Tickets
Shop
Nieuws 02 apr 2017

Terugblik januari: Eerste EK sprint en eerste marathon op natuurijs

Seizoen 2016/2017 zit erop. Dat geeft schaatsen.nl de mogelijkheid om even terug te kijken op de afgelopen winter. Daarin is meer dan genoeg gebeurd. Vandaag blikken we terug op de maand: januari.

NK marathon
Op de eerste dag van januari streden de marathonners om de nationale titel. Bij de mannen werd het een tactisch spelletje, waarin de ploeg van Jillert Anema het heft in handen nam. Uiteindelijk bleven alleen Bob de Vries en Remco Schouten over, waarna De Vries gemakkelijk de sprint won. Robert Post werd derde. Bij de vrouwen zegevierde Irene Schouten. Zij won de sprint van Janneke Ensing en Lisa van der Geest.

EK sprint & EK allround
Voor het eerst in de historie werd er een EK sprint gehouden. En dat tegelijkertijd met het EK allround. Thialf had de primeur en zag bij de mannen een Nederlander Europees kampioen sprint worden. Kai Verbij was de meest constante sprinter en won het goud voor Kjeld Nuis (zilver) en Nico Ihle (brons). Bij de vrouwen verraste Karolina Erbanova. De Tsjechische won mede dankzij twee sterke 500 meters de eerste Europese titel ooit vóór Jorien ter Mors (zilver) en Olga Fatkulina (brons).

Bij het allroundtoernooi domineerden Sven Kramer en Ireen Wüst. Kramer had alleen van Jan Blokhuijsen wat te duchten, maar de schaatser van JustLease kon het Kramer op de 10.000 meter niet meer lastig maken. Wel pakte hij knap het zilver. Bart Swings ging dankzij zijn 10.000 meter nog naar het brons. Wüst overtuigde in Heerenveen op alle afstanden, alleen op de 5000 meter was Martina Sablikova sneller. De Tsjechische pakte het zilver, brons ging naar Antoinette de Jong.

Gruno Bokaal
Koen Verweij en Linda de Vries wonnen in Groningen de Gruno Bokaal. Verweij was verreweg de beste. Hij versloeg het jonge talent Chris Huizinga en Erik Jan Kooiman. De Vries profiteerde bij de vrouwen van afzeggen van Marije Joling, die na de drie afstanden nog leidde.

NK sprint & NK allround
Bij afwezigheid van Sven Kramer en Douwe de Vries was Jan Blokhuijsen de grote favoriet voor de nationale titel bij het allroundtoernooi. Die rol maakte hij waar, al kwam Patrick Roest dicht in de buurt. Roest verzekerde zich dankzij het zilver van een ticket voor het WK allround, samen met Kramer en Blokhuijsen. Het jonge talent Marcel Bosker eindigde knap als derde. Bij de vrouwen won Marije Joling bij afwezigheid van Wüst en De Jong de titel; door die titel mocht Joling naar het WK allround. Yvonne Nauta en Carlijn Achtereekte vervolledigden het podium.

Ook bij het sprinttoernooi waren er meerdere afwezigen. Zo hoefden Kjeld Nuis en Kai Verbij niet meer aan de bak, omdat zij al een ticket voor het WK sprint hadden. Ronald Mulder nog niet, hij won de titel. Jan Smeekens pakte het zilver, en ging er met het brons vandoor. Bij de vrouwen deden Jorien ter Mors en Marrit Leenstra niet mee. Ireen Wüst deed juist wel met het sprinttoernooi mee, sterker nog, die won ze. Anice Das

KPN Cup
Bij de achtste KPN Cup in Eindhoven wonnen Gary Hekman en Iris van der Stelt, terwijl in Rotterdam Evert Hoolwerf en Lisa van der Geest de negende KPN Cup wonnen. Nummer tien werd een prooi voor Simon Schouten en Francesca Lollobrigida en nummer elf voor Irene Schouten en Niels Mesu.

Eerste marathon op natuurijs
Noordlaren had dit jaar het recht om de eerste en (voorlopig) laatste wedstrijd van het jaar op natuurijs te houden. Veel publiek was er naar het noorden gekomen om de marathonners aan het werk te zien. Simon Schouten won bij de mannen de sprint, en dat leek ook zus Irene Schouten te doen bij de vrouwen, maar zij struikelde vlak voor de finish en zag Lisa van der Geest de winst pakken.

NK Shorttrack
Sjinkie Knegt won veel, maar dankzij een duw van een collega waren zijn kansen op de nationale titel verkeken. Dylan Hoogerwerf (foto) bleef wel op de been en verbaasde vriend en vijand door de nationale titel op te eisen. Bij de vrouwen ging de titel (iets minder verrassend) naar Suzanne Schulting.

Foto : Sander Chamid

EK Shorttrack
Suzanne Schulting ging als één van de favorieten voor de Europese titel naar Turijn toe, maar het EK was niet haar toernooi. Mede dankzij een val moest zij haar klassementambities laten varen. Rianne de Vries deed het in tegenstelling tot Schulting verrassend goed. Zij stuntte op de 500 meter met goud en eindigde in het eindklassement als vierde. De relayploeg pakte in Turijn brons.

Bij de mannen zorgden Sjinkie Knegt en Dylan Hoogerwerf voor een één-tweetje op de 500 meter. Tevens behaalde Knegt met de relayploeg goud door Rusland en Italië voor te blijven. In het eindklassement behaalde Knegt brons en werd Hoogerwerf op zijn eerste EK vijfde.

EK Kunstrijden
In Ostrava deed alleen Thomas Kennes mee namens Nederland, omdat Niki Wories nog niet hersteld was van een hersenschudding. Kennes eindigde op de 28e plek en haalde daarmee net niet de finale.

Wereldbeker Berlijn
Bij de wereldbeker in Berlijn behaalde de Nederlandse ploeg weer veel medailles. Zo pakte Jan Smeekens brons op de eerste 500 meter, terwijl Ronald Mulder en Kai Verbij goud en zilver op de tweede 500 meter pakten. Jorien ter Mors won brons op de eerste 1000 meter, Marrit Leenstra won zilver op de tweede 1000 meter. Kjeld Nuis won verder goud op de 1000 en 1500 meter en Kai Verbij won goud op de tweede 1000 meter. Ireen Wüst was de beste op de 1500 en 3000 meter, Leenstra ging naar zilver op de 1500 meter. Tot slot greep Jorrit Bergsma brons op de 5000 meter.

Weissensee
Ingmar Berga was de winnaar bij het KPN ONK op natuurijs, de eerste wedstrijd op de Weissensee. Hij was Gary Hekman en Crispijn Ariëns de baas. Bij de vrouwen legde Ineke Dedden (foto) verrassend beslag op de eerste plek. Zij versloeg Merel Bosma en Ankie IJtsma.

De ploegenachtervolging op de Weissensee werd bij de vrouwen gewonnen door Palet Schilderwerken (Imke Vormeer, Elma de Vries, Nicky van Leeuwen en Ineke Dedden). Zij versloegen in de finale Team Sportvrouw.com/monalyse. Bij de mannen ging de zege naar Okay Fashion & Jeans met Frank Vreugdenhil, Robert Bovenhuis, Marcel van Ham, Ingmar Berga, Bart Hoolwerf en Crispijn Ariëns. Zij versloegen in de finale A-ware.

Foto : Neeke Smit

Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan