Tickets
Shop
Nieuws

Welke schaatsen moet ik kopen?

Voor elke schaatser is het een uitdaging om een schaats te vinden die goed bij je past, of je nou beginner bent of gevorderd. Kies je voor lage of hoge noren? Wanneer stap je over op klapschaatsen? Wat is het verschil tussen een Zweedse kluunschaats en een gewone schaats? En wat is de perfecte schaats voor beginners? Om deze vragen te beantwoorden deden we bij Jan van der Hoorn schaatssport in Ter Aar een rondje langs alle soorten schaatsen.

Foto : Huub Snoep

1. Easy Glider

Foto : Huub Snoep

De Easy Glider is de kunststof uitvoering van de klassieke houten onderbinders. De schaats is ideaal voor hele jonge kinderen om de basis van het schaatsen te leren, zoals glijden en slagen maken.

2. Combinoor

Voor volwassenen en wat oudere kinderen die beginnen met schaatsen wijst schaatskenner Rick van der Hoorn naar de combinoren. Dit zijn schaatsen met een stevige schoen en waarbij de ijzers laag bij de schoen zitten, waardoor je minder snel zwikt. Bij de Viking Unlimited (foto 1) is de schoen al iets lager waardoor je meer balans moet zoeken en ook meer bewegingsvrijheid hebt.

3. Lage Noor

Foto : Huub Snoep

Kinderen vanaf zeven tot negen jaar kunnen overstappen op de lage Noor, afhankelijk van het schaatsniveau van het kind. De lage Noor heeft een leren schoen en ijzers die dicht op de schoen staan, net als de combinoor. Het is een goede beginnersschoen, maar de schoen biedt minder stabiliteit dan de schoen bij de combinoren.

4. Hoge Noor

Foto : Huub Snoep

De hoge Noor heeft een leren schoen met daaronder ijzers die verder van de schoen af staan vergeleken met de lage Noor. Hierdoor is stabiliteit zoeken lastiger dan bij de lage Noor en ga je sneller zwikken met je enkels. Waar een aantal jaar geleden nog wel van lage naar hoge Noor werd overgestapt, ziet Van der Hoorn dat de schaatsers tegenwoordig de hoge Noor overslaan en de klapschaats proberen.

5. Klapschaats

Foto : Huub Snoep

Ben je beginnend schaatser, dan raadt Van der Hoorn aan om eerst te beginnen op vaste schaatsen voordat je overgaat op klapschaatsen.

Wanneer maak je de overstap naar klapschaatsen? Zodra kinderen op de lage Noor de stabiliteit hebben, dan is de overstap naar de klapschaats niet heel groot, vertelt Van der Hoorn. Als leidraad zou hij aanhouden dat je recht op de schaatsen moet staan, zodat je stabiliteit hebt en goed kan sturen. Als je nog erg naar binnen staat dan wordt bijvoorbeeld overstappen ook lastig. Ook voor klapschaatsen bestaan er tegenwoordig instapmodellen waarbij je niet meteen de hoofdprijs betaalt.

6. Custom schaatsschoen 

Foto : Huub Snoep

De custom schaatsschoen is door bijna iedere topschaatser wel omarmd. Deze schaatsschoen wordt gemaakt aan de hand van een gipsen mal van je voeten, waardoor hij nagenoeg perfect nauwsluitend om je voet heen zit. Zowel bij de bekende merken als Viking als bij gespecialiseerde orthopedische schoenmakers als Groothuis, CustomFit en Rebel skate kun je custom schoenen laten maken. 

7. Zweedse kluunschaats

Foto : Huub Snoep

Deze ‘langlaufschaats’ is vooral geschikt voor natuurijs om langere toertochten te rijden. Door de opgeslepen punt aan de voorkant rijd je makkelijker over slecht ijs en scheuren. Het scharnierpunt van de klapschaats zit vooraan de schoen, waardoor je minder snel voorover valt. Ook staat de schoen verder naar achteren op het ijzer dan bij de reguliere schaats, waardoor je gewicht meer achterop is en je ook makkelijker op het slechte ijs stuurt. Op de kunstijsbaan is deze schaats minder geschikt, omdat je door de hoge schoen en positie van het scharnier minder makkelijk de goede houding en slag vindt. Ook bochten zijn lastiger met de Zweedse kluunschaats.

Tot slot: Wil je zeker weten dat je straks schaatsen hebt die goed passen én die bij je niveau en ambities passen, ga dan langs bij de schaatswinkel voor persoonlijk advies. 

Meer tips lezen? Je vindt ze op schaatsen.nl/tips.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan