Tickets
Shop
Nieuws 21 feb 2018

Weerupdate: 'Siberische koudebuffer op weg naar Nederland'

We staan aan de vooravond van een indrukwekkende pan-Europese koudegolf die wel eens tot pakweg 5 maart kan aanhouden. Het overgrote deel van het Europese continent wordt rigoureus ondergedompeld in zeer koude en regionaal zelfs extreem koude continentaal arctische lucht. Ook wel de 'verboden' luchtsoort genoemd door sommige gedreven kouminnende weeramateurs, die zich veelvuldig roeren op weerfora dezer dagen om de laatste berekoude ontwikkelingen op de voet te volgen en te delen met elkander.

Er zit ook een keerzijde aan de prachtige winterse apotheose die wij voor onze kiezen krijgen. In delen van Oost- en Zuidoost-Europa, maar ook in landen als Polen en de Baltische Staten wordt het zo gruwelijk koud dat er zonder pardon slachtoffers gaan vallen. Het oosten van Engeland krijgt trouwens nog een lading poedersneeuw te verwerken met veel overlast voor het verkeer aldaar. We gaan de winterse beelden zien binnenkort op televisie.

Gevaarlijke koude komt
Hoewel de immer flink behakte NOS-weerjuffrouw met die opvallend hoge keelstem nog veel te ingewikkelde voorbehouden gaf (dinsdagavond) omtrent het al dan niet kunnen schaatsen op natuurijs aanstaande week... Met zo'n abnormaal massief koudebastion stroomopwaarts richting Rusland en inherent hieraan zeer serieuze uitbreidingsplannen van deze koudebuffer in zuidwestelijke richting (een situatie die zich eigenlijk al bijna drie weken achtereen reveleert), stond het dagen terug eigenlijk al buiten kijf dat we en masse het ijs op zouden kunnen richting maart.

In de bijdrage van 7 februari jongstleden werd er hier al joviaal gepreludeerd op eventuele schaatsperikelen in de laatste februarifase enfin. Inmiddels is er in Friesland een vaarverbod van kracht en ook bij Loosdrecht is dat het geval. Februari komt dus zeer binnenkort met die langverwachte winterse apotheose waarover eigenlijk al heel veel is gezegd en beweerd. De voorpret lijkt zowaar nog opwindender dan het eigenlijke kouregime straks!

De huidige maand zit (koude nachten!) toch ook al onder normaal qua gemiddelde temperatuur en wel met zo'n anderhalve graad thans. In de nachten naar dinsdag en woensdag daalde de temperatuur vlak boven de velden nabij Tilburg en Enschede al tot ruim tien graden onder nul: strenge vorst dus al vlak boven de grond.

Tot zondag blijven de nachten meestal ronduit koud met regelmatig nog matige vorst en tijdens een paar middaguren kan het met rugdekking van de februarizon een aantal graden boven nul worden. De lucht isĀ  opvallend droog en laat daardoor inderdaad veel ruimte voor de zon toe. Neerslag wordt niet meer verwacht, dus al met al is en blijft het gewoon fraai winters weer.

Indrukwekkend bastion megakou
Indrukwekkend is het bastion diepvrieskou dat wordt opgebouwd boven Noordoost-Europa de komende tijd. Een flink deel van deze massieve koudebuffer stroomt vervolgens uit in zuidwestelijke richting op weg naar Nederland vanaf zondag. Dit zou dan een verscherping van de sprokkelkou moeten betekenen met dagtemperaturen niet ver meer boven het vriespunt, terwijl enkele nachten tot ruim tien graden vorst zouden kunnen opleveren. Het lijdt geen twijfel dat het schaatsijs snel groeit onder deze omstandigheden. De oostenwind is nog even een factor. De vraag is of deze niet te sterk door waait in eerste instantie?

Bijschrift: Hier de diepwinterse temperatuurschets voor 1 maart aanstaande. De kaart doet bijna pijn aan de ogen vanwege de intens donkerblauwe - en bijna schreeuwend paarse kleurgradaties. De Siberische kou-uitstroom is helemaal doorgedrongen tot in Spanje. Grote gebieden in Europa hebben te kampen met intense koude. Vooral de paarsgekleurde gebieden in het midden en oosten van Europa krijgen extreme temperaturen. Minima tussen de -26 en -32 graden behoren er tot de mogelijkheden. In een aantal wintersportgebieden is het overdag zelfs te koud om fatsoenlijk te kunnen afdalen op de pistes.


Steenkoude nachten niet ondenkbaar
Het ligt nog steeds in de planning dat ook de allerkoudste (verboden) lucht ons nagenoeg in vol ornaat kan bereiken vanaf maandag. In tegenstelling tot vorige week zijn alle weermodellen het er nu wel over eens! Indien wij volop in de brede tong van origine Siberische vrieslucht geraken, is het hek bijna van de dam en wordt het berekoud!

Ook overdag zal het dan enkele graden kunnen blijven vriezen tot aan de zeekant toe. De nachten zouden dan, zeker als er ook nog wat poedersneeuw valt eerst, zeer strenge vorst kunnen opleveren in de Benelux met wellicht minima tussen -14 en -18 graden lokaal. Een enkele uitschieter zou wellicht zelfs richting -20 kunnen gaan als de omstandigheden perfect worden.

Sneeuwsurprise
Doordat die lucht zo koud gaat worden, met op anderhalve kilometer hoogte waarden tot circa -15 graden vanaf maandag, kunnen zich boven het relatief milde water van de Noord- en Oostzee kleine depressie-achtige verschijnselen vormen. Deze kunnen sneeuw met zich meebrengen vanaf 28 februari en ook begin maart nog. Dan lijkt de sneeuwkans zelfs nog groter te worden.

De directe kustgebieden zijn dan het gevoeligst voor wat poedersneeuwbuien vanaf zee. Waarschijnlijk gaat het om geringe hoeveelheden als we de weermodeluitkomsten letterlijk nemen. Niet zelden viel er uiteindelijk sneeuw van betekenis bij zulke ijskoude depressies. In februari 2012 was dat ook het geval.

Nogmaals: een buitengewoon interessante winterperiode staat voor de deur waarbij vooral de omvang van de koude in Europees perspectief en het late tijdstip van het aanstaande winterregime opzien baren. Met wat geluk krijgen we dus het hele winterscala nog te verwerken met onder meer ijzige nachten, sneeuwval, stuifsneeuw en meer dan een decimeter natuurijs op diverse stekken begin maart.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan