Tickets
Shop
Nieuws 16 jan 2018

Van Ruijven: 'Vorige Spelen waren een goede vuurdoop'

Dat het ene seizoen het andere niet is, is voor Lara van Ruijven (25) een fijn gegeven. Waar ze vorig seizoen geen enkel individueel kampioenschap reed, rijdt ze er nu in twee maanden tijd drie. Met de Olympische Spelen als absoluut hoogtepunt. "Kan niet wachten om te racen."

Foto : Soenar Chamid

Bij het NK begin deze maand reed Van Ruijven voor het eerst sinds begin 2016 weer een individueel kampioenschap. Ze miste vorig seizoen het NK (ziekte) en het EK en WK (niet aangewezen voor de individuele afstanden). Natuurlijk, ze reed de afgelopen periode alle vier de World Cups, maar een kampioenschap is volgens haar nog net even wat anders. "Je hebt veel minder rust tussen je ritten, dat maakt het wel zwaarder."

Ontspannen
Dat merkte ze ook op het EK afgelopen weekend in Dresden. Van Ruijven kwam op alle afstanden in actie en was na de afsluitende superfinale 'gesloopt'. Hoewel het haar eerste kampioenschap was sinds twee jaar was de spanning amper te voelen. "Ik weet niet waarom, maar ik was heel relaxed. Ik had vooral heel veel zin om te rijden en dan rijd je misschien wel het meest ontspannen."

Foto : Soenar Chamid

Mede daardoor reed Van Ruijven een keurig EK. Ze haalde op de 1000 en 1500 meter de B-finale en op de 500 meter de A-finale. In die finale kwam ze als derde over de streep, maar werd achteraf bestraft door de jury. Van Ruijven blokte de Russin Sofia Prosvirnova naar eigen zeggen iets te fanatiek. "Maar ik moest ook wel, anders had ik zeker geen medaille gewonnen."

Ondanks het mislopen van een medaille kon Van Ruijven toch tevreden zijn over haar EK. Met een vierde (500 meter), vijfde (1000 meter), negende (1500 meter) en een achtste plek in de superfinale zag ze haar naam uiteindelijk terug op de achtste plek van het eindklassement. "Natuurlijk is het balen dat ik niet de resultaten heb gehaald waarop ik had gehoopt, maar de races die ik reed waren echt goed. Daarom overheerst een tevreden gevoel."

Opluchting
Voor Van Ruijven gaat de focus nu volledig op de Olympische Spelen. Over een paar dagen gaat de shorttrackequipe naar Japan om zich voor te bereiden op de Spelen van PyeongChang. Van Ruijven is er helemaal klaar voor, zij mag in Gangneung twee olympische afstanden rijden. Zij werd in december al door de selectiecommissie shorttrack aangewezen voor de 500 meter. Het ticket voor de 1000 meter kreeg ze vorige week woensdag.

"Ik zat er echt mee, wilde heel graag de 1000 meter rijden. Toen het woensdag na de training werd verteld, was ik superblij." Het laatste olympische ticket ging tussen haar en Rianne de Vries, die na haar enkelbreuk net niet op tijd in vorm raakte. "Na het NK had ik er wel een goed gevoel over. Maar als je het nieuws hoort, is het toch een opluchting."

Ze bracht het nieuws meteen over naar haar familie, die zonder lang te hoeven nadenken besloot om tickets te kopen voor Zuid-Korea. "Bijzonder hé", doelt Van Ruijven op de kosten. "En er komt best een grote groep kijken. Of ik daar nerveus van word? Nee hoor, ik vind dat alleen maar leuk, haha."

Vuurdoop
Voor Van Ruijven worden het haar tweede Spelen. Bij haar eerste deelname vier jaar geleden in Sotsji reed ze de relay en de 500 meter. Die afstand kreeg ze als cadeautje, aangezien ze zich niet had geplaatst volgens de Nederlandse eisen. "Ik haalde toen niet eens de kwartfinale", herinnert ze zich nog.

"Maar het was wel leuk. Ik stond met een Russische aan de start, het hele stadion ging uit zijn dak. Ja, dat was een goede vuurdoop", meent de voormalig Nederlands kampioen, die al een jaar fantaseert over de Spelen. "Dat we op het podium staan met een gouden medaille", glimlacht ze.

Ze vindt het halen van een relaymedaille realistisch, vooral als ze kijkt naar vorig seizoen. "Vorig jaar reden we veel goede relays, dus dan weet je dat er een kans is op een medaille." Individueel hoopt ze op hetzelfde niveau als in Dresden, 'en misschien nog een stapje beter'. "Ik moet koel blijven in mijn hoofd. Dat is het allerbelangrijkst en dan is ook alles mogelijk. Ik kan niet wachten om te racen in Zuid-Korea."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan