Tickets
Shop
Nieuws 26 feb 2018

Dweilpauze: Twintig medailles voor TeamNL en tranen van opluchting

In de rubriek 'Dweilpauze' blikt schaatsen.nl elke week terug op bijzonderheden en top- of wanprestaties van het afgelopen weekend.

Nieuws van het weekend
Waar moeten we beginnen? Met de historische gouden plak van Suzanne Schulting? Schaatskoning Kjeld Nuis die de dubbel pakte? De (waarschijnlijk) laatste olympische race van Ireen Wüst, die ze met zilver afsloot? Of de twee bronzen medailles op de eerste olympische mass start? De Winterspelen in Zuid-Korea zitten er helaas weer op. TeamNL gaat met twintig medailles naar huis. Ruim twee weken lang hebben we genoten van onze sporters. Maar de knop gaat alweer snel om, richting de WK's Sprint en Allround en de finale van de World Cup.

In Zweden ploeterde het marathonpeloton onder barre omstandigheden voort. Drie KPN Grand Prixwedstrijden stonden op de planning, allemaal gingen ze later van start vanwege de bittere kou. Het natuurijsklassement werd gewonnen door Crispijn Ariëns en Elma de Vries.

Buitenlander in het nieuws
Pavel Kulizhnikov ontbrak tijdens de Spelen, maar zal ook niet aanwezig zijn op het aanstaande WK Sprint en de wereldbekerfinale. De 23-jarige Rus heeft nog altijd last van zijn lies en daardoor in overleg met zijn coach Dmitri Dorofeev besloten de komende maanden rust te nemen. De focus gaat nu op volgend seizoen, waar de sprinter wil pieken op de WK Afstanden en het WK Sprint in Thialf.

Top
In ons eigen kikkerlandje werd dit weekend de Challenge Cup/NK Kunstrijden verreden. Een aantal internationale toppers liet prachtige küren zien, en ook de Nederlandse kunstschaatsers streden vol voor de nationale titels. Op zondag werd het toernooi afgesloten met spectaculaire battles en een gala.

Flop
Afscheid nemen is nooit leuk, maar eerder dan gepland afscheid moeten nemen vanwege een blessure is nog vervelender. Het overkwam Daniëlle Bekkering. Na 21 jaar zegt ze het marathonschaatsen gedag, de koersen in Luleå waren haar laatste grote wedstrijden op natuurijs. In de eerste van drie wedstrijden in Zweden ging het meteen mis: ze kwam hard ten val, stond weer en reed stug door maar 's avonds bleek dat ze haar sleutelbeen had gebroken. Einde oefening. Of de laatste Cupwedstrijd op 3 maart in Amsterdam nog haalbaar is, is nog de vraag.

Tijd
39,584 - Bij shorttrack doet de tijd er in principe niet toe; het bepaalt weliswaar de startposities maar voor de rest telt alleen per rit welke rijders als eersten over de streep komen. Maar Dajing Wu liet in de finale op de 500 meter wel even zien wat hij in huis heeft. Met zijn eindtijd van 39,584 verpulverde de Chinees het wereld- en olympisch record.

Quote
"'Skate crossing the line'? Ik dacht: top, want ik sta echt niet lekker. Dikke prima!", zei Kjeld Nuis lachend na afloop van zijn gouden 1000 meter. Terwijl er een zucht door de Gangneung Oval golfde - een valse start is nooit leuk toch? - was de olympisch kampioen er dus blij mee. Want Nuis voelde het ijs onder zijn schaats wegbreken en vreesde een slechte race. Hij moest zichzelf 'resetten' en was de tweede keer meteen goed weg. De rest is geschiedenis, zoals we dat dan zeggen. 

Beeld
Bo-Reum Kim kreeg een hoop over zich heen deze Spelen. Tijdens de ploegenachtervolging brak de Zuid-Koreaanse trein en Kim was niet blijven wachten. Huilend bood ze haar excuses aan tegenover de nationale pers. Op de laatste schaatsdag in Gangneung pakte ze brons op de mass start. Ook nu kwamen er emoties los. Een last viel van haar schouders.

Foto : Soenar Chamid

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan