Tickets
Shop
Nieuws 07 feb 2018

Weerupdate: 'Februariwintertje gaf nipt strenge vorst'

Het hier vorige week aangekondigde februariwintertje inclusief laagste temperaturen tot -10 graden is een feit. Ook vandaag op woensdag 7 februari profiteren we nog van een geleidelijk wegtrekkend hogedrukgebied dat verantwoordelijk was voor toch nog wat winter op 't pleit in de Benelux.

Na de koudste winternacht van het hele seizoen met vooral in het duingebied van Noord- en Zuid-Holland op grote schaal strenge (!) vorst op ooghoogte, beleven we een grandioze zonovergoten dag. In Zuid-Limburg viel sneeuw afgelopen dinsdag en het sneeuwdek is daar plaatselijk al aangedikt tot koud tien centimeter. Voor de langlaufers prima omstandigheden aldaar tot aan het weekend.

Natuurijs mist net draagkracht
Wat het schaatsen op natuurijs betreft, zijn de perspectieven nogal pover. Na wederom een nacht met matige vorst op een aantal stekken, kan er donderdag (en wellicht vrijdag nog) nipt worden geschaatst op enkele ondiepe wateren. Dan zal het gaan over een ondiep duinmeertje, een verlaten vennetje of een veensloot van nog geen meter diep. Het is denk ik te voorbarig om aan te nemen dat de marathon op natuurijs kan worden gereden te Noordlaren, Veenoord of Haaksbergen. Afgelopen twee winters werd die tocht wel verreden, maar steeds was het kantje boord. Met heel veel geluk zou de vrijdag dan het juiste moment kunnen zijn voor dit evenement, maar waarschijnlijk ben ik te vooruitstrevend... Gelukkig wordt er op een aantal lokale ijsclubs in het land volop geschaatst momenteel.

Komende tien dagen verre van winters
Als we de huidige overwegend milde weersvooruitzichten in ogenschouw nemen, kunnen we voorzichtig al de balans opmaken van de (zeer) zachte winter 2017/'18. Als we die vooruitzichten analyseren lijkt de kans op een terugkeer van de winter (die er eigenlijk nauwelijks was de afgelopen periode) ronduit klein.

We mogen dus aannemen dat ook het tweede gedeelte van deze sprokkelmaand overwegend vrij zacht weer zal opleveren. Een zeer felle koudegolf vanaf medio/eind februari is nooit uit te sluiten, maar de kans is buitensporig klein, zeker als we de historie van deze winter tot nu toe bekijken.

Het zal geen verrassing zijn dat de gemiddelde temperatuur over de wintermaanden december, januari en februari royaal boven het langjarige gemiddelde uitkomt. Of we officieel een zeer zachte of zachte winter noteren straks op 1 maart is natuurlijk niet echt relevant. De beleving zal er niet anders om zijn (geweest).

Tot vrijdagochtend kan het nog wel tot wat lichte vorst komen, terwijl de dagtemperatuur eigenlijk steeds iets hoger uitpakt. Voordeel van dit betrekkelijk zonnige en kalme weerbeeld zijn die droge dagen.

Op de vrijdag en daarna ook op zondag is er wel een regenkansje, maar veel water valt er nog niet. De kans op sneeuw is nog niet helemaal verkeken rond het weekend gezien de niet al te warme bovenluchten. Als er even sneeuw zou vallen is dat natte sneeuw en bovendien niet met een grote intensiteit.

Komende week ligt het in de lijn der verwachting dat de vorst niet meer wederkeert, de dagtemperaturen nog wat verder oplopen en de lichte wisselvalligheid toeneemt.

Fraaie winterse apotheose?
Tenslotte is er toch nog wat hoop op termijn. Juist in de derde decade van deze sprokkelmaand (21-28 februari) zou er een snelle stratosferische warmte-opstoot gerealiseerd moeten kunnen worden.

Kortom, door een snelle temperatuurstijging in de stratosfeer op hoge breedten, zou de poolwervel (smalle baan met veel depressieactiviteit en dito hoge windsnelheden ter hoogte van de polen) moeten kunnen splitsen. Daardoor zou een sterk hogedrukgebied meer kans moeten krijgen om zich richting Scandinaviƫ uit te breiden en uiteindelijk voor kouder weer moeten kunnen gaan zorgen op onze breedten.

Het verwachtingskaartje voor 23 februari aanstaande van het Amerikaanse weermodel (met de verwachte temperaturen op 1500 meter hoogte) geeft een interessante koudebuffer aan stroomopwaarts. Met de wijzers van de klok mee omheen het hogedrukgebied boven Scandinaviƫ, stroomt deze (zeer) koude vrieslucht naar het zuidwesten.

Er is dus een (kleine) kans dat we in de slotfase van deze beslist slappe winter toch nog de hoofdmoot van de winterkou voor onze kiezen krijgen? Volgende week uiteraard meer over deze best wel interessante evolutie.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan