Tickets
Shop
Nieuws 10 okt 2017

Is de huidige opzet van de marathoncompetitie toekomstbestendig?

Zaterdag 21 oktober barst op de Jaap Edenbaan in Amsterdam het marathon geweld weer los met de start van de KPN Marathon Cup. Maar is de huidige opzet van de marathoncompetitie toekomstbestendig? Schaatsen.nl vroeg acht rijders uit de Topcompetitie heren en dames naar hun mening.

Foto : Huub Snoep

Simon Schouten
"We moeten kijken hoe we meer publiciteit kunnen krijgen. Zeker nu het een olympisch seizoen is en de langebaan nog meer de boventoon zal krijgen", benadrukt de Marathon Cup-winnaar uit de ploeg van Royal A-ware van de afgelopen jaargang. "Misschien moeten we met name in de winter tijdens de voetbalstop bijvoorbeeld dubbele weekenden gaan inplannen. Dat is zwaar voor ons, maar daardoor krijg je wel strijd en mooie wedstrijden. Wat dat betreft is het jammer dat de vierdaagse na één jaar al weer is verdwenen. Vind ik een teken van zwakte, dat het niet opnieuw gelukt is om sponsors te vinden voor deze wedstrijd. Jammer vind ik het ook dat we met ploegen van negen man gaan rijden. De teams zijn daardoor veel te groot, wat ook zijn weerslag zal hebben op het wedstrijdverloop."

Bianca Roosenboom
"Ik vind de Marathon Cup-competitie toekomst proof", zegt Bianca Roosenboom, rijdend voor uplus. "Bij de dames komt er alleen maar meer aanwas. We hebben tegen de honderd inschrijvingen. Maar we moeten wel wat aan de toegangsprijzen doen. Als je nu met een gezin van vier komt, ben je al gauw 30 euro kwijt (4x € 7,50). Bij de Nefit-marathonwedstrijd in Deventer mocht je jaren geleden gratis naar binnen. Vraag bijvoorbeeld 1.000 euro meer per ploeg aan inschrijving voor de competitie en maak de toegang tot de wedstrijden gratis, of laat iedere bezoekers 1 euro in de pot doen. Als er meer publiek komt naar de marathons, levert dat ook weer meer reclame op voor de sponsoren."

Van Roosenboom mag wel het aantal ronden naar beneden. "Wij rijden bij de dames nu 80 rondjes. Dat mogen van mij best weer 60 rondjes worden. De mannen rijden nu 150 ronden, maak er daar 100 van. Ik zeg dat niet omdat ik sprinter ben, maar met minder ronden moet je vanaf het begin meteen vol gas rijden. En echt: of je nu 60 of 80 rondjes rijdt, de uitslag blijft toch wel hetzelfde. Maar de wedstrijden worden wel sneller en spectaculairder."

Gary Hekman
"Sinds jaar en dag is het zo dat er elk weekend een wedstrijd moet zijn, met de voorkeur voor de zaterdag. Maar waarom?", vraagt Gary Hekman zich af. "Wissel bijvoorbeeld wat wedstrijden in voor een vierdaagse. Dat is toch hèt echte schaatsen. Je ziet steeds vaker teams vlak voor het NK op kunstijs een of twee weken op trainingskamp gaan om zo op het Nederlands kampioenschap goed te kunnen pieken. Dan kan je die wedstrijden schrappen en samen met nog twee wedstrijden in een vierdaagse opnemen."

"Ben er daarnaast geen voorstander van om tussen de Weissensee en Zweden nog een Cup-wedstrijd op kunstijs te rijden", vervolgt de marathoncrack van AB Vakwerk. "Van mij mag de Cup-finale gehouden worden voor we naar Oostenrijk en Zweden gaan. Als je die wedstrijden op buitenlands natuurijs hebt gereden, moet je je weer aanpassen als je dan nog een Cup-finale op kunstijs moet rijden. Bij de meesten is bovendien de scherpe eraf en rijden ze die laatste Cup-wedstrijd als een verplicht nummer."

Daniëlle Bekkering
"De kalender is vrij mager, vooral als je alleen marathons schaatst. Er hadden wat mij betreft wel wat meer wedstrijden in mogen zitten, denk ook eens aan een dubbel weekend of meerdaagse. Het is écht jammer dat we geen sponsor voor de vierdaagse hebben gevonden. Zo'n meerdaagse leeft echt, zowel bij schaatsers als toeschouwers. We moeten echt kijken of we die wedstrijdvorm terug kunnen krijgen", meent de rijdster van Team Speelman-Haak. Om te vervolgen: "Voor de rest is het hopen op natuurijs, dat is ook hartstikke mooi. Maar dat hebben we helaas niet voor het zeggen en het is goed dat er dan alternatieven in het buitenland zijn. Ik denk wel dat natuurijs (helaas) de beste manier is om onze sport meer in de spotlight te krijgen."

Arjan Stroetinga
"Je moet er geen circus van maken", trapt Arjan Stroetinga af, daarmee doelend op de invoering van de 'landstart' bij de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee. "Klunen als start bij deze wedstrijd vind ik echt onzin."

De rijder van Royal A-ware vindt het net als veel andere rijders jammer dat de vierdaagse van de kalender is verdwenen. "Van mij mag de Greenery Six terugkomen", gaat Stroetinga nog een stap verder. "Dat was echt spektakel."

Hoewel Stroetinga het liefst marathons rijdt, hoop hij zich ook te plaatsen voor de mass start in PyeongChang. "Betekent dat ik de komende maanden keuzes moet maken en niet alle marathons zal rijden."

Terug naar de marathoncompetitie. Arjan Stroetinga vindt dat de Cup-wedstrijden vaker verreden moeten worden op banen waar het marathonschaatsen in de regio leeft. "In Geleen bijvoorbeeld rijd je voor lege tribunes; ga daarom naar ijsbanen waar wel publiek op de marathons afkomt. Naar de ijsbanen in Noord-Holland bijvoorbeeld, naar De Vechtsebanen, naar Thialf..."

Elma de Vries
Cup-winnares Elma de Vries van Palet Schilderwerken kan zich wel vinden in de opzet van de marathonkalender. "Ik vind sowieso dat de marathonsport leeft. Kijk alleen maar naar de aanwas binnen onze sport. We hebben in jaren niet zo'n groot damesveld gehad als komende winter. Als we er nu ook nog voor kunnen zorgen meer publiek naar de wedstrijden te trekken, maken we ook daar een stap." Er valt een kleine stilte. "Spectaculair finishen helpt daarbij wel", vervolgt ze lachend, doelend op haar inmiddels legendarische val vlak voor de finish van de Alternatieve Elfstedentocht afgelopen februari, waardoor ze de zekere winst op de Weissensee mis liep. "Maar een goede speaker tijdens de wedstrijden helpt ook. Of als je met iemand meegaat naar de marathon, die van alles over de sport kan vertellen. Dan word je vanzelf enthousiast."

Peter van der Pol
Ook Peter van der Pol vindt het jammer dat de zesdaagse van de kalender is. "Het was een leuk initiatief en volgens mij niet moeilijk om op te zetten", aldus de rijder van AB Transport Group. "Ik heb de zesdaagsen ook nog gereden. Dat waren spectaculaire wedstrijden. Meerdaagse koersen vind ik sowieso het leukst. Dat mis ik wel in de huidige kalender. De kunstijskalender verder is prima." Van der Pol zou wel graag wat meer natuurijswedstrijden op de kalender terug willen zien. "Het natuurijsdeel van de kalender mag wat mij betreft inderdaad uitgebreid worden. Dat zijn altijd mooie wedstrijden. En als we dan toch op de Weissensee en in Zweden zijn, doe er dan nog één of twee wedstrijden extra bij."

Frank Vreugdenhil
"Nee, ik vind de opzet van de marathoncompetitie niet toekomst proof. Met negen rijders in een ploeg zijn de teams veel te groot. Dit is misschien nu tijdelijk een goede oplossing om het peloton te vergroten, want we hadden vorig seizoen niet zelden slechts 35 man aan de start staan. Maar wil je de sport interessant houden voor sponsors en publiek, dan moet je teams van vijf à zes man aanhouden en niet meer."

Jammer vindt Vreugdenhil het ook dat de vierdaagse alweer van de baan is. "Nu werd heel snel gezegd dat er geen geld voor was. Maar je had ook de keus kunnen maken om het seizoen wat later te beginnen, waardoor je een aantal Cup-wedstrijden had kunnen samenvoegen in een vierdaagse. Dan beslaat de Cup-competitie weliswaar wat minder wedstrijden, maar je hebt daarnaast wel een vierdaagse." Dat de wedstrijden in Zweden zijn samengevoegd vindt de rijder van AB Vakwerk wel een pre.

Zaterdag 21 oktober vindt de eerste KPN Marathon Cup-wedstrijd plaats.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan