Tickets
Shop
Nieuws 20 jan 2018

Wiebe Wieling: 'Nederland heeft een Elfstedentocht nodig'

'Er is maar één criterium. Als het ijs er is, dan gaan we van start'. Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling twijfelt niet, ook bij omstandigheden zoals in 1963 wordt er gewoon gereden. Het is goed nieuws voor Simon Schouten, die gedijt in extreme omstandigheden en hoopt op een vergelijkbare tocht. Reden om met Reinier Paping, oud-winnaar van de zwaarste schaatswedstrijd ooit, een kijkje te nemen op de Streep van Heden en Verleden.

Het waait hard op de Groote Wielen, misschien wel net zo hard als in 1963. Bij harde windvlagen lijken de brede witte schuimkoppen op de sneeuwduinen, die het de rijders tijdens die legendarische tocht zo moeilijk maakten. Het is de eerste keer dat Reinier Paping terug is bij de finishplaats.

"Het is een andere wereld als alles bevroren is", zegt Paping licht verwonderd, terwijl hij met toegeknepen ogen naar herkenningspunten zoekt. Hij vindt ze niet. Het oude paviljoen staat er niet meer, de betovering van sneeuw en ijs ontbreekt. Het is, op het gehuil van de wind na, stil op de Groote Wielen, waar ooit duizenden hem toejuichten. Waar de koningin en haar dochter Beatrix in allerijl in de helikopter moesten worden gehesen, omdat het ijs dreigde te bezwijken onder de mensenmassa. Waar zijn vrouw hem opving met de woorden 'doe maar niks meer'.

Van de wind trekken Paping en Schouten zich niks aan, maar dat verwacht je van hen ook niet. Hooguit trekken ze hun kraag wat hoger op. Als topsporter wil je geen kou vatten, en Reinier is met zijn 86 jaar niet helemaal piepjong meer.  Maar wind of niet, de plek brengt Reinier terug naar '63, doet Simon denken aan die extreme Alternatieve Elfstedentocht, die hij solo won in 2013, op de kop af 50 jaar na Reinier zijn monstertocht. En het helpt ze in de toekomst te kijken, mocht het land weer zo in de greep van de vorst komen dat Wiebe Wieling de magische woorden weer mag uitspreken.

Het hele verhaal lees je in de natuurijs-special van Proskating Magazine. Andere verhalen in deze uitgave: Jordy Harink in hoogtetent, waarom zijn Nederlanders zo gek van natuurijs, Douwe de Vries over de grootste teleurstelling uit zijn carrière, een dubbelinterview met Ytsma en Pasveer, Elfstedenbedwinger Bennie van der Weide en nog veel meer.

Voorinschrijven voor de olympische special kan hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan