Tickets
Shop
Nieuws 18 feb 2018

Kai Verbij: 'Uiteindelijk wil je naar huis met een medaille'

Kai Verbij staat voor zijn debuut op de Olympische Spelen. De sprinter van Team Plantina komt uit op de 500 en 1000 meter. Verbij, die een aanwijsplek kreeg op de 1000 meter wegens een liesblessure die hij opliep op het OKT, lijkt weer helemaal fit te zijn. De Europees- en wereldkampioen sprint reageert op vier stellingen.

Foto : Neeke Smit

Ik sta volledig fit aan de start van mijn eerste Olympische Spelen
"Het gaat heel goed op de training, maar veel wedstrijdervaring heb ik nu niet. Ik heb nog maar een paar starts volle bak kunnen maken. Normaal zou ik er een stuk of negen hebben afgewerkt in de afgelopen periode. Ik heb dus wel wat gemist. Die blessure was een klap in mijn gezicht. Het herstel is heel snel verlopen, maar of ik 100 procent fit ben, weet ik niet. Dat moet blijken in mijn race.''

Zonder medaille op de Olympische Spelen is mijn Spelen niet geslaagd
"Als ik echt heel goed ben, weet ik van mezelf dat ik óf kan winnen óf een medaille kan pakken. Maar uiteindelijk ben je heel afhankelijk van de rest. Ik kan een perfecte race rijden, maar als de rest dat ook doet, weet je niet hoeveelste je wordt. Uiteindelijk wil je naar huis met een medaille, en het liefst een gouden. Het toernooi is maar één keer in de vier jaar dus elke atleet die daar aan de start staat wil een medaille.

Als ik echt een goede rit heb gereden en ik word vierde, zou ik er geen nachten wakker van liggen. Natuurlijk is dat klote, maar ik zou dan denken: oké, ik was goed, maar niet goed genoeg voor een medaille."

Foto : Sander Chamid

Zonder mijn teamgenoten had ik dit niveau nooit gehaald
"Dat is zeker waar! Uiteindelijk ben ik wel veel sneller gaan rijden door mijn teamgenoten. Het zijn allemaal atleten van wereldtop, daar kon (en kan) ik me echt aan optrekken. Je kunt wel allerlei schema’s schrijven of een bepaalde coach hebben die je advies geeft. Dat helpt natuurlijk ook mee, maar ik denk dat de kwaliteit van het team het belangrijkste is. Het niveau is dusdanig hoog dat je getriggerd wordt om scherp te zijn. Daarom doen wij het als sprintploeg ook zo goed. Ik ben heel blij dat ik in deze ploeg zit. We hebben een goede zomer gedraaid en hopelijk kunnen we allemaal het maximale eruit halen.

We kunnen het ook allemaal goed met elkaar vinden. Natuurlijk is het niet leuk als je verliest, maar we gunnen het elkaar allemaal. Ik kan niet iemand noemen die het niet met iemand kan vinden. Afgelopen zomer ben ik met Thomas Krol zelfs op vakantie geweest naar Japan. Met hem zit ik het langst in een team en hij is heel geïnteresseerd in de cultuur. Hij wilde ook weleens zien hoe mijn oma in Japan leeft. Ja, we hebben het heel leuk gehad en hij wil graag nog een keer."

Na de Olympische Spelen zou ik graag even een pauze willen
"Ik zou vooral graag na de Spelen met mijn familie op vakantie willen gaan. Ik woon al vanaf mijn zestiende in Friesland. In die zeven jaar ben ik al heel lang niet meer met mijn familie op vakantie geweest, dus het lijkt me supergaaf om weer eens te doen. Ik verlang sowieso wel naar mijn familie, vrienden en vriendin. Ik zou wat meer tijd in hen willen investeren, aangezien ze mij al die jaren hebben bijgestaan. Maar goed, ik weet sowieso niet wat er na dit seizoen allemaal op me afkomt en of het überhaupt kan om op vakantie te gaan."


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan