Tickets
Shop
Nieuws 17 feb 2018

Michel Eenkhoorn vliegt naar nationale titel

Met beide armen horizontaal 'vloog' Michel Eenkhoorn letterlijk door de laatste bocht, op weg naar de grootste overwinning in zijn prille schaatsloopbaan. De tiener uit Genemuiden kroonde zichzelf in Tilburg tot Nederlands marathonkampioen bij de Junioren A.

Foto : Neeke Smit

Michel Eenkhoorn werd zo de verrassende winnaar van één van de belangrijkste titels die er zaterdag in Tilburg te verdelen was. Nederlands kampioen bij de Junioren A, dat is een prijs die op naam staat van de grootste marathonschaatsers die er zijn, terwijl er ook nog veel groten zijn die deze titel nooit wonnen. "Het is ook ongelooflijk", stamelde Eenkhoorn, die na de finish even zijn emoties de vrije loop liet. "Ik kan het nog steeds niet bevatten. Met inlineskaten heb ik op een NK wel eens brons gewonnen, nooit meer dan dat. Nu ben ik opeens Nederlands kampioen."

De manier waarop hij de titel pakte, was indrukwekkend. Eenkhoorn zag hoe halverwege de koers over vijftig ronden Maikel Stam er vandoor ging. "De intentie was met het peloton het gat naar Stam dichtrijden, maar ik zag hoe ik uiteindelijk alleen bij hem kwam en we een gat hadden. We besloten samen door te rijden, want als we gingen kijken was het gebeurd."

Bekoelde liefde
De samenwerking tussen de twee vluchters was prima. "Halve ronde om halve ronde, dat werkte perfect." In de finale bekoelde de liefde wat. "Ik probeerde hem met wat kleine versnellingen kwijt te raken, ook omdat ik niet zo zeker van mijn zaak was als het aankwam op een sprint", bekende Eenkhoorn.

Foto : Neeke Smit

Die sprint kwam er niet. Eenkhoorn, die bij de Beloften uitkomt voor team Woudenberg, reed weg bij Stam en ging uiteindelijk solo naar de streep. "Op een gegeven moment voelde ik dat het ging lukken, dat ik het niet meer mocht weggeven. Dat was een geweldig gevoel. Ik kan me niets mooiers bedenken."

Gegokt en verloren
Stam dacht er anders over. De vluchter van het eerste uur werd in de laatste bocht bijgehaald door het jagende peloton. "Ik heb gegokt en verloren", gaf hij toe. "Maar ik moest het zo doen, alleen heb ik in de wedstrijd iets te veel gegeven. Doe ik dat niet, dan zit ik er ook niet bij."

Maar toch, ingehaald worden in de laatste bocht, dat kwam hard aan bij de middelste van de drie broers Stam. "Dat is bijna met geen pen te beschrijven. Maar het is niet anders, ik kon niet beter. En ik heb toch ook het gevoel een goede wedstrijd te hebben gereden, ga ook liever zo ten onder dan anoniem in het peloton. Nu heb ik mezelf nog laten zien en ga ik toch met een goed gevoel naar huis."

Seizoen geslaagd
Hij zag hoe achter Eenkhoorn uiteindelijk Teun de Wit en Tom den Heijer beslag legden op het zilver en het brons. Voor de winnaar was het seizoen daarmee meteen geslaagd. "Ik rijd nu voor het eerst bij de Beloften en dat gaat elke week beter. Het uiteindelijke doel is de Topdivisie halen en er hopelijk mijn werk van te kunnen maken."

Bijna had Eenkhoorn – een oud-pupil van voormalig marathontopper Erna Last-Kijk in de Vegte - trouwens niet mogen starten. Net voor de start bleek zijn transponder het niet te doen. "Kreeg ik op het laatste moment een exemplaar van de KNSB." Die gelukstransponder heeft hij zonder twijfel bewaard. Lachend: "Nee, ik heb hem al ingeleverd. Balen."

Bekijk hier de volledige uitslag.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan