Tickets
Shop
Bob de Jong blogt 24 jan 2018

Blog Bob de Jong: 'Het worden geweldige Spelen, daar zorgt Korea wel voor'

Zijn jullie ook druk bezig met aftellen tot 9 februari, de dag van de openingsceremonie in PyeongChang? Het kan mij niet snel genoeg gebeuren. Wij zijn afgelopen week aangekomen in Gangneung en alles is hier in principe klaar. Je ziet wel een hoop mensen lopen die bezig zijn met de aankleding: vlaggen en banners die worden aangebracht.

Het olympisch dorp ben ik even langs gefietst, maar daar kwam je niet zomaar binnen. Alles is goed afgezet, al is de beveiliging niet zo streng als vier jaar geleden in Sotsji. Wij hebben het hier goed, zitten in een prima hotel vlakbij het olympisch park, en treffen nu onze laatste voorbereidingen.

Om de fans die straks naar PyeongChang afreizen wat voor te bereiden, komen hier een paar praktische tips. Nu wil ik mezelf geen Korea-kenner noemen, maar in de paar maanden dat ik hier in de rondte loop, heb ik wel een hoop gewoontes en gebruiken geleerd. Het zijn heel aardige mensen, de Koreanen, maar ze doen veel dingen anders dan wij.

Wat opvalt: Koreanen houden niet zo van lichamelijk contact. Stel dat je twee weken bij iemand thuis logeert, ga er dan niet vanuit dat ze je bij het vertrek een omhelzing geven. Ze vinden het al heel wat om handen te schudden. Van bezoekers uit het Westen accepteren ze die hand wel hoor, maar uit zichzelf geven ze hem niet snel. Als je de hand schudt, is het gebruikelijk dat de jongste de arm van de ander ondersteunt.

In Nederland is het niet gepast om, zeker aan vrouwen, te vragen hoe oud iemand is. Maar in Korea is het juist heel gewoon om aan het begin van een gesprek naar de leeftijd van de ander te vragen. Wat heel belangrijk is: toon respect voor iedereen die ouder is dan jij. En wees bescheiden, dat zijn de Koreanen zelf ook.

Als je op straat bent, ga dan niet lopen eten, want dat is hier niet gebruikelijk. In Nederland kun je best snacken terwijl je door de stad loopt of in de bus zit, maar in Korea doet niemand dat. Bij een eettentje op straat of marktkraam kan het natuurlijk wel.

Nog wat dingen op het gebied van eten en drinken: ze vinden het heel gek als je een appel uit het vuistje eet. Koreanen snijden hem eerst in partjes. En wanneer je in een restaurant gegeten hebt, betaal je gewoon het bedrag dat op de rekening staat. Fooi geven of het bedrag naar boven afronden, vinden ze heel onbeleefd. Datzelfde geldt voor onderhandelen over prijzen in winkels, al kan dat in hotels weer wel, maar blijf bescheiden!

Tekst loopt door onder de afbeelding

Met een groepje aan tafel, samen wat bestellen en de gerechten met elkaar delen, dat is heel gebruikelijk. Als je met vier personen bent en je bestelt slechts drie gerechten, dan is dat geen enkel probleem. En bij het eten drink je water, dat zetten ze vanzelf op tafel. Andere drank, zoals bier of de Koreaanse wijn makgeolli, daar moet je speciaal om vragen of je haalt het zelf uit de koeling. Soms hebben ze een handig belletje op tafel. Als je dat gebruikt, komen ze meteen aan rennen. Als een heerlijke tussendoortje raad ik aan om een keer patbingsu te bestellen, een traditioneel Koreaanse sorbet en deel deze wel met elkaar!

Wat je ook kunt proberen, maar altijd met mate, is een glaasje soju, de nationale sterke drank. In gezelschap schenk je echter nooit voor jezelf in, alleen voor anderen. De jongste van het gezelschap dat altijd met twee handen, en met twee handen houden ze ook hun glas vast. Kijk je elkaar in Nederland tijdens het proosten recht in de ogen, in Korea kijk je elkaar tijdens het drinken juist niet aan.

Uiteraard hebben de Koreanen respect voor je, omdat je de moeite hebt genomen om helemaal naar hun land te komen voor de Spelen. En gedraag je je iets anders dan zij gewend zijn, dan nemen ze je dat heus niet kwalijk. Wees dus ook niet bang om met oranje pruik, kostuum of wortelpak de straat op te gaan. Ze kijken je dan wel uitgebreid aan, wat mij vanochtend ook nog overkwam toen ik hier met mijn vouwfietsje rondreed. Ze geven je aandacht, want ze vinden het ook wel mooi dat je zoiets doet.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Tot zo ver mijn toeristische tips. Ik heb het al eerder gezegd in deze kolommen: wees niet bang om naar Zuid-Korea te komen. De sfeer is hier relaxed, de mensen zijn gastvrij en ze doen er alles aan om het de buitenlandse gasten naar de zin te maken. Ik weet zeker dat het een geweldige ervaring gaat worden om deze Spelen te bezoeken.

Ja, en dan doen er straks ook nog 22 Noord-Koreanen mee. Dat is hier wel onderwerp van gesprek, net als het ontbreken van de Russen. Zelf vind ik het wel apart, dat het Koreaanse ijshockeyteam ineens gemengd wordt: elke wedstrijd zullen drie Noord-Koreanen worden opgesteld. Stel dat het Nederlands elftal aan het WK voetbal zou deelnemen en twee weken voor de aftrap kwamen er ineens vijf Belgen bij de selectie. Dat zou toch iedereen heel vreemd vinden, nietwaar?

Dit is het zesde blog van Bob de Jong in aanloop naar de Olympische Spelen in Gangneung. Olympisch kampioen De Jong werkt dit seizoen als assistent-bondscoach voor de Zuid-Koreaanse schaatsploeg.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan