Tickets
Shop
Nieuws 16 nov 2017

Finale mass startcompetitie: wat staat er op het spel?

Komende zaterdag staat in Haarlem de derde en laatste wedstrijd in de mass startcompetitie op het programma. Samen met bondscoach Geert Kuiper blikken we kort vooruit op de finale.

Foto : Neeke Smit

Wat staat er op het spel?
"Om te beginnen kun je tijdens de finale natuurlijk de competitie winnen", lacht Kuiper. "De wedstrijd is misschien nog geen grote prijs met een lange historie, maar het staat wel mooi op je cv." Daarnaast is de massastartcompetitie ook de poort naar het KPN NK Mass Start dat 14 januari in Groningen wordt verreden. De top 10 van het eindklassement in de competitie zal zich direct plaatsen voor de nationale titelstrijd. "En zoals ik bij elke mass start zeg: de schaatsers kunnen ook in deze wedstrijd weer laten zien aan de bondscoach hoe goed ze zijn", vervolgt hij.

Het winnen van de competitie betekent echter niet dat er meteen een World Cup in het verschiet ligt. Anders dan in niet olympische jaren kan de bondscoach namelijk geen risico's nemen als het om de kwalificatie voor PyeongChang gaat. "Het hoofddoel is om met twee mannen en twee vrouwen naar de Olympische Spelen te gaan. Dat betekent dat twee Nederlandse dames en heren in het eindklassement van de World Cup in de top 24 moeten eindigen", legt Kuiper uit.

Omdat een aantal schaatsers in Heerenveen nu al punten heeft gepakt in wereldbekerverband (bij de dames Irene Schouten en Janneke Ensing, bij de heren Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga) zou het niet slim zijn om met teveel verschillende mensen te rijden. "De luxe om te zeggen 'als je wint in Haarlem mag je mee naar de World Cup' heb ik niet. Natuurlijk gaat je naam wel in de grabbelton, maar na de prestaties in Heerenveen is het een stuk gevaarlijker geworden om nu te experimenteren. Er kan gewoon niet teveel gewisseld worden", benadrukt hij.

Daarnaast zullen de Nederlanders in een ideale situatie voor Kuiper ook nog eens zo hoog mogelijk in het klassement moeten eindigen, dat zou er in de nationale selectiematrix namelijk weer voor kunnen zorgen dat er een specialist op dit onderdeel mee mag naar Zuid-Korea.

Wat is de stand?
Na de eerste massastarts in Leeuwarden en Heerenveen (heats en finale van wedstrijd 2) gaan Janneke Ensing en Robert Post aan de leiding in het klassement. Bekijk de volledige klassementen bij de dames en heren en klik hier voor de deelnemerslijst in Haarlem.

Meer informatie over de finale van de mass startcompetitie vind je hier.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan