Tickets
Shop
Nieuws 25 feb 2018

'Ook tijdens jureren geniet ik intens van mooie küren die voorbij komen'

Sylvia Bart (30) maakte op de Challenge Cup in Den Haag haar debuut als internationaal (ISU) jurylid kunstrijden. Samen met het internationale jurypanel mocht ze de korte en de vrije kür van de Advanced Novice jongens en meisjes beoordelen. "Erg leuk om te doen", meent ze. "Van de Japanse, Amerikaanse en ook de Nederlandse meiden zie je de mooiste küren voorbij komen."

Foto : Piet van Es

Als jong meisje deed Sylvia Bart ook aan kunstrijden, maar erg serieus was ze niet. "Ik schaatst meer voor de gezelligheid", stelt ze. "Om je jury diploma te mogen halen, moet je echter wel een bepaald niveau hebben, dus zo slecht was ik ook niet. Ik vond het leuk om te doen. Nadat ik stopte, wilde ik graag nog wat met het kunstschaatsen blijven doen en zo kwam ik bij het jureren terecht. Dat vraagt ook wat minder tijd dan elke dag trainen of lesgeven."

Terwijl de jonge meisjes en jongens gespannen over het ijs heen zwieren en hun elementen zo perfect mogelijk proberen uit te voeren, zit de Utrechtse ontspannen achter haar jurytafel. "Als je net begin met jureren is het nog wel lastig, maar omdat ik zelf ook fanatiek geschaatst heb, kwam ik er gemakkelijk in. Ik kende de technieken van de verschillende sprongen wel en wist wat goed of fout was. Nu loop ik al zo lang mee, dat gelijk weet of iets een plus of min is. Ik kan meteen zien of iemand goede schaatsvaardigheden heeft."

In een fractie van een seconde moet Bart zien of iemand een dubbele of drievoudige axel springt en of hij of zij die sprong tot in de perfectie uitvoert. Een handje op het ijs, een arm omhoog of naar beneden. Het kan allemaal punten aftrek of juist extra punten opleveren. "Tijdens het jureren houd ik me niet bezig met de totaalscore die de computer berekent. Dat hangt ook van de beoordelingen van de andere juryleden af. Maar ik kan wel zien hoe goed een bepaald element is en dat opschrijven. Bij veel nationale wedstrijden hebben we geen 'review' en kunnen de kür niet terugkijken, maar bij zo'n belangrijke wedstrijd als de Challenge Cup kan dat wel. Dat scheelt een hoop discussie."

Ook al is ze jury en moet ze de küren op het ijs streng beoordelen, bij een mooie kür kan Bart daar nog steeds intens van genieten. "Zoals dat Japanse meisje, Hannah Yoshida, die bij de Advanced Novice een fantastische vrije kür liet zien. Ik was echt onder de indruk van haar dans en was trots dat ik haar een hoge score mocht geven."

Meer lezen over kunstrijden? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan