Tickets
Shop
Nieuws 24 feb 2018

Wories pakt de Nederlandse titel kunstrijden, maar mist het WK

Na een moeizaam jaar, waarin ze zes keer een hersenschudding kreeg, won Niki Wories (20) vanavond de nationale titel kunstrijden. Op het ijs van De Uithof troefde ze met een korte en een vrije kür haar grote concurrente Kyarha van Tiel (17) af. "Ik ben blij met mijn Nederlandse titel", meent Wories. "Maar ik baal wel dat ik het WK misloop."

Foto : Margarita Bouma

Niki Wories heeft een loodzwaar jaar achter de rug, waarin ze klap na klap te verwerken kreeg. Een slijmbeursontsteking aan haar enkel, twee operaties en ze kwam een paar keer hard met haar hoofd op het ijs terecht, waardoor ze zes hersenschuddingen opliep. "Ik heb anderhalf jaar lang nauwelijks op het ijs gestaan. Ik heb een lastig jaar gehad met veel diepte en weinig hoogtepunten. Ik ben blij dat ik hier weer sta en weer zo kan schaatsen."

De topsporter in haar blijft echter kritisch en als het aan de kunstschaatsster zelf lag, dan had ze op De Uithof de punten voor het WK in Milaan binnen gehaald. "Ik had één sprong meer moeten landen", zegt ze teleurgesteld. "Dan had ik die technische score van 46 punten, die genoeg was voor het WK, gehaald. Maar dat heb ik niet gedaan en daar baal ik van."

"Vergeleken met vorig jaar is het tien keer beter wat ik hier vandaag liet zien", vervolgt ze. "Maar voor deelname aan het WK was het niet genoeg. Ik had een paar drievoudige sprongen in mijn kür en daar maakte ik slechts een enkel- of dubbelvoudige sprong van. Dat zijn sprongen die ik normaal gesproken met mijn ogen dicht spring en nu deed ik ze niet. Dat kostte mij een hoop punten."

Triangle

Meer tijd nodig
Door alles wat er het afgelopen jaar gebeurd is, stond Wories niet met honderd procent vertrouwen op het ijs. Voor de korte kür voelde ze zich goed, want daar had ze hard voor getraind. "Maar voor zo'n lange kür heb ik meer tijd nodig. Het heeft zo lang geduurd voordat ik weer het ijs op kon en laat staan dat ik mijn vrije kür kon oefenen. Misschien kwam dit WK wel te vroeg, ik weet het niet. Ik ben in ieder geval vastberaden om weer terug te komen aan de top."

"Topsport blijft hard en je kunt niet zomaar een knopje aan zetten en denken dat je zo weer mee doet. Zo werkt het niet en zeker niet bij het kunstrijden. Dat is een erg complexe sport, die ook mentaal nog zwaar is. Op de Olympische Spelen hebben sommige mensen laten zien wat ze wilden en anderen slaagden daar niet in. Ook dat is topsport. Je moet het op moment suprême wel laten zien."

Op de Challenge Cup, die samenviel met de NK Kunstrijden, won Wories wel de nationale titel en versloeg daarmee Kyarha van Tiel (17), die haar debuut maakte bij de senioren. De Rotterdamse baalde van haar verlies: "Ik had graag Nederlands kampioen willen worden", zei Van Tiel. "Dat heb ik nu niet gehaald. Aan het begin van de vrije kür ging ik nog wel goed, maar daarna stortte ik in. Ik kwam gewoon conditie tekort, waardoor mijn laatste sprongen niet lukte. Dat vond ik jammer."

Higuchi wint Challenge Cup
De Japanse Wakaba Higuchi won de Challenge Cup met overmacht voor haar landgenote Rika Hongo en de Duitse Nathalie Weinzierl. "Ik ben blij met mijn overwinning. Dit was weer mijn eerste wedstrijd van het seizoen, dus het was belangrijk voor mij om hier goed te rijden", vertelde Higuchi.

Alles lezen over de Challenge Cup/NK Kunstrijden doe je hier.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan