Tickets
Shop
Nieuws 02 feb 2018

Aart Koopmans Memorial geschrapt

Voor de tweede keer op rij gaat op de Weissensee de KPN Grand Prix 2 Aart Koopman Memorial niet door. De wedstrijd is geschrapt vanwege de overvloedige sneeuwval op de Weissensee.

Op het Oostenrijkse bergmeer gaat het weer van het ene uiterste in het andere. Donderdag kwam de hele dag de regen naar beneden, waardoor niet alleen de sneeuw smolt, maar ook het ijs snel verslechterde. In de avonduren ging de regen over in sneeuw. Vrijdagochtend bleek er al zo'n veertig centimeter te zijn gevallen.

De hele dag werkte ijsmeester Norbert Jank en zijn team als bezetenen om te redden wat er te redden viel, maar dat was niet voldoende. Tijdens het al naar een uur later verschoven ploegleidersoverleg ging de kogel door de kerk: de Aart Koopmans Memorial (AKM) is afgelast.

Onbruikbaar
"Het venijn zit in de staart", verzuchtte Toine Doreleijers, voorzitter van de Alternatieve Elfstedentocht Weissensee. "We hebben twee weken Kaiserwetter gehad, met veel zon en perfecte omstandigheden. Nu krijgen we op het laatst nog een heleboel sneeuw die de baan onbruikbaar maakt."

Hij zag hoe ijsmeester Norbert Jank dag en nacht in de weer was om nog wedstrijdijs te prepareren, maar die inspanning bleek vergeefs. "We hoopten dat het zou stoppen met sneeuwen, maar dat gebeurde niet. Bovendien blijft de bewolking hangen, wat betekent dat het niet al te koud wordt, en tot slot blijft daardoor de baan nat."

Meer sneeuw
Sterker, de situatie wordt eerder nog slechter dan beter. "De weerdienst in Lienz geeft aan dat het in de avond en nacht zelfs nog heftiger gaat sneeuwen. Dan kunnen we geen kant meer uit. En momenteel is de situatie al zo slecht dat we nog één of twee nachten nodig hebben om het enigszins goed te krijgen. Maar het weer is het weer, dat kunnen we niet veranderen."

Pest in
Competitieleider Willem Hut had de pest in. "Ja, ik baal wel, maar er is niks aan te doen. Ik ben wel blij dat we de toertocht een dag naar voren hebben gehaald, zodat we de handen vrij hadden om alles in te zetten om te zien of we de wedstrijd konden redden. We zagen kansen, maar de vooruitzichten zijn nu zo slecht dat we niets anders konden doen dan de AKM afblazen."

Dat is voor het tweede jaar op rij. Vorig jaar gooide enorme dooi roet in het eten. Sinds 2014 is het sowieso een zeldzaamheid dat het hele programma kan worden afgewerkt. In dat jaar werd door extreme sneeuwval – 1.80 meter in 36 uur tijd – de Alternatieve geschrapt. Een jaar later kon alles doorgang vinden, maar vorig jaar en nu dus ook dit jaar moest de AKM eraan geloven.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan