Tickets
Shop
Nieuws 23 jan 2018

Landstart bij Alternatieve Elfstedentocht geannuleerd

De Alternatieve Elfstedentocht zal volgende week woensdag toch niet beginnen met een landstart. Volgens Willem Hut, disciplinemanager marathon van de KNSB, is er te weinig draagvlak onder de ploegen voor een dergelijke start. Het startschot klinkt nu net als de vorige jaren op het ijs van de Weissensee.

Foto : Neeke Wassenbergh

Aanvankelijk was het idee om met een landstart - een start waarbij de schaatsers met de schaatsen in de hand over het asfalt moeten rennen - de KPN Grand Prix 1  Alternatieve Elfstedentocht te openen. Omdat de rijders en ploegen hier weinig voor voelden, heeft de KNSB alsnog besloten om net als de vorige jaren 'gewoon' op het ijs te starten.

Daarmee kan de 30e editie van de Alternatieve Elfstedentocht in het jubileumjaar van de Stichting Alternatieve Elfstedentocht Weissensee geen extra luister worden bijgezet. Hut vindt het enerzijds jammer, maar weet dat de wedstrijd op de Weissensee (met of zonder landstart) één van de hoogtepunten van het marathonseizoen is.

De landstart stond gepland in het centrum van Techendorf naar de start op het kleine meer, een afstand van ongeveer een kilometer. De laatste keer dat marathonschaatsers naar het ijs moesten rennen om hun schaatsen onder te binden was tijdens de Elfstedentocht van 1997. Toen renden de schaatsers eerst naar de Zwettehaven om vervolgens de wedstrijd op het ijs te rijden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan