Tickets
Shop
Nieuws 19 nov 2017

Van Kerkhof: 'Dat olympische ticket zorgde voor een enorme opluchting'

De afsluitende dag van de World Cup in Seoul draaide voor de Nederlandse shorttrackequipe uit op een feestje. De relayvrouwen wonnen een gouden medaille, de mannenploeg haalde zilver en als klap op de vuurpijl wist Yara van Kerkhof ook nog een individuele bronzen medaille te pakken op de 1000 meter. Schaatsen.nl sprak met de 27-jarige Zoetermeerse.

Foto : Soenar Chamid

"Vandaag viel eindelijk alles op zijn plek voor mij", aldus een stralende Van Kerkhof in gesprek met schaatsen.nl. "Bij de wereldbeker in Dordrecht was ik drie keer vierde. Daar baalde ik natuurlijk enorm van. Vorige week in Shanghai lukte het ook niet, dus ik ben blij dat ik nu wel een medaille in de wacht heb weten te slepen."

Van Kerkhof pakte een bronzen medaille na een bizarre race waarin van alles gebeurde. De 27-jarige shorttrackster finishte op de 1000 meter als vierde, maar door een penalty voor Elise Christie schoof ze door naar de derde plek. De Britse was betrokken bij een valpartij van de Zuid-Koreaanse Shim Suk-hee en werd daarvoor gestraft.  

"Ik had een beetje geluk", keek van Kerkhof terug op haar race. "Maar dat hoort ook bij de sport. Deze bronzen plak is heel goed voor het vertrouwen. Ik denk dat ik in Dordrecht al liet zien goed in vorm te zijn, maar dat het dan hier wederom lukt om de finale te halen en goed te rijden, is een fijne bevestiging dat ik op de goede weg ben richting de Olympische Spelen."

Na haar individuele bronzen plak won Van Kerkhof met de relayploeg enkele uren later een gouden medaille. "Het is geweldig om het wereldbekerseizoen zo af te sluiten. Na twee penalty's en een vierde plek bij de eerste drie World Cups hadden we dit echt even nodig. Hierdoor gaan we met een goed gevoel richting de Spelen."

Whoop whoop!! It must be my lucky day 🥉🥇 #happy #werock #seeyouinpyeongchang 💫✨

Een bericht gedeeld door Yara van Kerkhof (@yaravkerkhof) op

Opluchting
Door de eerdere wereldbekerprestaties was het voorafgaande aan het toernooi nog maar de vraag of de relayvrouwen zich zouden plaatsen voor de Spelen van Pyeongchang. Voor plaatsing was namelijk een plek in de top acht van het wereldbekerklassement nodig. De ploeg, bestaande uit Van Kerkhof, Rianne de Vries, Suzanne Schulting en Lara van Ruijven, ging de laatste wereldbeker als zesde in. 

"Er lag zeker een hoop druk op dit weekend", gaf Van Kerkhof toe. "Door de eerdere resultaten wisten we dat we minimaal de halve finale moesten halen en dat het dan waarschijnlijk wel goed zat. De eerste wedstrijd deden we heel voorzichtig, zodat we de scheidsrechters niet de kans gaven om ons te bestraffen. We reden echt op safe. Gelukkig heeft het goed uitgepakt."

"Toen we de halve eindstrijd hadden gehaald, zorgde dat voor een grote opluchting en konden we eindelijk lekker gaan racen. Dat hebben we vervolgens gedaan met een mooie gouden medaille als resultaat!" 

Rust
Met twee medailles en een olympisch ticket in de tas keek Van Kerkhof ook alweer even vooruit. "We hebben nu acht weken geen echte wedstrijden op het programma staan, dus de stress kan even weg. We gaan nu trainen richting de Spelen en nog een periode naar Lanzarote om te fietsen, maar eerst ga ik de komende dagen even fysiek en mentaal tot rust komen. Daar ben ik wel aan toe."

Op de vraag of Van Kerkhof haar succes van dit weekend een beetje heeft gevierd, antwoordde ze duidelijk. "Nee, daar was geen tijd voor, ha. Direct na de wedstrijden hebben we onze tassen ingepakt en zijn we naar het vliegveld gegaan. Daar ben ik op dit moment. Het vliegtuig vertrekt zo. Hopelijk kan ik een beetje slapen", sloot ze met een glimlach het gesprek af.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan