Tickets
Shop
Nieuws 15 feb 2018

Orie: 'Je hoopt nog dat hij gewoon een moeilijk stukje heeft'

Ook tijdens zijn vierde poging mocht het niet lukken: de olympische titel op de tien kilometer werd in Gangneung eveneens niet gewonnen door Sven Kramer. De 31-jarige Fries belandde niet eens op het podium. Op de wissel stond een beduusde LottoNL-Jumbo-coach: "In de training zag ik geen enkel teken dat het hier niet zou gaan lukken."

Foto : Sander Chamid

Toch gaf Kramer zelf direct na zijn vijf kilometer van afgelopen zondag aan dat zijn tijd van 6.09 niet vanzelf was gekomen. Fysiek is hij sterk, maar met de vorm zit het al een tijdje niet helemaal goed. "Vanaf oktober liep het al niet zo. Schaatsen is een gekke sport. Ik ben een schaatser die eigenlijk nooit met z'n techniek bezig hoeft te zijn, want het loopt altijd wel. De laatste tijd gaat het niet zoals ik wil. Dat wil ik niet als excuus gebruiken, maar op dit niveau kan dat gewoon niet. Bij vlagen gaat het ook heel goed hoor. Ik pakte niet voor niks het goud op de vijf kilometer, maar ik ben niet structureel goed, zoals vorig jaar."

Linkerafzet
"Hij klaagde al een tijdje over zijn linkerafzet", vertelt Orie, die geen grote fouten kon bespeuren en samen met Kramer oude wedstrijdbeelden terugkeek, trainingen analyseerde en een handjevol nieuwe ijzers uitprobeerde. "Iedereen heeft foutjes in zijn slag, dus Sven Kramer ook. Toch voldoet hij in een training aan alle eisen. Het is lastig als iemands gevoel niet helemaal lekker zit, gevoel kan ik namelijk niet zien. Conditioneel is hij sterker dan ooit, maar blijkbaar komt dat er nu niet uit."

In de ritten voor die van Kramer werd het olympisch record twee keer aangescherpt. Eerst door Jorrit Bergsma, die zijn titel niet kon verdedigen en zilver won. Daarna door Ted-Jan Bloemen, de kersverse olympisch kampioen. In een vlak schema, met in de slotfase 29'ers op de klok, snelde de Canadees naar een tijd van 12.39,77. Een flinke kluif voor Kramer, die daar op dat moment nog geen probleem in zag. "De eerste acht ronden zat ik nog op dat schema. Als je hem afbouwt, win je hem nog steeds. Op een gegeven moment voel je gewoon dat je het niet vol gaat houden. Ik raakte ze niet lekker en waar je de rondetijden omlaag wilt krijgen, zie je ze oplopen. Het was gewoon slecht."

Foto : Sander Chamid

"Al na drie rondjes begon hij zijn slagritme te verliezen en dan komt hij uit z'n hoeken", analyseert Orie. "Dan komen rondjes moeilijk. Je hoopt nog even dat hij gewoon een 'moeilijk stukje' heeft en dat hij daar doorheen komt. Dat heeft hij weleens vaker gehad: even slikken en weer aantrekken."

Expres
Wanneer had Orie door dat het echt niet ging gebeuren vandaag? "Je wilt het natuurlijk eerst niet zien, maar na een rondje of twaalf dacht ik wel: nu moet je wel gaan komen, maar dat gebeurde niet." Kramer liet het schema gaan en dook na een reeks 31'ers zelfs de 32'ers in. Of hij de rit expres liet lopen? "Ik kan het niet expres noemen, maar ik rijd alleen voor de winst. Als ik dan zie dat ik het niet ga halen gebeurt dat. Eerlijk gezegd hoef ik echt niet voor zilver of brons naar Medal Plaza in PyeongChang", vervolgt hij.

Orie neemt zijn schaatser die uitspraak niet kwalijk. Die instelling is immers ook wat hem tot een groot winnaar heeft gemaakt, beweert hij. "Alles of niks, dat is wat de Spelen zijn. Is dat niet mooi dan? Daar kun je natuurlijk alles van vinden, maar dat is wel wat hem hier gebracht heeft en waarom we ook op de vijf kilometer weer van hem hebben kunnen genieten. Die mentaliteit zit onomstotelijk vast aan het prestatieniveau."

Teleurstelling
Orie, die de sport voornamelijk probeert te vatten in cijfers, geeft toe dat de teleurstelling groot is. "We hebben er echt alles aan gedaan, maar het is niet gelukt. We werken daar ongelofelijk hard voor. Dit is wel wat sport mooi maakt, maar het is verschrikkelijk dat het precies ons overkomt."

"Ik heb het gewoon niet voor elkaar en dat is ook topsport", voegt Kramer daaraan toe. "Ik kan de hele boel hier wel kort en klein slaan nu, maar daar wordt het niet beter op. Dit is absoluut zwaar en heel erg klote. Op dit moment heb ik er nog geen vrede mee, maar het gaat ook niet mijn leven verpesten. Ik zou mijn carrière daarmee tekort doen, maar leuk is het niet."

Klik hier voor alles over de Olympische Spelen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan