Tickets
Shop
Nieuws 14 jan 2018

Terugblik vijfde editie IJSTIJD! 'een en al ijspret'

Foto : Soenar Chamid

De afgelopen weken verrezen ruim dertig tijdelijke ijsbanen in stads- en dorpscentra onder het mom van 'IJSTIJD! Schaatsen in jouw buurt'. Wij blikken terug op de vijfde editie met een aantal anekdotes en een fotoreeks van onze fotograaf Soenar Chamid. Op zaterdag 3 februari zijn de IJSTIJD! Winterspelen de spetterende afsluiter van dit seizoen.

Winters Delft
De afgelopen weken waren een en al ijspret op de schaatsbaan van Winters Delft. Dit jaar had de ijsbaan een nieuwe locatie op het evenemententerrein van Lijm & Cultuur. De eerste twee weken kwamen er vooral veel scholen langs om met hun leerlingen te schaatsen en tijdens de kerstvakantie was het een aantal dagen gezellig druk op de schaatsbaan. Wegens het succes is Winters Delft zelfs een weekje extra geopend.

Elke woensdagavond werd de schaatsbaan omgetoverd tot een echte dansvloer voor 'Wednesday Night Disco On Ice'. In Delft zijn de Icebykes van Croky, de KPN Ice clinic, de Freestyle Ice Skaters Eindhoven en Entertainment On Ice voor de 100% NL Freestyle Battle op bezoek geweest. De Delftse Kunst IJsbaan Vereniging heeft gratis clinics gegeven aan kinderen die nog niet zo goed konden schaatsen én tijdens de lerarenstaking was er een speciaal IJSvrij tarief voor de leerlingen.

Winter Village Amstelveen, Archeon (Alphen aan de Rijn) en Bussum op IJs

IJsbaan Middelburg
In Middelburg vond op woensdag 13 december een bijzonder evenement plaats: het eerste Zeeuwse kampioenschap 'Riengrieë op 't ies'. Stichting Zeeland houdt van schaatsen vertaalde samen met het bestuur van de Zeeuwse Ringrijdersvereniging deze typisch Zeeuwse volkssport naar de ijsbaan.

Op de schaatsbaan werd een parcours uitgezet waarbij drie ringen gestoken diende te worden. Deze ringen gaan van 40 millimeter naar 10 millimeter. De ringrijder die de meeste ringen weet te steken mag zich officieus Zeeuws Ringrie kampioen op het ijs noemen. Met meer dan tachtig deelnemers in verschillende leeftijdscategorieën en meer dan honderd man publiek was het een geslaagde avond die zeker volgend jaar een vervolg zal krijgen. De Zeeuwse ringrijders kennende zal het dan ook tot in de kleine uurtjes duren…

Goudse IJsbaan rondom het stadhuis
Dit jaar lag de Goudse IJsbaan voor de dertiende keer op de Markt in Gouda. Niks bijzonders zou je zeggen, maar niks is minder waar. Na jaren dromen, overleggen, schetsen, uitwerken, passen en meten was het dit jaar gelukt om de ijsbaan rondom het voormalige stadhuis van Gouda te kunnen leggen. Een pittoresk beeld dat al gauw heel hard ging op social media. Gouwenaars, maar ook mensen van buiten de stad waren onder de indruk en kwamen zelf een kijkje nemen.

Vanaf de opening op 20 december hebben tienduizenden schaatsers het befaamde rondje gemaakt. Extra bijzonder voor een tijdelijke ijsbaan als deze zijn de norenavonden. Op woensdag- en zondagavond is het toegestaan om met noren de ijsbaan te betreden. Veel volwassenen halen daarom hun noren maar weer eens uit het vet om weer eens ouderwets hard over het ijs te gaan.

De Goudse IJsbaan kijkt terug op een overweldigende editie met ruim 5000 schaatsende basisschoolleerlingen van de Brede School Gouda, een spetterende ijsshow tijdens de kick-off van het Roze Jaar in Gouda, een Mini-Elfstedentocht voor Stichting Hartekind, swingende avonden Discoschaatsen en leerzame schaatsclinics door SC Gouda.

Veenendaal on Ice
De eerste week Veenendaal on Ice stond in het teken van schoolschaatsen. Elke ochtend en middag kwamen er scholen langs om een blok te gaan schaatsen. Op vrijdagochtend stond er iets bijzonders op de planning, namelijk de KPN schaatsclinic. De kinderen kregen echt schaatsles en moesten onder andere proberen om tussen pylonen door naar de overkant te komen. Met succes!

Na de eerste week schoolschaatsen stond de woensdagmiddag in het teken van kinderdisco. Beauty en haar lieve beest en Sneeuwwitje en de minions kwamen langs. De kinderen mochten op de foto, konden dansen en met elkaar schaatsen. In Veenendaal stond ook de Croky Challenge op het programma. In het midden van de schaatsbaan was een cirkel afgezet, zodat alle kinderen lekker konden racen op hun fietsen over het ijs. 

Naast al deze evenementen was iedereen ook welkom om gewoon even lekker te komen schaatsen. Soms met veel vallen en weer opstaan, anderen lieten zelfs kunstschaatsen zien maar iedereen stond met veel plezier op de ijsbaan.

Winter Village Laren, Drijvende ijsbaan Leiden en Nijkerk on Ice

Venlo on Ice
Vanaf 15 december hebben jong en oud in het centrum van Venlo Markt weer kunnen genieten van veel schaatsplezier. Voor de elfde keer heeft de stichting Venlo on Ice een grote kunstijsbaan gerealiseerd van ruim 600 vierkante meter in het hart van de Venlose binnenstad.

In de eerste week werd de ijsbaan bezocht door ruim 3200 kinderen van de Venlose lagere scholen. De donderdag was een speciale dag voor de schaatsbaan en de kinderen. Op deze dag waren alle kinderen met beperkingen op de baan. Dit was echt genieten voor de kinderen om met de rolstoelen rondjes te mogen draaien op echt ijs. Ook kon de stichting Venlo on Ice aan meer dan 250 kinderen via het sportfonds kinderen de mogelijkheid geven om te gaan schaatsen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan