Tickets
Shop
Nieuws 31 jan 2018

KNSB heeft primeur met gerecyclede medailles bij KPN NK

De schaatswinnaars van het KPN NK Allround & Sprint kregen gerecyclede medailles uitgereikt. De gouden, zilveren en bronzen medailles zijn gemaakt van oude mobiele telefoons.

Foto : Huub Snoep

Vorig jaar zomer startte de KNSB samen met de KPN en Coolrec een initiatief om oude mobieltjes in te zamelen in KPN-winkels en bij schaatsevenementen in Thialf. De ingezamelde mobieltjes hebben van elektronica-recycler Coolrec een nieuw leven gekregen als gouden, zilveren of bronzen schaatsmedaille. Komend weekend werden ze uitgereikt aan de schaatskampioenen van het KPN NK in Thialf Heerenveen.

Rood-wit-blauwe lint van oude vlaggen
De edelmetalen uit de oude mobieltjes zijn via innovatieve technieken en smeltprocessen verwerkt tot circulaire medailles. Zo zijn de gouden medailles gemaakt van een basis van koper en zink, verguld met goud. Bij de productie van de circulaire medailles zijn geen nieuwe materialen gebruikt. Zelfs het medaillelint is van gerecyclede rood-wit-blauwe vlaggen. De schaatssport is de eerste die deze bijzondere medailles uitreikt. Op de medailles is naast het KNSB-logo ook een recyclinglogo ingeperst om de circulariteit te benadrukken.

Test uitslagje

1. Kjeld 1.54,67
2. Kai 1.55,78
3. Dai 2.00,78

Innovatieve technieken
Afgedankte apparaten bestaan voor een groot deel uit waardevolle materialen. Coolrec, onderdeel van waste-to-product bedrijf Renewi, gebruikt innovatieve technieken om specifieke materialen terug te winnen. Deze materialen kunnen vervolgens als grondstof hergebruikt worden in de vervaardiging van nieuwe producten, zoals deze schaatsmedailles voor de KNSB.

Kijk voor meer informatie over de nieuwe medailles op schaatsen.nl/medailles.

HighlightText

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan