Tickets
Shop
Nieuws 18 okt 2017

Linda de Vries: 'Vorig seizoen serieus moeilijke momentjes gehad'

Na een tegenvallend seizoen is de lach op het gezicht van Linda de Vries weer helemaal terug. Schaatsen.nl ging bij de 29-jarige allroundster van Team Plantina op bezoek voor een openhartig gesprek. "Als je keihard traint, maar het komt er tijdens de wedstrijden steeds niet uit, dan is dat erg frustrerend."

Foto : Neeke Wassenbergh

Glimlachend zwaait De Vries naar de tientallen aanwezige journalisten bij de ploegenpresentatie van Team Plantina in Hilversum. De allroundster zit duidelijk weer goed in haar vel. Een schril contrast met afgelopen seizoen.

"Het gaat erg goed met me", zegt De Vries als we even later allebei een plekje hebben gevonden in een van de bioscoopstoelen in het Santbergen Theater. "Het trainingskamp in Inzell ging lekker en ook de eerste tijden waren veelbelovend. Dat is erg positief."

Op zowel de 1500 als 3000 meter eindigde De Vries eerder deze maand in het Zuid-Duitse plaatsje als tweede tijdens een trainingswedstrijd. Beide keren hoefde ze alleen de Tsjechisch meervoudig olympisch kampioene Martina Sablikova voor zich te dulden. "Het is fijn om momenteel snellere tijden op het bord te zetten dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat geeft een lekker gevoel en flink wat zelfvertrouwen." 

Linda de Vries wint bij de Holland Cup in Deventer de 1500 meter. | Foto : Neeke Wassenbergh

Frustrerend
Afgelopen seizoen kwakkelde de Vries met haar vorm. De schaatsster wist zich niet te plaatsen voor de grote internationale toernooien. "Het kwam er vorig seizoen helemaal niet uit. Dat is echt ongelofelijk vervelend en dan druk ik me nog voorzichtig uit", zegt ze lachend.

"Als je keihard traint, maar het komt er tijdens de wedstrijden steeds niet uit, dan is dat erg frustrerend. Ik had echt het gevoel dat ik er alles aan deed. Als het dan toch iedere keer mislukt, wordt de motivatie op een gegeven moment steeds minder en begint het aan je te vreten."

De Vries geeft zelfs toe even getwijfeld te hebben of ze wel door moest gaan met schaatsen. "Ik heb vorige seizoen serieus moeilijke momentjes gehad. Tijdens die periodes heb ik veel met familie en echt goede bekenden gesproken, maar ook zelf nagedacht. Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik het schaatsen nog veel te leuk vind om te stoppen en dat iedereen weleens zo'n jaar heeft."

Testen
Op de vraag of ze de laatste maanden dingen anders heeft gedaan, antwoordt ze eerlijk. "Ik denk dat ik beter naar mijn eigen lichaam heb geluisterd. Als het nodig was, heb ik mijn rust gepakt of een alternatieve training gedaan. We hebben heel goed de testen bestudeerd. Vanuit daar hebben we geprobeerd de zwakke punten te verbeteren."

Ze vervolgt: "De eerste vier rondjes van de drie kilometer gingen vaak supergoed en vervolgens blokkeerde ik helemaal. Zo erg dat ik niet meer kon schaatsen. Gelukkig heb ik trainers en een inspanningsfysioloog die dat heel goed begrijpen en me daarmee kunnen helpen. Zij zijn de laatste maanden bezig geweest met een trainingsschema, dat het best bij mij past. Je blijft op een dun lijntje, want het is een moeilijk gebied om te verbeteren, maar tot nu toe gaat dat best wel goed."

V.l.n.r.: Annouk de Rijk, Esmee Visser en Linda de Vries. | Foto : Neeke Wassenbergh

Dit seizoen traint De Vries met Annouk de Rijk en het 21-jarige talent Esmee Visser voornamelijk mee met de sprintersploeg van Team AfterPay. Die ploeg staat onder leiding van Dennis van der Gun. Daarnaast maakt oud-sprinter Simon Kuipers sinds begin dit jaar onderdeel uit van de trainersstaf. "Ik vind het superfijn dat Simon erbij is gekomen. Simon en Dennis zijn in mijn ogen een perfecte combinatie. Met beide heren heb ik een goede klik."

OKT
Over ruim een week staat het eerste schaatstoernooi van het seizoen op het programma. Daar hoopt De Vries te laten zien dat ze weer helemaal terug is. "Ik kijk uit naar de NK Afstanden. Ik hoop dat ik deze goede lijn door kan trekken. Het zou top zijn als ik me daar weet te plaatsen voor de World Cups, maar ik moet niet in paniek raken als het niet gebeurt. Het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) van eind december is het allerbelangrijkste."

Net als veel schaatsers ligt de focus van De Vries dit seizoen op de Olympische Spelen van Pyeongchang. Daar hoopt de 29-jarige schaatsster zich voor het eerst in haar loopbaan voor te plaatsen. "Bij het OKT wil ik aan de start staan en het gevoel hebben dat ik er alles aan heb gedaan. Als ik daar op het juiste moment weet te pieken en mijn zenuwen in bedwang weet te houden, kunnen er heel mooie dingen gebeuren. Ik heb er in ieder geval heel erg veel zin in, dus laat het schaatsseizoen maar beginnen."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan