Tickets
Shop
Nieuws 31 dec 2018

Wie werden er kampioen in het buitenland?

In Nederland waren de ogen de afgelopen dagen vooral gericht op de KPN NK Afstanden, maar ook in het buitenland werden de nationale titeltoernooien verreden. Onder meer in Noorwegen, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten werden de titels verdeeld. Wij bundelden de uitslagen van die kampioenschappen in een handig overzicht.

Japan
De schaatsers van bondscoach Johan de Wit blijven ook in eigen land indruk maken. Op het allroundkampioenschap tijdens de kerstdagen pakte Nana Takagi de nationale titel, nadat haar jongere zus Miho zich afmeldde voor de 5000 meter. Zij stond namelijk na drie afstandszeges aan de leiding. Ook Ayano Sato reed het kampioenschap niet uit. Bij de mannen ging de zege naar Ryosuke Tsuchiya.

Afgelopen weekend stond vervolgens het sprintkampioenschap op de agenda. Johan de Wit, in Japan verkozen tot coach van het jaar, deelde trots de snelle tijden van zijn pupil Miho Takagi op Twitter. Met een razendsnelle 1.14,44 verbrak ze in Obihiro het baanrecord dat Vanessa Herzog eerder dit jaar op de World Cup noteerde. De zege ging voor de zesde keer naar Nao Kodaira, Maki Tsuji werd achter Takagi derde.

Bij de mannen ging Tatsuya Shinhama er met de overwinning vandoor. Op de openingsdag van het toernooi noteerde hij eveneens een baanrecord op de 500 meter: 34,50. Masaya Yamada en Yuto Fujino werden tweede en derde.

Noorwegen
Net als in Japan werden ook in Noorwegen de nationale kampioenschappen allround en sprint verreden. Hege Bøkko en Håvard Lorentzen kroonden zich op het buitenijs van Gol niet geheel onverwachts tot sprintkampioenen. Beide schaatsers wonnen alle afstanden en hadden in het klassement een ruime voorsprong op hun naaste achtervolgers.

Een paar uur rijden zuidelijker in Arendal won Ida Njåtun weinig verrassend het allroundtoernooi. Bij de heren was Sverre Lunde Pedersen afgetekend de beste. Achter hem eindigde Håvard Bøkko op de tweede plaats, Kristian Ulekleiv pakte verrassend het brons. Simen Spieler Nilsen viel naast het podium (vierde), Sindre Henriksen en Allan Dahl Johannson reden het toernooi niet uit.

Verenigde Staten
Bij de Amerikaanse afstandskampioenschappen in Salt Lake City waren er weinig verrassingen. Brittany Bowe kon de titels op de 500 en 1000 meter bijschrijven, op de 1500 meter deed ze niet mee en ging de overwinning naar Kimi Goetz. Op de langste afstanden was Carlijn Schoutens de beste. 

Bij de mannen was Joey Mantia de beste op de 1000 en 1500 meter. Op de 500 meter werd hij tweede, achter de nieuwe kampioen Kimani Griffin. Op de langste afstanden wachten de Amerikanen nog op een nieuw talent. Junior Ethan Cuperan pakte de zege op de 5000 meter (6.36,86) en na diskwalificatie van Mantia ook op de massastart. Ian Quinn was de enige deelnemer op de 10.000 meter en pakte daar dus ook de zege.

Zuid-Korea
De Koreanen kennen een lange sprinttraditie en dat is ook terug te zien op de nationale kampioenschappen. Het deelnemersveld op het allroundtoernooi was zeker bij de vrouwen mager. Ji-woo Park was van de vier dames die het toernooi uitreden de sterkste (Bo-reum Kim stond niet aan de start). Bij de heren ging de zege naar Cheol-min Kim, die de basis voor zijn zege legde met een snelle 500 meter. Cheon-ho Um pakte in het klassement zilver. Seung-hoon Lee deed niet mee.

Op de sprint was het deelnemersveld aanzienlijk groter. Bij de dames ging de zege naar Ye-won Nam, bij de heren was Tae-yun Kim de snelste. Min-kyu Cha stond niet aan de start.Jin-su Kim en Jae-Woong Chung eindigden op de plaatsen twee en drie.

Rusland
In Kolomna werd net als in Nederland gestreden om tickets voor de EK Allround & Sprint in Collalbo. Daarbij noteerde Pavel Kulizhnikov, die niet naar Collalbo reist, op de openingsdag een indrukwekkende 34,40. Kulizhnikov won ook de 1000 meter, maar kwam op de tweede dag niet meer in actie. Ook Denis Yuskov verscheen niet op het ijs. Op de 1500 meter ging de zege naar Sergey Gryaztsov. Op de overige afstanden waren weinig verrassingen.

Bekijk hier een overzicht van alle uitslagen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan