Tickets
Shop
Nieuws 22 mrt 2017

'Mijn schaatsliefhebberhart gaat hier sneller van kloppen'

74 schoolschaatsteam staan te trappelen om donderdag in het grote Thialf mee te doen aan de finale van het Nederlands kampioenschap Scholenploegenachtervolging. Ook organisator Jan van der Meulen heeft er zin in. “Mijn schaatsliefhebberhart gaat hier sneller van kloppen.”

Jan van der Meulen is in schaatsland vooral bekend als de enthousiaste speaker van Thialf. En ook tijdens het KPN WK Shorttrack klonk zijn markante stemgeluid weer drie dagen over het ijs. Zo bevlogen als we hem in die rol kennen, zo vol enthousiasme is Van der Meulen ook van een heel ander evenement: de SPA (Scholenploegenachtervolging).

“Het bestaat al sinds de Tweede Wereldoorlog”, vertelt hij. “Het is het grootste schaatstoernooi van Nederland. En het enige voor niet licentiehouders. Maar vooral is het een geweldig evenement waar ieder jaar ontzettend veel kinderen plezier aan beleven. En het stimuleert schaatsen en ijsbaanbezoek. Wat wil je nog meer?”

Ruim 2500 middelbare scholieren deden eerder deze winter mee aan de voorronden in Breda, Den Haag, Deventer, Enschede, Groningen, Hoorn en Heerenveen. De beste 74 teams van vier schaatsers strijden donderdag 23 maart in tien verschillende categorieën om de prijzen. Op basis van leeftijd, geslacht en het wel of niet hebben van een schaatslicentie zijn er categorieën gemaakt, waardoor iedereen op zijn of haar eigen niveau rijdt.

Van der Meulen: “In de voorrondes zie je vaak nog deelnemers op ijshockeyschaatsen. En in de finale zijn er ook genoeg deelnemers op combinoren. Prachtig, toch? Het gaat erom dat je je kunt voortbewegen op het ijs en dat je plezier hebt.”

Echte wedstrijd
Maar alleen plezier is niet genoeg. Uiteraard zal er door de finalisten fanatiek voor de winst geschaatst worden. Van der Meulen zelf zal ook voor deze wedstrijd als speaker optreden, samen met zijn bekende collega Jannes Mulder. Twee echte schaatsspeakers dus, en ook de vaste disc jockey van Thialf (DJ Peter) is van de partij.

“Schaatsen in Thialf is al een attractie op zich, maar wij maken er wel een echt evenement van, dus met speakers, muziek en side events. Zoals elk jaar helpen studenten van het CIOS ons met de nevenactiviteiten. Er zijn allerlei leuke dingen te doen, ook voor de toeschouwers.”

Lerarenrace
Ook de beroemde en hilarische lerarenrace staat weer op het programma. “We hebben die lerarenrace één keer uit het programma gehaald, dat vond iedereen zo jammer. Dat hebben we direct weer teruggedraaid. Al die kinderen willen hun leraren en leraressen ook op het ijs zien. Logisch, haha.”

Wie donderdag 23 maart wil komen kijken in Thialf is van harte welkom. Het eerste startschot klinkt om 9.30. Ieder team rijdt twee omlopen, waarna de beste vier uit iedere categorie zich kwalificeren voor de superfinale. De toegang is gratis.
Niet in de gelegenheid om te komen? Er is ook een LIVESTREAM van de Scholen Ploegenachtervolging.


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan