Tickets
Shop
Nieuws 19 apr 2018

Huizinga: 'Wilde heel graag laten zien dat ik erbij hoor'

Voor Chris Huizinga (20) is het elk jaar weer een terugkomende vraag: een jaar lang investeren in het schaatsen of een jaar lang investeren in het inlineskaten? Waar hij voorheen nog weleens koos voor het inlineskaten is de keuze dit jaar snel gemaakt.

Foto : Soenar Chamid

Nee, een skeelerseizoen zoals in 2015 zit er voorlopig niet meer in voor Huizinga, die sinds vorig seizoen een contract heeft bij Team LottoNL-Jumbo. In 2015 koos de jongeling ervoor om een jaar lang alles op het inlineskaten te zetten en dat was niet zonder resultaat. In Taiwan werd de toen 18-jarige Huizinga juniorenwereldkampioen op de puntenkoers. "Toen was ik echt heel goed, maar deed ik het ook dag in dag uit", stelt Huizinga. "En als ik iets doe, wil ik het ook goed doen."

Mede daardoor staat dit seizoen volledig in het teken van het langebaanschaatsen. Als onderdeel van Team Lotto-Jumbo vindt hij het ook niet meer dan logisch om het inlineskaten op een lager pitje te zetten. "Als je bij een ploeg zit, heb je ook verantwoordelijkheid te nemen. Ik wil volledig bij de groep aansluiten en zo min mogelijk trainingen missen."

Hate it to race in the rain🌧😤 #100km#hallum#regen#lottojumbo_ice

Een bericht gedeeld door Chris (@chrishuizinga) op

Achterhoofd
Toch betekent dat niet dat Huizinga geen enkele skeelerwedstrijd meer gaat rijden. Sterker nog, eind maart reed Huizinga – weliswaar in zijn vakantie – de eerste KNSB Baancompetitie in Heerenveen. Op de afvalkoers werd hij zevende, waardoor hij zich wist te plaatsen voor het NK. Maar of hij aan dat kampioenschap mee gaat doen, is nog maar de vraag. "Ik denk dat het geen kwaad kan om hem te rijden, maar het moet wel passen. Als we dan met de ploeg op trainingskamp zijn, houdt het op."

Naast eventueel het NK rijdt de voormalig Europees- en wereldkampioen op de puntenkoers wellicht nog het ONK in Hallum en enkele marathons op de weg. En dan is er deze zomer ook nog een WK in eigen land. Wordt dat nog een serieus doel voor hem? "Stel dat ik me via het NK weet te plaatsen, denk ik niet dat ik hem ga rijden", stelt Huizinga.

Toch heeft hij een eventuele deelname aan het WK in juli nog niet helemaal uit zijn hoofd gezet. "Ik hou het in m'n achterhoofd, maar ik ga er niet veel voor laten. Als je het WK gaat rijden, mis je gewoon een maand trainen. Dat is wel heel veel", zegt Huizinga, die aangeeft wel in Heerde en Arnhem aanwezig te zijn. "Ik ga sowieso kijken hoor!"

Season has started! #newteam #lottonljumbo #bianchi

Een bericht gedeeld door Chris (@chrishuizinga) op

Enorme stap
Huizinga kiest dus voor dezelfde voorbereiding als vorig seizoen, toen hij voor het eerst deel uitmaakte van de Lotto-Jumbo-ploeg. Het talent uit de stal van Jac Orie wil zich focussen op z'n team en op de trainingen. "Want die zijn al zwaar genoeg", zegt Huizinga met een knipoog. Eind april beginnen de schaatsers van Orie alweer met de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Omdat Huizinga een doorlopend contract heeft, weet hij dat hij er dan in ieder geval bij is. "Dat is lekker, zeker in deze tijd", aldus de Groninger, die nog niet weet wie hij bij het eerste trainingskamp zal aantreffen. Wel verwacht hij dat de zomertrainingen hem beter afgaan dan vorig jaar, waar hij het vaak zwaar te verduren had.

Een jaar geleden was het voornamelijk afzien en achteraan zwoegen om het tempo van zijn ploeggenoten bij te kunnen houden. Maar een jaar later voelt Huizinga zich fysiek een stuk sterker geworden en heeft hij naar eigen zeggen een enorme stap gezet. "Ik merk dat ik echt vooruit ben gegaan. In de basis, maar vooral fysiek. Jac weet inmiddels wat mijn goede en zwakke punten zijn en ik denk dat dat helpt voor komend jaar. Ik moet nu vooral technisch stappen gaan zetten."

Geel-zwarte pak
Als hij terugkijkt op zijn eerste seizoen bij de senioren, kan hij vooral tevreden zijn. Huizinga won de Eindhoven Trofee (een wedstrijd over vier afstanden) en debuteerde in een World Cup voor senioren. Op het KPN NK Allround eindigde hij als vierde, al had hij daar stiekem op een podiumplaats gehoopt. "Het was een goed seizoen, maar ook wel een beetje wisselvallig", doelt hij vooral op de tweede seizoenshelft.

Een verklaring voor zijn 'mindere' tweede seizoenshelft heeft hij wel. "Omdat je in zo'n goede ploeg zit, zijn veel teamgenoten weg voor World Cups, EK's, WK's en de Olympische Spelen. Dan komt het weleens voor dat je alleen moet gaan trainen. Ik kan me heel erg aan Sven (Kramer), Douwe (de Vries) en Patrick (Roest) optrekken en als zij dan weg zijn, gaat het tempo toch iets achteruit. Dat is jammer, maar dat heb je niet in de hand."

Voor de voormalig allroundwereldkampioen bij de junioren was het aanvankelijk ook wennen in het tenue van zijn nieuwe werkgever. "Toen ik voor het eerst dat geel-zwarte pak aandeed, voelde ik toch wel de druk op m'n schouders. Je wil heel graag laten zien dat je erbij hoort, dat je het niveau hebt van die jongens. Het was best moeilijk als het dan niet ging zoals je wilde."

Foto : Soenar Chamid

Cyclus
Zijn ploeggenoten en coaches sleepten hem door de moeilijke periodes heen. Als het tempo tijdens een fietstraining ontzettend hoog lag, kreeg hij weleens een complimentje. "Dat ik het goed deed als eerstejaars. Ja, dat is zeker leuk om te horen", aldus Huizinga, die zich komend seizoen blijft richten op het allrounden.

"Het wordt steeds lastiger om je voor een EK of WK Allround te plaatsen. Met Sven, Patrick, Marcel Bosker en Jan Blokhuijsen zijn er veel kanshebbers", weet de jongeling. Naast het allrounden hoopt Huizinga zich ook te plaatsen voor de World Cups, zodat hij mee kan met de cyclus van zijn ploeggenoten. "Je wil zoveel mogelijk met de groep mee. Als je je rechtstreeks plaatst, bouw je gewoon door in het seizoen en ga je met de stappen van de ploeg mee."

Het betekent wel dat hij tijdens de KPN NK Afstanden op een afstand in de top vijf moet eindigen. Dat zou hij dan op de 1500 en/of 5000 meter willen bolwerken. "Tijdens de NK Afstanden en het OKT afgelopen seizoen heb ik op die afstanden een keer top tien gereden, dus nu wil ik richting de top vijf. Ik wil de World Cups halen!"


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan