Tickets
Shop
Nieuws 23 feb 2018

Uitzonderlijk hoog niveau bij de Ladies Advanced Novice op de Challenge Cup

Met open mond kijkt Karen Venhuizen naar de dubbele en zelfs drievoudige sprongen, die de meisjes bij de Advanced Novice (13-15 jaar) op de Challenge Cup laten zien. Zelf werd Venhuizen negen keer Nederlands kampioen en deed ze mee aan acht EK's en drie WK's, maar ook haar verbaasde het hoge niveau dat met name de Japanse meisjes lieten zien.

Foto : Margarita Bouma

"Die Kinayu Yokoi probeerde zelfs een triple axel te springen. Ze deed het niet helemaal goed, maar ze probeerde het wel. Dat springen de meeste dames bij de senioren zelfs niet. In deze categorie is dat heel bijzonder", vertelt Venhuizen. De Japanse dames geven in de categorie Advanced Novice de toon aan. Samen met de Amerikaanse kampioene Alysa Liu halen zij op de Challenge Cup de hoogste scores en laten de mooiste sprongen zien.

"Het niveau dat zij hier halen is uitzonderlijk", meent Venhuizen. "Als je puur alleen naar de punten kijkt, dan lijkt het alsof Hanna Yoshida en Alysa Liu, de nummers één en twee, zoveel beter waren dan de nummers drie en vier. Maar die Japanse meiden (Yokoi en Tejima) maakte ook een combinatie met twee drievoudige sprongen. Tejima liet een drievoudige flip zien en combineerde dat met een drievoudige toeloop. Dat zijn elementen die je nu ook op de Olympische Spelen ziet. Aan hun stijl zie je dat deze meiden nog wat jonger zijn, maar in technisch opzicht doen ze niet onder voor het Olympisch niveau. De top tien halen ze zeker. Over twee, drie jaar zie ik deze meiden zo op een WK-podium staan."

De Japanse Hanna Yoshida won de Challenge Cup bij de Ladies Advanced Novice en dat kwam omdat ze haar sprongen technisch erg goed uitvoerde. "Zij schaatst zo gemakkelijk", zegt Venhuizen. "Het lijkt alsof het haar totaal geen moeite kost. Dan zie je onze Nederlandse rijders vechten voor hun sprongen en die Japanse meiden schudden die elementen zo uit hun mouw."

Van Zundert pakt Nederlandse titel
Lindsay van Zundert was na de korte en de vrije kür met haar tiende plaats de beste Nederlandse en zij werd in deze categorie dan ook nationaal kampioen. "Ze maakte weinig fouten en liet een stabiel programma zien. Ze sprong twee dubbele axels, maar daarvoor kreeg ze wel wat punten aftrek omdat haar landing niet helemaal goed was. Ze was er erg op gebrand om haar titel te verdedigen."

Mikai van Ommeren eindigde met haar totaalscore van 79,03 op de twaalfde plaats en veroverde als tweede Nederlandse het zilver bij het NK Kunstrijden. "Het was knap van haar dat ze twee dubbele axels sprong. Dat is een sleutel sprong op weg naar de drievoudige sprongen", zo legt Venhuizen uit. "Als je de dubbele axel (met 2,5 draai) onder de knie hebt, dan heb je een mooie opbouw voor de triple. Dat is wel een mentaal punt waar veel rijders overheen moeten, dus voor Mikai is het belangrijk dat ze die dubbele axel hier al laat zien."

Isabella Smit reed een goede korte kur (11e plaats), maar in de vrije kür viel ze wat terug met een zeventiende plaats. In technisch opzicht liet ze daar wel wat punten liggen, omdat haar dubbele axel niet rond was.

Volg hier alles over de Challenge Cup/NK Kunstrijden.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan