Tickets
Shop
Nieuws 30 mrt 2017

'Ga toch niet weggooien waar ik m'n hele leven voor heb getraind?'

Normaal gesproken zou Niki Wories deze week haar kunsten vertonen op het WK kunstrijden, maar de 20-jarige schaatsster is er niet bij in Finland. Wegens blessureleed heeft ze niet aan de nationale kwalificatie-eisen voldaan.

Foto : Soenar Chamid

Die blessure was een zware hersenschudding, die zij half januari opliep bij een training. Na een smak tegen de boarding blijft Wories lang liggen. "Dat is meestal geen goed teken", zegt ze tegen Trouw. Als ze later niet meer uit haar woorden kan komen, wordt ze naar het ziekenhuis gebracht. Daar vrezen artsen dat ze een beroerte heeft. Het blijkt om een zware hersenschudding te gaan, maar ze krijgt wel te horen dat een volgende val op het hoofd levensgevaarlijk kan zijn.

Wories ligt niet wakker van die opmerking. "Ik kan ook morgen onder een auto komen. Ik ga toch niet zomaar alles weggooien waar ik mijn hele leven voor heb getraind? Ik wil naar de Olympische Spelen. Ik zit hier niet voor niets helemaal in Canada, ver weg van familie en vrienden." 

Op het WK had een plek bij de beste twaalf een ticket naar Zuid-Korea opgeleverd. Om zich alsnog te kwalificeren, moet ze bij twee wedstrijden twee keer 170 punten halen. Met haar huidige niveau wordt dat een zware opgave. Pirouettes kan ze bijvoorbeeld amper trainen, omdat ze nog steeds last heeft van duizeligheid. "In wedstrijden doe ik ze wel, maar dan ben ik de rest van de dag duizelig. Daar heb je helemaal niets aan." Daarnaast moet ze van de angst afkomen om weer te vallen. "Die val zit natuurlijk nog wel in mijn achterhoofd."

 


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan