Tickets
Shop
Nieuws 19 sep 2017

Kennes: 'Wil aan de buitenwereld laten zien wie ik ben'

Met een tweede plek op de Slovenia Open bereikte kunstschaatser Thomas Kennes zijn eerste ISU-podiumplek. Een knap begin van het seizoen. De volgende grote wedstrijd is het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in het Duitse Oberstdorf. Hoe staat de Nederlands kampioen ervoor?

Foto : Neeke Smit

Ha Thomas, hoe is jouw zomer verlopen?
"Ik heb een geweldige zomer gehad. Ik heb zowel hier in Nederland als in Berlijn getraind. Tijdens de trainingen heb ik veel uren gemaakt en goede stappen kunnen zetten. En die heb ik bij mijn eerste internationale wedstrijd ook direct laten zien met een tweede plaats. Daar ben ik heel tevreden mee."

Bereid je je anders voor op dit olympische seizoen?
"Nee, eigenlijk niet. Ik doe elke zomer hetzelfde: zorgen dat ik zo hard mogelijk train, fysiek in topconditie ben en dat ik uren maak. Vooral op het ijs is het belangrijk om uren te maken. Dat heb ik zeker gedaan."

Kies je elk seizoen voor een nieuwe kür met nieuwe muziek?
"Ik pak één keer in de twee jaar nieuwe küren. Toevallig heb ik dit jaar twee nieuwe. Dus daar ben ik heel blij mee. Ik probeer voor mezelf de moeilijkste kür te maken. Wat ik kan, stop ik er in."

Tijdens de Slovenia Open sprong je een Triple T - Triple S (drievoudige Salchow in combinatie met een drievoudige toeloop, red.). Ga je die sprong tijdens het OKT ook doen?
"Ja, tuurlijk. Die ga ik daar zeker doen. Een keer in mijn korte kür en een keer in mijn lange kür. Het is voor mij de eerste keer dat ik een triple-triple-combinatie heb gedaan. Afgelopen seizoen heb ik een begin gemaakt met een triple-enkel-triple-combinatie. Maar nu heb ik gedaan hoe het hoort, ha. Ik moet nog veel stappen maken voordat ik het niveau behaal wat ik zelf wil behalen en aan kan sluiten op de subtop. Elk seizoen en elke zomer werk ik hard om beter te worden. Daarom ben ik ook heel blij met de steun van de Stichting Kunstrijden Nederland (SKN) en de KNSB die mij met al hun middelen willen helpen om dit samen te bereiken. Want ik doe het niet alleen. Ik heb hele goede coaches aan mijn zijde in Den Bosch, een goed team zoals SKN en natuurlijk de bond die internationale wedstrijden voor mij verzorgt en goed meedenkt wat voor mij de beste weg is."

Foto : Soenar Chamid

In lijn met het tienjarenplan van de KNSB ligt de focus voor het kunstrijden op de Winterspelen van 2022. Hoe kijk je naar deze kwalificatiewedstrijd?
"Ik ga mijn uiterste best doen maar waarschijnlijk komt deze kwalificatie te vroeg. Ik wil kijken waar ik sta en dan kan ik vanuit daar verder bouwen voor over vier jaar. Tijdens het OKT wil ik zorgen dat ik op honderd procent van mijn kunnen sta en twee hele goede kuren laat zien. Daarna is het afwachten wat er gebeurt en welke plek ik behaal. Ik vind wedstrijden rijden heel erg leuk. En dat ik zo’n wedstrijd mee mag rijden, daar ben ik heel blij mee. Voor mezelf wil ik elke wedstrijd beter rijden dan ik ooit gereden heb en dat is het belangrijkste voor mij op dit moment."

NOC*NSF stelt ook nog een aanvullende eis voor de Spelen. Je moet op twee momenten 221 punten halen. Is dat haalbaar?
"Nee, op dit moment niet. Ik heb een planning gemaakt en daar houden we ons aan. Die punten zijn een zorg voor later."

Zo’n eerste ISU-podiumplek lijkt mij wel een mooi begin.
"Natuurlijk, maar elke wedstrijd is een nieuwe wedstrijd. De ene keer valt alles op z’n plek en de andere keer gaat het net iets minder. Ik probeer wel zo constant mogelijk te zijn gedurende het seizoen. Ik ben voorbereid, in goede conditie en mentaal sterk dus daar kan het sowieso niet aan gaan liggen."

Foto : Soenar Chamid

Hoe ziet de rest van het seizoen eruit?
"Er staan veel (internationale) wedstrijden gepland. Ik wil aan de buitenwereld laten zien wie ik ben. Dat ik een bekendere naam krijg in het kunstschaatsen, want ik denk dat dat heel belangrijk is. Zeker in een jurysport. Je moet gezien worden. Daar wil ik aan werken dit seizoen. Daarom ben ik ook heel blij met mijn tweede plek want dat soort dingen heb je nodig. Dat is mijn insteek van dit seizoen."

Niki Wories en jij zijn op dit moment de boegbeelden van het Nederlandse kunstrijden.
"We proberen voor onszelf en voor het kunstschaatsen in Nederland weer een mooie basis neer te leggen, zodat de generaties onder ons daar verder op kunnen bouwen. Ik denk dat we een goed fundament neer hebben gelegd. Die gaan we zelf eerst nog uitbreiden maar daarna is het de kans aan de jongere generatie om dat verder op te pakken."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan