Tickets
Shop
Nieuws 24 feb 2018

Ingetogen Verweij: 'Tevreden dat ik toch brons heb'

Koen Verweij vierde zijn bronzen medaille op de massastart na een teleurstellend optreden bij de Spelen ingetogen. Toch was de niet fitte schaatser blij dat hij zich toch op het olympische podium had gereden. In de sprint werd Verweij geklopt door de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee en de Belg Bart Swings. Sven Kramer eindigde als laatste.

Foto : Sander Chamid

"In deze staat was dit het hoogst haalbare", zei Verweij. "Ik ben met andere verwachtingen naar het toernooi gekomen. Maar ik ben toch heel tevreden hoe ik ben geƫindigd. Sven heeft het top gedaan. Ik zat in een mooie positie. Ik ben Sven daar dankbaar voor, maar ik was niet fit genoeg om het in de sprint nog door te trekken. Het is jammer dat ik het niet heb kunnen afmaken. Dit hele toernooi heeft mij heel erg veel moeite gekost. Ik was niet top."

Het tweetal reed zeer attent in de boeiende finale van de eerste olympische mass start. Soms liet het Oranje duo zich aan kop zien, met name in de beginfase, om halverwege weer wat gas terug te nemen. In de veertiende ronde nam Kramer op volle snelheid de koppositie over. Hij sleurde er flink aan, leek zelfs even op weg naar de winst, maar bij het ingaan van de laatste ronde was zijn accu leeg. Lee, Swings en Verweij sprintten daarna vol voor goud, met de Zuid-Koreaanse publiekslieveling als luid bejubelde winnaar.

Foto : Soenar Chamid

Kramer kon ermee leven dat hij met lege handen bleef. Zijn aanval in de slotfase was volgens plan, maar hij kreeg niet genoeg ruimte om afstand te nemen op de rest. "Als Bart Swings had getwijfeld, dan was ik weggeweest. Maar hij reed het gat toch dicht. Dan was het plan dat Koen het zou doen. Hij is op waarde geklopt. Als hij fit was geweest, had hij misschien meer kans gehad, maar je moet op de Spelen fit zijn. Dit is het maximale resultaat op dit moment. Ik kan nergens in de race een moment vinden dat we het niet goed hebben gedaan. Ik had graag voor een stunt gezorgd", aldus Kramer.

De 31-jarige Fries had genoten van het laatste onderdeel. "Ik vind het heel leuk om te doen. Ik heb echt genoten. Koen moet trots zijn op deze medaille", zei Kramer. "Ik ben wel heel erg van de tradities, maar ik denk dat dit onderdeel zeker toekomst heeft. Veel mensen vinden dit leuk."

Kramer en Verweij zijn beiden geen specialist op de massastart. Ze kregen echter een kans van bondscoach Geert Kuiper, die een keuze moest maken uit de olympische groep van maximaal tien Nederlandse schaatsers bij de Winterspelen. Nadat hij aan het begin van het seizoen een nationale competitiewedstrijd op de massastart had gewonnen, sprak Verweij meteen zijn grote voorkeur uit voor Kramer als olympische teamgenoot in Zuid-Korea.

"We voelen elkaar aan, we gunnen elkaar wat en we vullen elkaar aan", liet de Noord-Hollander destijds weten. Kramer zag meteen de lol er wel van in. "Ik ben er toch en het is op de laatste dag van de olympische schaatswedstrijden", sprak hij op zijn beurt. Kuiper zag ook wel wat in het gelegenheidsduo en met brons in een tactisch en fysiek sterk gereden race werd hij beloond voor zijn keuze.

Meer lezen over de Olympische Spelen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan