Tickets
Shop
Nieuws 05 okt 2017

Hardlopend beginnen aan Alternatieve Elfstedentocht: wat vinden de schaatsers?

De 'landstart', waarbij de schaatsers met de schaatsen in hun hand ongeveer een kilometer rennen alvorens snel over te stappen op het ijs, is traditie bij onder andere de Friesche Elfstedentocht. Ter ere van het 30-jarige jubileum van de Stichting Alternatieve Elfstedentocht is deze landstart nieuw leven ingeblazen. Zowel het dames- als het herenpeloton gaan op de Weissensee rennend van start. Wat vinden de (oud) schaatsers hiervan?

Foto : Neeke Wassenbergh

Simon Schouten
Simon Schouten vindt dat de rijders worden verkocht als 'kermisattractie' met dit nieuwe idee. "Gaan we dan ook stempelen en door de tent heen klunen? Het is alles of niets." De jongste winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht ooit is het niet eens met het initiatief. "Niemand uit de top 10 van het klassement van afgelopen jaar is gelukkig met deze wedstrijdoptie. Het wordt zonder overleg doorgedrukt, belachelijk."

Volgens Schouten kan de KNSB zich beter bezig houden met het zoeken van sponsoren dan met het bedenken van dit soort 'onzinnige concepten'. "Er wordt nu al met sommige ploegen gesproken om het hardlopen te boycotten en gewoon op de startstreep te staan met schaatsen aan", aldus de schaatser van team Royal A-ware.

Jan Maarten Heideman
Jan Maarten Heideman, de meest succesvolle marathonschaatser aller tijden en deelnemer aan de Elfstedentocht van 1997, vindt het initiatief wel goed. "De Alternatieve heet natuurlijk niet voor niks de Alternatieve. De echte Elfstedentocht is ook met hardlopen." Heideman reed als enige wedstrijdrijder de Elfstedentocht op klapschaatsen.

Hij had zelf wel graag de kans gehad om een wedstrijd met landstart op de Weissensee te rijden, om één van zijn uitvindingen te testen: de kluunschoen met wisselschaats. "Daarmee hoefde je alleen de schaatsen onder te klikken en weg ben je. Maar het kan ook zijn dat ik hem dan niet had gebruikt en had bewaard voor de Elfstedentocht", lacht hij. 

Heideman noemt het super bijzonder dat rijders nu pas serieus gaan nadenken over de start van de Elfstedentocht, waarbij hardlopen en snel veters strikken belangrijk zijn. "Het is de aller- allerbelangrijkste wedstrijd. Sven Kramer traint ook alle elementen, de start, acceleraties. Moet je dan pas gaan nadenken als het echt gaat vriezen en 'it oan giet'?"

Heideman denkt dat een landstart de wedstrijd wel kan beïnvloeden. "Het ligt eraan wie er snel de veters strikt. Stel je hebt tien sterke rijders die gelijk wegkomen. Het lijkt mij wel leuk om te volgen", besluit de tweevoudig winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht.

Alida Pasveer
Een zot idee, zo noemt Alida Pasveer het. De ploegleidster van damesteam CENNED en oud-marathonschaatser is niet blij met het besluit. "Er is zowel vanuit het dames- als beloftenplatform een negatief advies uitgebracht en er zijn meerdere mannenploegen die het geen goed idee vinden. Er is geen draagvlak en dan wordt er toch zoiets doorgedrukt."

Pasveer, zelf zesde in de Elfstedentocht van '97, vindt het vooral onveilig. "Je hebt een grote kans op blessures en valpartijen die niks toevoegen aan de wedstrijd. Bij de echte Elfstedentocht moet je hardlopen omdat het niet anders kan, omdat ze in het kader van de veiligheid niet op het ijs starten. Anders zouden ze dat ook niet doen."

Het deelnemersveld werd bij de dames in '97 meteen volledig uit elkaar geslagen, weet Pasveer te herinneren. Dat kwam naast het hardlopen ook doordat er in het donker werd geschaatst en omdat de dames tussen de heren startten. "Het is onvergelijkbaar", meent Pasveer. "Het eerste jaar startten we op de Weissensee ook in het donker. Iedereen bleef rustig rechtop schaatsen tot het licht werd. Dat voegde niks toe", aldus Pasveer. Ook de landstart zal zo verlopen, verwacht ze. "Je denkt toch niet dat er bij de dames nu eentje is die heel hard vooruit gaat rennen en dan tweehonderd kilometer alleen rond gaat rijden? Ik denk het écht niet. Ik vind het jammer. Het is vragen om ongelukken."

Wim Westerveld
Oud-marathonschaatser Wim Westerveld vindt het idee naar eigen zeggen 'best leuk'. Westerveld was zowel in de Elfstedentocht van 1985 als 1986 de eerste schaatser die het ijs betrad. "Het voordeel is dat het veld meteen uit elkaar is getrokken. De mindere lopers moeten een behoorlijke inspanning doen om voorin te komen." Hij noemt als voorbeeld Jan Kooiman, vader van Clafis-rijder Erik-Jan Kooiman, die in '85 vier minuten achterstand opliep bij de start. Hij moest meer dan veertig kilometer in de achtervolging om weer voorin te komen. "Snel je schaatsen aantrekken scheelt zo één tot twee minuten", zegt Westerveld.

Lisa van der Geest
"Heel gaaf", reageert Lisa van der Geest. De winnares van de Alternatieve Elfstedentocht afgelopen seizoen ziet ook de praktische voordelen van een landstart. "Je bent gelijk warm." Van der Geest denkt dat het voor meer zenuwen aan het begin van de koers zal zorgen. "Er zullen een aantal meiden heel snel zijn en lekker gaan schaatsen met elkaar. Als je dan al een halve minuut achter ligt moet je dat eerst dicht zien te schaatsen." De rijdster van team MKbasics.nl loopt wekelijks hard op het strand maar gaat nu naar eigen zeggen ook extra accenten leggen op de 1000 meter ter voorbereiding.

Erben Wennemars
Een hele mooie toevoeging, vindt Erben Wennemars. De oud-schaatser reed enkele seizoenen marathons bij de A-divisie, waaronder ook enkele wedstrijden op de Weissensee. "Degene die het beste met de omstandigheden om kan gaan wint. Daar moet je ook vaardig in worden." Wennemars was dit jaar toernooidirecteur bij het WK triatlon in Rotterdam, waar de sporters tegenwoordig bij het zwemonderdeel tussendoor het water uitkomen en weer inspringen. "Zelfs in een extreem conservatieve sport als triatlon doen ze vernieuwingen. Als ze er even uitkomen kun je zien wie wie is, 'hé, die zit op kop.'" Hardlopen bij de Alternatieve Elfstedentocht zal voor een schifting gaan zorgen, wat de wedstrijd leuker maakt om te volgen, zo denkt hij.

Bart Mol
Bart Mol vindt het idee niet zo’n succes. "Het lijkt meer op een wintertriatlon, straks gaan ze er ook nog fietsen bij bedenken. Dan krijg je vragen als 'je hebt de 200 kilometer gewonnen, was het met of zonder rennen?'. Na al die jaren... dan hadden ze dit vanaf het begin moeten doen denk ik. Als de echte Elfstedentocht komt en we moeten lopen, dan is het maar zo. Maar nu ga je een wedstrijd die er al was, veranderen." Van de rijder van team AB Vakwerk mag de Friesche Elfstedentocht ook gewoon op schaatsen beginnen. "Ik ben niet zo snel met mijn schaatsen aantrekken, dus dat scheelt ook al weer", zegt Mol lachend.

Competitieleider Willem Hut zei eerder dat hij het bijzonder vindt om de landstart in het jubileumjaar van de Alternatieve Elfstedentocht terug te laten komen. "We zijn benieuwd hoe dit uitpakt op de Weissensee. Uiteraard letten we goed op veiligheid, zo moet de looproute voldoen aan een aantal voorwaarden. We zullen na de wedstrijd evalueren met betrokkenen.” 

De Alternatieve Elfstedentocht wordt woensdag 31 januari 2018 verreden op de Weissensee in Oostenrijk. Het marathonseizoen begint op zaterdag 21 oktober met de 46e Jaap Eden Trophy in Amsterdam.


Deel dit artikel op
Gerelateerde artikelen
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan