Tickets
Shop
Nieuws 17 sep 2017

Wories: 'Moeilijk te accepteren dat ik nog niet op m'n best ben'

Niki Wories kende het afgelopen seizoen veel tegenslag. Ze liep meerdere hersenschuddingen op, waardoor ze veel toernooien aan zich voorbij moest laten gaan. Er breken dan ook spannende tijden aan voor Nederlands beste kunstrijdster, want over twee weken wacht het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) al. Schaatsen.nl sprak met Niki over haar fysieke gesteldheid, vorm en verwachtingen voor het OKT.

Foto : Soenar Chamid

Ha Niki, hoe is het aan de andere kant van de wereld?
"Ja goed! Het is lekker weer in Canada. Ik hoorde dat het in Nederland niet zo mooi weer is, dat mensen al met sjaals en jassen lopen. Hier lopen mensen nog gewoon in korte broek, ha!"

Wanneer vertrek je naar Europa?
"Over twee weken, want dan is het OKT in Oberstdorf (Duitsland). Na dat toernooi ga ik een weekje naar m'n ouders. De laatste keer dat ik bij ze was, was in juni. Ach, ik ben er wel aan gewend dat ik ze niet meer zo vaak zie. Natuurlijk mis ik ze, maar dat hoort erbij als je topsport bedrijft."

Happy Maple-leaf Land day !!

Een bericht gedeeld door Niki Wories (@nikiwories) op

Aanvankelijk zei je: het is een eenzaam leven in Canada. Is dat nog steeds zo?
"Nee, eigenlijk helemaal niet meer. In het begin voel je je wel alleen, maar ik heb mijn draai helemaal gevonden. Ik ga nu het derde jaar in, dus dan maak je hier ook wel vrienden. Verder heb ik leuke kamergenoten die ook kunstrijden, dus wat dat betreft is het super."

Hoe sta je ervoor?
"Als je kijkt hoe ik nu op het ijs sta vergeleken met vorig jaar, sta ik er goed voor. Ik ben nog niet honderd procent, maar dat kan ook niet anders als je in één seizoen acht hersenschuddingen hebt gehad. Daar houd je gewoon wat aan over, dat is normaal. Maar het gaat echt de goede kant op. Het is niks bijzonders meer. Laten we het maar houden op naweeën van de naweeën van de hersenschudding, ha."

Hoe gaat het tijdens de trainingen?
"Ook dat gaat steeds beter. Soms heb ik wat mindere weken en dan weer wat betere weken. Maar we weten nu hoe we ermee om moeten gaan. Als ik me niet helemaal lekker voel, trainen we wat minder op het ijs en meer buiten. Als ik me goed voel, gaan we weer naar het ijs. Op die manier verspelen we geen tijd meer."

Merk je dat je weer terug komt op niveau?
"Ja, zeker weten! Ik begin weer op het niveau te komen waarmee ik twee jaar geleden begon. Ik voel nu dat ik weer omhoog aan het klimmen ben in plaats van dat ik naar beneden glijd. Ook letterlijk ja!"

Waar heb je de afgelopen periode aan gewerkt?
"Vooral mentaal ben ik vooruit gegaan. Als ik dat vergelijk met vroeger is het een groot verschil. Ik kan een fout of een mindere kür beter verwerken en er op een positieve manier naar kijken. Vroeger kon ik nog weleens in mijn fouten blijven hangen. Dat bleef dan doorspelen in de volgende wedstrijd. Nu kan ik het naast me neerleggen en er zelfs van leren. Ik ben niet meer bang om fouten te maken."

Two weeks till Oberstdorf... #roadtopeyongchang #figureskating #olympics #athlete #dreamitdoit 💃🏼⛸⛸!!

Een bericht gedeeld door Niki Wories (@nikiwories) op

Heb je de afgelopen tijd nog wel wedstrijden gereden?
"Na het NK eind februari heb ik weinig wedstrijden meer gereden. Vorige week heb ik er nog één gereden in New York, maar dat was geen grote wedstrijd. Voor mij was het een soort oefenwedstrijd. Ik heb het nog niet op honderd procent gedaan zoals ik dat over twee weken wél ga doen."

Hoe gingen die wedstrijden?
"Op zich wel goed, maar de uitvoering kon beter. Het is gewoon weer een hele grote stap om wedstrijden te rijden. Het enige wat ik nu nog moet doen, is zoveel mogelijk kuren rijden, het wedstrijdgevoel terugkrijgen en puntjes op de i zetten. Ik moet vooral geen gekke dingen meer doen nu. Op dit moment moet ik accepteren waar ik ben. Het is moeilijk te accepteren dat je nog niet op je best bent. Maar als ik doe wat ik op dit moment kan, kan het nog steeds goed komen."

Over twee weken dus het OKT in Oberstdorf. Hoe kijk jij naar dat toernooi?
"Het wordt hartstikke spannend! Ik heb er ook heel veel zin in. Ik heb vorig jaar zoveel ellende gehad dat ik het nu op me af laat komen. Ik zie wel wat er gaat gebeuren. Als ik me weet te plaatsen, is het geweldig. En als ik het niet haal, ben ik natuurlijk heel teleurgesteld, maar dat is zeker niet het einde. Ik ben hier al jaren naartoe aan het werken, dus ik ga er alles aan doen om het te halen. Helaas heb ik zo’n rotjaar gehad vorig jaar, maar ik heb het gevoel dat ik eruit ben gekomen."

Er zijn zes startbewijzen te verdienen bij het OKT. Bovendien moet je van het NOC*NSF op twee momenten 170 punten zien te halen. Het wordt je niet makkelijk gemaakt hè?
"Nee, het gaat heel lastig worden, maar het is realistisch. Ik weet dat het kan en ik wil het ook heel graag. Ik wil de eerste Nederlandse kunstrijder zijn sinds Dianne de Leeuw in 1976 die naar de Spelen gaat."

Je hebt het EK niet kunnen rijden en het WK niet mogen rijden. Maakt dat het extra moeilijk om je te plaatsen?
"Het WK was ook een kwalificatiewedstrijd, dus dat heeft zeker invloed op me gehad. Dat voelde echt als een gemiste kans. Ik was er klaar voor, maar de KNSB heeft me niet gestuurd. Ja, dat was een harde klap. Het heeft wel even geduurd voordat ik me daar overheen wist te zetten."

Foto : ANP

Ga je bij het OKT daardoor misschien ook meer risico nemen in je kuren?
"Nee, ik heb ook geen nieuwe elementen meer toegevoegd. Ach, er zitten al snel veel risico's in, dus nóg meer risico nemen is niet nodig."

Ken je je concurrenten?
"Jazeker. Ik heb ze allemaal al een keer verslagen, maar zij mij ook. Het gaat er echt om hoe ik rijd en hoe zij rijden. Als ik foutloos rijd, of zo goed als foutloos, dan zou ik het moeten kunnen halen. Ik ga er alles aan doen om naar de Spelen te gaan!"

Heel veel succes in Oberstdorf!
"Dankjewel!"

Bekijk waaraan Niki Wories moet voldoen om alsnog naar de Spelen te mogen.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan