Tickets
Shop
Nieuws 07 dec 2018

Procedurefout nekt Imke Vormeer: geen debuut in Polen

Slecht nieuws voor Imke Vormeer. De 30-jarige schaatsster van Team Palet Vastgoedonderhoud zou komend weekend haar World Cup-debuut gaan maken, maar door een procedurefout tussen de ISU en de KNSB kan en mag ze zondag toch niet starten.

Foto : Sander Chamid

Vormeer, die tijdens het World Cup kwalificatietoernooi als zesde eindigde op de 5000 meter, mocht door de afmelding van Team Jumbo meedoen aan de World Cup in Tomaszów Mazowiecki. Daar had ze zich enorm op verheugd. "Als klein meisje droomde ik ervan om in het Nederlandse pak wedstrijden te schaatsen. Dat ik dit mee mag maken, had ik totaal niet meer verwacht, zeker omdat ik vorig jaar heb getwijfeld of ik nog wel door zou gaan", liet ze vooraf weten.

"De KNSB heeft blijkbaar het kwalificatietoernooi nooit bij de ISU aangemeld als officiële ISU-wedstrijd, dus mijn gereden limiet (7.08, red.) telt niet mee voor de World Cups", vertelt Vormeer vanuit Polen. Andere rijders hebben hier geen last van gehad, omdat zij op andere wedstrijden aan de normen hebben voldaan. De tijden moeten gereden zijn tussen 1 juli 2017 en de aanmelddeadline voor de betreffende World Cup. "Ik heb vorig jaar niet zoveel wedstrijden gereden. De ISU kijkt eventueel ook nog naar de drie kilometer voor een startplek op de 5000 meter. In Inzell heb ik wel een 3000 meter gereden maar daar had ik onder de 4.15 moeten rijden en ik reed 4.15,07."

Volgens Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, is het kwalificatietoernooi wel degelijk aangemeld bij de ISU. "Wij kregen vorige week te horen dat er een bepaalde normering op moet zitten en die zat niet op het kwalificatietoernooi. De limieten moeten worden gereden op een nationaal kampioenschap of tijdens een internationaal toernooi. De tijden die gereden zijn op het World Cup kwalificatietoernooi tellen dus niet."

In de afgelopen week heeft de KNSB uitgebreid gesproken met de ISU. "Uiteindelijk maakt de ISU de beslissing dat ze het niet gaan doen. Er was geen beweging in te krijgen. Maar ik steek de hand ook in eigen boezem, want wij hadden dat beter moeten checken. Vandaag werd duidelijk dat Imke niet mocht starten en dat hebben wij direct met haar gedeeld. Voor haar is het echt verschrikkelijk."

De rijdster van Team Palet Vastgoedonderhoud vliegt zaterdagochtend vroeg terug naar Nederland zodat ze 's avonds nog kan starten op de zesde KPN Marathon Cup in Alkmaar.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan