Tickets
Shop
Nieuws 25 feb 2018

Henk en Marij Spijkers door de KNSB benoemd tot Lid van Verdienste

Al 32 jaar hebben Henk en Marij Spijkers zich met een groot enthousiasme voor het kunstschaatsen ingezet en daarvoor zijn ze door de KNSB benoemd tot lid van verdienste. Pieter de Kroon, voorzitter van de Raad van Toezicht, deelde bij de Challenge Cup in Den Haag het prestigieuze speldje uit.

Foto : Piet van Es

"Ik ben enorm verrast", vertelt Marij Spijkers, als ze met haar nieuwe speldje naar het kunstrijden op de Challenge Cup kijkt. "Ik ben hier zo ontzettend blij mee. Rondom al die kunstschaatswedstrijden hebben Henk en ik veel avonturen beleefd samen. We hebben gehuild, gelachen en verdriet gehad, maar ik had het niet willen missen."

Samen iets moois maken
Vanaf het moment dat hun dochter Daniëlle in 1986 met kunstschaatsen begon, heeft het echtpaar Spijkers zich ingezet voor het kunstrijden. Kunstrijpakjes naaien, het bestuur van de Tilburgse Kunstrij Vereniging en een driedaags ijsgala organiseren zoals World on Ice. Henk en Marij Spijkers draaiden hun hand er niet voor om. "We deden gewoon wat nodig was", meent Henk. "Deze waardering die wij hebben ontvangen is een waardering voor alle vrijwilligers, die zich inzetten voor het kunstrijden. We hebben dit niet alleen gedaan. Bij het organiseren van zo'n ijsshow heb je elkaar nodig en maak je er samen iets moois van."

Marij Spijkers is nog altijd actief als speaker bij verschillende kunstrijwedstrijden en ze helpt haar dochter Daniëlle, die trainster is van een synchroonschaatsteam. "Die kleine ukkepukken vind ik het leukst. Die kleine meisjes en jongens van acht à negen jaar, die net kunnen schaatsen en dan met hun vrolijke smoeltjes het ijs op komen. Dat zijn zulke lachebekjes. Het is zo'n feest om hen te zien schaatsen. Daar kan ik intens van genieten."

Trofee
De Spijkers waren ook een groot aantal jaar actief in het bestuur van de Tilburgse Kunstrij Vereniging, waar Henk penningmeester was en Marij secretaris. "De trainers daar gingen zo leuk met de kinderen om", legt Marij uit. "Ze konden recreatief schaatsen en als ze goed waren, dan mochten ze voorrijden om te kijken of ze ook aan wedstrijden mee konden doen. Het was genieten om die jongens en meisjes te zien schaatsen."

In navolging van het echtpaar roept de sectie kunstrijden van de KNSB nu de Spijkers trofee in het leven. Dat is een prijs die vanaf nu jaarlijks wordt uitgereikt aan een vrijwilliger, die wat bijzonders heeft gedaan voor het kunstrijden.

Meer lezen over kunstrijden? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan