Tickets
Shop
Nieuws 26 apr 2018

Arjan Smit: 'Hard gewerkt om WK hier te krijgen'

Het is een behoorlijk klus geweest, maar het is gelukt: van 1 tot en met 8 juli komt de inlinetop naar Nederland voor het WK in Heerde en Arnhem. Arjan Smit is disciplinemanager bij de KNSB en speelt vooral in de aanloop naar het toernooi een belangrijke rol.

Foto : Neeke Smit

Wat houdt de functie van Smit precies in? Dat is moeilijk te verwoorden, de ex-inliner ziet het als volgt: "Ik hou me vooral bezig met de operationele uitvoering van de topsport binnen het inlineskaten. Samen met de coaches, bondscoach en sectieleden doe ik ook de planning en voorbereiding van nationale wedstrijden."

Omdat het WK dit jaar vroeg valt (in de eerste week van juli) is de planning en voorbereiding van andere nationale wedstrijden van cruciaal belang. "De jaarplanning zit altijd in mijn achterhoofd. De vorige jaren was het WK laat in het seizoen, vaak eind september of oktober, nu is het wereldkampioenschap vroeg. Het EK staat zelfs later deze zomer op het programma. Dat vergt enkele aanpassingen", aldus Smit.

De selecties voor de internationale kampioenschappen worden gemaakt op het NK. Om de atleten de kans te geven in goede vorm aan de start te verschijnen van dat selectietoernooi moest de kalender anders opgesteld worden dan andere jaren. "Veel inliners schaatsen naast het skeeleren waardoor ze bij een kalender zoals vorig jaar niet op het juiste moment zouden kunnen pieken. Alles staat nu in functie van die strijd om de regenboogtruien."

Achter de schermen
Zelf verschijnt Smit niet vaak op het strijdtoneel. Het WK naar eigen land halen is voorbij en het daadwerkelijke organiseren ligt niet in zijn handen. "Mijn taak ligt meer in het sportgedeelte zelf en die taak vul ik samen met de coaches in. Ik blijf meer achter de schermen. Wanneer de mogelijkheden voor de sporters gecreëerd zijn, is mijn grootste werk gedaan. Natuurlijk kom ik wel in contact met de atleten, het inlineskaten is geen grote wereld en ik ken de atleten wel."

Wanneer de disciplinemanager van de KNSB tevreden is? "Als we een succesvolle organisatie gehad hebben met extra aandacht voor de sport zodat we het inlineskaten wat meer energie kunnen geven. Daarnaast natuurlijk ook als ons land medailles haalt, maar ik denk altijd in het belang van de sport", vertelt Smit glimlachend.

Alles lezen over de WK Inline- & Freestyle-skaten? Klik hier!


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan