Tickets
Shop
Nieuws 16 feb 2018

Challenge Cup/NK kunstrijden: 'Internationale wedstrijd rijden voor thuispubliek is superleuk'

Van 22 tot 25 februari wordt in Den Haag de Challenge Cup verreden. Voor de Nederlandse kunstschaats(st)ers is dat tevens het Nederlands kampioenschap. Het is een zeer internationale wedstrijd geworden met heel veel atleten die de Olympische Spelen in Zuid-Korea niet haalden. "Een internationaal deelnemersveld als dit helpt om mezelf te meten", aldus regerend nationaal kampioene Niki Wories.

Foto : Soenar Chamid

Voor Kyarha van Tiel is dit seizoen er een van opbouw en terugkeer. Vorig jaar kreeg ze bijna een heel seizoen te kampen met een rugblessure, dit jaar gaat alles een stuk beter. "Mijn seizoen is tot nu toe het beste dat ik ooit gehad heb. Het EK was heel erg goed, ik heb gedaan wat ik kon." Op dat EK in Moskou werd Van Tiel 26e. Op de Challenge Cup gaat ze met Niki Wories regelrecht de strijd aan voor de Nederlandse titel.

"Ik ben goed voorbereid, mijn vorige wedstrijden deed ik met de Nederlandse titel in mijn achterhoofd. We zijn ook maar met twee dus er is sowieso een kans om die titel te grijpen." De komende jaren wil Van Tiel verder groeien tot een eventuele deelname aan de Winterspelen, want dat is haar droom. "Ik zal heel hard moeten werken om die droom waar te maken, maar ik denk dat dat mogelijk is. Ik ben een echte werker, ik heb dan ook laten zien dat ik na een jaar rugblessure terug kan komen."

Thomas Kennes: 'Zo clean mogelijk rijden'
Voor de huidige Nederlands kampioen Thomas Kennes staat de Challenge Cup al lang aangestipt op zijn planning. Na het EK (30e plek) nam hij wat gas terug, om daarna vol energie aan de start van het NK te verschijnen. "Ik heb eerder al hele goeie dingen laten zien, toch haalde ik de finale op het EK niet. Ik weet wel wat ik kan, ik weet wat me te wachten staat. Het deelnemersveld is heel sterk, maar ik moet gewoon mijn ding doen. Dat is zo clean mogelijk rijden en zo weinig mogelijk fouten maken." Verder vindt Kennes een wedstrijd als deze in Nederland geweldig voor de sport. "Het is een erg kleine sport, maar de Challenge Cup zorgt ervoor dat de sport meer animo krijgt. Dat is alleen maar goed voor Nederland."

Niki Wories: 'Weg naar Olympische Spelen is net zo belangrijk als de Spelen zelf'
Na een seizoen met blessures, waaronder een hersenschudding, is Niki Wories nu terug op weg naar de top. "Ik heb er zin in, het voelt nu alsof ik wat getraind heb voor deze wedstrijd. Met mijn blessure vorig jaar was ik er zelf niet klaar voor, nu voelt het alsof ik er echt wat kan gaan doen. Ik wil graag punten voor het WK halen, maar als dat niet lukt is ervaring opdoen even belangrijk. Daarnaast moet ik gewoon terugkomen, het is lange tijd heel slecht gegaan," vertelt ze.

"Na mijn hersenschudding zijn we vanaf nul weer begonnen. Rustig beginnen opbouwen, maar ik ben nog niet op het niveau waar ik wil zijn. Ik wil weer meetellen. Vorig jaar was ik een buitenbeentje, nu kan ik met de Challenge Cup mezelf meten op internationaal niveau. En dat dat dan gewoon thuis in Nederland kan, is superleuk. Het is dubbelop: een internationale wedstrijd doen terwijl je gewoon in eigen land voor thuispubliek kan schaatsen."

Twee jaar geleden maakte Wories kennis met twee Canadese coaches. "Zij zijn heel ervaren, een van hem is nu op de Winterspelen en haalde er met zijn atleten een medaille.” Voor Wories waren deze personen heel belangrijk in het doorgroeien naar een hoger niveau. "Technisch kon ik bijna alles, maar dan moet je een mentale stap maken. Die stap maken met mensen die zelf op de Winterspelen kunnen rijden, helpt heel veel. Ze hebben je niet nodig voor het geld, want dat hebben ze wel. Ze geloven dus echt in je."

Wories wilde dit seizoen voor de Olympische Spelen gaan, maar dat doel haalde ze niet. Toch zijn die Winterspelen niet het belangrijkste. "De weg naar die Spelen toe is even belangrijk. Het niveau is zo hoog, soms staan niet alle beste atleten op de Spelen. Er zijn nog heel veel goede rijdsters die de Spelen net niet haalden."

Je kan alles over de Challenge Cup/NK Kunstrijden op deze pagina lezen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan