Tickets
Shop
Nieuws 21 feb 2018

Blokhuijsen over zijn gebroken veer: 'Dit was overmacht'

Bij de start van de ploegenachtervolging in de halve finale tegen Noorwegen sprong een veer van de schaats van Jan Blokhuijsen. "Dit is gewoon overmacht", sprak het 'slachtoffer'. De Nederlandse mannen moesten uiteindelijk genoegen nemen met brons in de troostfinale.

Foto : Soenar Chamid

Blokhuijsen had er in aanloop niet voor gekozen andere veren te nemen, zoals veel schaatsers deden. "Ik rijd het hele jaar op deze veren en altijd ging het goed. Ik heb gekozen voor het materiaal dat me het beste beviel. Dit is gewoon pech."

"Zijn schaats bleef steeds een beetje hangen. Je hebt dan het gevoel dat je een beetje hinkt, dat je schaatst met een soort handicap", legde Kuiper later uit. De bondscoach deelde echter ook een verdiend compliment uit aan de Noorse ploeg, die met een tijd van 3.37,08 het olympisch record verbeterde. Het haperende Nederland, met Patrick Roest voor Koen Verweij, bleef steken op een tijd van 3.38,46.

Sven Kramer durfde niet te zeggen dat Nederland de halve eindstrijd had gewonnen zonder het incident van de veer. "Dat zullen we nooit weten. Maar prettig is het niet, als zoiets al bij de start gebeurt. De Noren reden geweldig en een schrale troost is dat we hebben verloren van de latere winnaar. Maar dat maakt verder niets goed voor ons."

Tegen Nieuw-Zeeland nam Oranje nog een beetje revanche op zichzelf. De overwinning stond al vrij snel vast en de mannen betraden met een kleine glimlach het laagste treetje van het podium in de Gangneung Oval.

Meer lezen over de Olympische Spelen? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan