Tickets
Shop
Nieuws 08 nov 2017

NOC*NSF nomineert Gemser voor IOC Coach Award

Sportkoepel NOC*NSF heeft voormalig schaatscoach Henk Gemser genomineerd voor de Lifetime Coach Awards, een prijs die door het Internationaal Olympisch Comité in het leven is geroepen. Donderdag worden de winnaars bekendgemaakt.

Foto : Soenar Chamid

Coaches uit de hele wereld zijn voorgedragen voor deze nieuwe onderscheiding van het IOC. De genomineerden moesten aan enkele strenge voorwaarden voldoen. De belangrijkste daarvan zijn dat een coach niet meer actief mag zijn in zijn vak, tenminste één keer aan de Olympische Spelen moet hebben deelgenomen als coach en een grote bijdrage aan de sport moet hebben geleverd

"Wij vinden dat Henk uitstekend voldoet aan deze criteria", aldus Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. "Hij heeft een leven lang aan schaatsen en sport in het algemeen gewijd. Hij is in meerdere functies actief geweest en zelfs in meerdere sporten."

Gemser (77) boekte zijn grootste olympische coachsuccessen tijdens de Spelen in Nagano (1998) met goud voor zijn schaatsers Ids Postma (1000 meter) en Gianni Romme (5 en 10 km). Daarnaast was hij in 2004 technisch directeur van de zeilers bij de Spelen in Athene, in 2010 chef de mission bij de Winterspelen in Vancouver en in 2012 nog technisch directeur van de handboogbond op de Spelen van Londen. "Een prachtig voorbeeld hoe je als coach je vakmanschap kunt inzetten voor andere sporten binnen TeamNL", aldus Hendriks.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan