's op donderdag 55: Joep Baks
Dilemma's op donderdag 54: Michelle de Jong
Dilemma's op donderdag 53: Sjinkie Knegt
Dilemma's op donderdag 52: Antoinette de Jong
Dilemma's op donderdag 51: Crispijn Ariëns
Dilemma's op donderdag 50: Mariska Huisman
Dilemma's op donderdag 49: Niki Wories
Dilemma's op donderdag 48: Carry Geijssen
Dilemma's op donderdag 47: Thomas Geerdinck
Dilemma's op donderdag 46: Sterre Jonkers
Dilemma's op donderdag 45: Emma Engbers
Dilemma's op donderdag 44: Esmee Visser
Dilemma's op donderdag 43: Niek Deelstra
Dilemma's op donderdag 42: Mats Stoltenborg
Dilemma's op donderdag 41: Heather Bergsma
Dilemma's op donderdag 40: Lara van Ruijven
Dilemma's op donderdag 39: Pien Keulstra
Dilemma's op donderdag 38: Hege Bøkko
Dilemma's op donderdag 37: Sjoerd den Hertog
Dilemma's op donderdag 36: Kjeld Nuis
Dilemma's op donderdag 35: Evert Hoolwerf
Dilemma's op donderdag 34: Sanne van der Schaar
Dilemma's op donderdag 33: Nico Ihle
Dilemma's op donderdag 32: Janine Smit
Dilemma's op donderdag 31: Iris van der Stelt
Dilemma's op donderdag 30: Simon Schouten
Dilemma's op donderdag 29: Daan Breeuwsma
Dilemma's op donderdag 28: Janneke Ensing
Dilemma's op donderdag 27: Roxanne van Hemert
Dilemma's op donderdag 26: Erik Jan Kooiman
Dilemma's op donderdag 25: Mathias Vosté
Dilemma's op donderdag 24: Floortje Mackaij
Dilemma's op donderdag 23: Bart Mol
Dilemma's op donderdag 22: Alexandra Ianculescu
Dilemma's op donderdag 21: Valentina Berga-Belloni
Dilemma's op donderdag 20: Yara van Kerkhof
Dilemma's op donderdag 19: Bianca Roosenboom
Dilemma's op donderdag 18: Pim Schipper
Dilemma's op donderdag 17: Francesca Lollobrigida
Dilemma's op donderdag 16: Annouk van der Weijden
Dilemma's op donderdag 15: Anna van den Bos
Dilemma's op donderdag 14: Vincent De Haître
Dilemma's op donderdag 13: Moniek Klijnstra
Dilemma's op donderdag 12: Jochem Uytdehaage
Dilemma's op donderdag 11: Margot Boer
Dilemma's op donderdag 10: Chris Huizinga
Dilemma's op donderdag 9: Suzanne Schulting
Dilemma's op donderdag 8: Anice Das
Dilemma's op donderdag 7: Gary Hekman
Dilemma's op donderdag 6: Thomas Kennes
Dilemma's op donderdag 5: Niels Mesu
Dilemma's op donderdag 4: Melissa Wijfje
Dilemma's op donderdag 3: Yvonne Nauta
Dilemma's op donderdag 2: Thomas Krol
Dilemma's op donderdag 1: Jouke Hoogeveen


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan