Tickets
Shop
Nieuws 24 mrt 2017

Terugblik november: Vreugde bij Kramer & Knegt, verdriet bij Ter Mors

Seizoen 2016/2017 zit erop. Dat geeft schaatsen.nl de mogelijkheid om even terug te kijken op de afgelopen winter. Daarin is meer dan genoeg gebeurd. Vandaag blikken we terug op de maand: november.

Foto : Erik Pasman

Wereldbeker Calgary & Salt Lake City
Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting begonnen het wereldbekerseizoen uitstekend. Op de 500 meter in Calgary won Van Kerkhof het brons achter Elise Christie en Jamie Macdonald. Schulting pakte zowel op de 1000 meter als op de 1500 meter dezelfde kleur medaille: brons. Suk Hee Shim en Min Jeong Choi waren bij beide afstanden net iets sterker. Bij de ploegenachtervolging won de Nederlandse vrouwenploeg zilver.

Bij de mannen liet Sjinkie Knegt meteen zien waarom hij één van de beste shorttrackers ter wereld is. Op zijn favoriete afstand, de 1500 meter, won hij goud. Op de 500 meter greep hij brons achter Shaolin Sandor Liu en Semen Elistratov. Bij de relay pakte Knegt met zijn ploeg het zilver.

Een week later stond de wereldbeker in Salt Lake City op het programma. Wederom met Nederlands succes. Suzanne Schulting schaatste naar het zilver op de 1000 meter. Die kleur medaille wonnen de relaydames ook. Sjinkie Knegt won wederom de 1500 meter en pakte net als in Calgary zilver met zijn relayploeg.

Foto : Arno Hoogveld

Na de wereldbekers besluit Jorien ter Mors definitief te kiezen voor de langebaan. “Het is alsof je relatie na twaalf jaar uit gaat.” 

Wereldbeker Harbin & Nagano
Bij de eerste wereldbeker van het seizoen pakten de Nederlandse schaatsers meteen een hoop medailles. Op de 5000 meter versloeg Sven Kramer Jorrit Bergsma en Erik Jan Kooiman. Kai Verbij greep brons op de 500 meter, terwijl Kjeld Nuis onder meer Pavel Kulizhnikov verraste op de 1000 meter door het goud te pakken. Kulizhnikov zou voor de wedstrijd in Nagano een ‘domme actie’ hebben begaanKramer won voor het eerst sinds 2008 weer eens een wereldbekerwedstrijd over 1500 meter. 

Bij de vrouwen won Marije Joling zilver op de 3000 meter achter Martina Sablikova. Marrit Leenstra greep in Harbin twee keer zilver: op de 1000 meter en op de 1500 meter. Beide keren moest ze Heather Bergsma voor zich dulden. Ireen Wüst nam op de 1500 meter het brons in beslag. Tot slot wonnen de Nederlandse ploegen twee keer goud op de teampursuit.

In Nagano ontstond er opnieuw een spannende strijd tussen Kramer en Bergsma. Waar het verschil in Harbin 0,78 seconde was, was het in Nagano 0,53 seconde. Wederom in het voordeel van Kramer. Douwe de Vries eindigde als derde. Op de 1000 meter versloegen twee Nederlanders de Rus Kulizhnikov. Nuis en Verbij legden beslag op goud en zilver. Nuis won een dag later zilver op de 1500 meter achter Denis Yuskov. Jan Smeekens won op de 500 meter zilver achter Nico Ihle.

Bij de vrouwen won Antoinette de Jong zilver op de 3000 meter. Net als in Harbin won Sablikova de afstand. Bergsma was wederom oppermachtig op de 1000 en 1500 meter. Wüst en Leenstra moesten genoegen nemen met zilver en brons. De ploegenachtervolgingteams hadden net als in China weinig te duchten van de concurrenten.

Foto : ANP

Kraantje Lek Trofee
Annouk van der Weijden won de 35e editie van de Kraantje Lek Trofee. De schaatsster van Team Plantina hield ploeggenote Linda de Vries en Yvonne Nauta achter zich.

Eindhoven Trofee
Tegelijk met de Kraantje Lek Trofee was er de Eindhoven Trofee voor mannen. Nadat Jan Blokhuijsen zich na de eerste dag had afgemeld – Blokhuijsen lag op koers voor de winst – greep zijn jonge ploeggenoot Marcel Bosker de eindzege, voor een andere ploegmakker: Jos de Vos. Thomas Geerdinck eindigde als derde.

KPN Cup
Ook werden er deze maand een aantal KPN Cup-wedstrijden gereden. Evert Hoolwerf en Francesca Lollobrigida wonnen in Tilburg KPN Cup nummer 3, Gary Hekman en Irene Schouten wonnen in Heerenveen nummer 4. Bob de Vries en Elma de Vries gingen er in Haarlem met de overwinning vandoor en Lollobrigida en Simon Schouten in Hoorn.

In memoriam
Er was in november niet alleen maar vrolijk nieuws. Helaas moest de schaatswereld afscheid nemen van Jan J. van der Hoorn


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan