Tickets
Shop
Nieuws 19 okt 2017

Mass start competitie: 'Je kan er maar weer een op zak hebben'

Komende winter zijn in PyeongChang de allereerste olympische medailles op de mass start te verdienen. Nederland kent veel gegadigden, die tijdens de nationale mass startcompetitie aan bondscoach Geert Kuiper mogen laten zien wat ze waard zijn. Na de seizoensopening in Leeuwarden is het vrijdag alweer tijd voor de tweede wedstrijd in Thialf.

Foto : Neeke Smit

In de Elfstedenhal ging Janneke Ensing, die pas net van haar fiets op het WK Wielrennen was gestapt, er eind september met de overwinning vandoor. De eerste massastart ging haar ogenschijnlijk gemakkelijk af, "maar dat was niet zo hoor. Ik had pas een half uurtje op het ijs gestaan, en ik voelde meteen wat voor effect dat op mijn benen had. Ik wist daardoor dat ik geen sprint aan moest gaan, maar het juiste moment moest afwachten om weg te rijden. De inhoud heb ik wel, maar dan moet je natuurlijk nog wel weg zien te blijven, en dat is lastig, want het is technisch nogal harken."

Na haar ontsnapping kwam het peloton op de finishlijn nog dichtbij, maar Ensing wist Elena Møller-Rigas en Bianca Bakker voor te blijven. En dan ontbraken er in Leeuwarden natuurlijk nog wel een aantal van haar grootste concurrentes. "Als zo'n wedstrijd georganiseerd wordt, hoor je er te staan dus dat vind ik wel jammer. Ik wilde deze per se meepakken, want ik ben zeker van plan om World Cups te rijden. Je hoeft maar één foutje te maken of te vallen en dan heb je geen volgende wedstrijd om het goed te maken." 

Janneke Ensing snelt weg bij peloton | Foto : Neeke Smit


Bij de heren won Douwe de Vries de eindsprint van teamgenoot Sven Kramer en Robert Post. "Dit is natuurlijk een mooie training en een leuke wedstrijd. Je kan er maar weer een op zak hebben", lachte hij na zijn bezoek aan het podium in Leeuwarden. "Ik ben zelf vooral blij dat ik goed de zomer ben doorgekomen. Dat moet je nog maar zien te doen, zo op mijn leeftijd", grapt de 35-jarige Fries.

Vertrouwen 
"Ik heb een goede zomer gehad en heb alles kunnen doen. Het is nu kijken wat eruit komt tijdens het NK. Maar hier w
innen is natuurlijk leuk en het geeft vertrouwen richting het olympisch kwalificatietoernooi."

Toch staat de mass start in aanloop naar dat olympisch kwalificatietoernooi (OKT) niet bovenaan het wensenlijstje van De Vries. De focus ligt voor de schaatser van Team LottoNL-Jumbo vooral bij de tien kilometer en team pursuit. "De mass start is natuurlijk ook heel mooi, maar het is lastig om het allemaal te doen. Al zou het op de Spelen wel uitkomen qua planning", lacht hij. 

"Als Nederland zullen we sowieso moeten gaan kijken: kunnen we Lee wel hebben?", verwijst hij naar Koreaan Seung-Hoon Lee, die zijn individuele ambities liet varen om zich volledig op de olympische mass start te richten. "Normaal ga je natuurlijk met één sprinter van start en misschien moeten we wel met twee aanvallende rijders gaan? Want welk land kan hem anders pakken?"

Roy Mulder, embedded scientist langebaan bij de KNSB, kan met zijn metingen uitlezen wat de rondetijden, positie in de race, achterstand op de leider in de race, gemiddelde posities, rondetijden en natuurlijk de uitslag, van specifieke rijders zijn. En voorzag ons van deze grafieken. 

'Hier zie je de rondetijden van de top drie bij de dames, waarbij je ziet dat Ensing al in ronde negen versnelde, waardoor ze in ronde tien op kop reed. Ensing heeft in ronde elf (met een rondetijd van 28.8) het verschil gemaakt.'

Heren: positie uitgezet tegen aantal ronden. Verticale stippellijnen zijn sprints.

Waar De Vries zich dus vooral op individuele plaatsing voor de Spelen wil richten, staat Ensing te trappelen bij het idee aan een olympische mass start. "Ik heb nu een WK geschaatst en een WK gefietst, maar de Olympische Spelen zijn natuurlijk het hoogst haalbare. Met fietsen moet ik nog drie jaar wachten, en ik weet niet of ik dat haal. Daarom geeft Alé Cipollini (haar fietsploeg, red.) me daar ook alle ruimte voor, het is heel fijn dat ze zo meeleven." 

Als ze haar kansen moet inschatten? "Als ik de vorm heb denk ik dat ik een steentje bij kan dragen, maar het gaat er van afhangen hoe het straks op het ijs gaat. Geert Kuiper heeft vorig jaar veel geëxperimenteerd met verschillende rijdsters, maar het jaar daarvoor heb ik heel vaak samen met Irene Schouten mogen rijden. Ik geloof dat wij een heel geschikt koppel zijn."  

Opvallende namen
Toch moeten we volgens Ensing ook rekening houden met andere kapers op de kust. En daar is shorttrackster Suzanne Schulting er een van. Dat we haar niet moeten onderschatten bewees ze aan het einde van vorige zomer nog, door uit het niets op de massastart te verschijnen, en te winnen. Schulting zal er vrijdagmiddag ook in Thialf bij zijn, net als Daan Breeuwsma, Sjinkie Knegt en Koen Verweij. Klik hier voor de volledige startlijst


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan