Tickets
Shop
Nieuws 14 sep 2017

Antidopingbureaus willen Rusland uitsluiten bij Winterspelen

Zeventien nationale antidopingbureaus dringen er bij het internationaal olympisch comité (IOC) op aan dat de volledige Russische ploeg wordt uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen van komende winter in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

Foto : ANP

De toonaangevende organisaties, waaronder de Nederlandse Dopingautoriteit, vinden dat het IOC te passief is in de Russische dopingkwestie. Vorig jaar schreef onderzoeker Richard McLaren in een rapport voor het wereldantidopingbureau WADA dat in Rusland jarenlang sprake is geweest van systematisch door de staat georganiseerde doping.

IOC-voorzitter Thomas Bach liet weten dat Rusland er niet mee mag wegkomen en dat er uiterlijk in oktober een straf volgt. Tijdens de Zomerspelen van vorig jaar in Rio de Janeiro kwam het niet tot een algehele schorsing voor de Russen, omdat dat volgens Bach zou indruisen tegen de olympische waarden.

De voorzitter van het Zuid-Koreaanse organisatiecomité riep Rusland woensdag nog op mee te doen aan de Winterspelen van Pyeongchang. "Ik heb nooit gedacht aan een Winterspelen zonder Rusland", aldus voorzitter Hee-beom Lee.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan