Tickets
Shop
Nieuws 02 mrt 2017

Annouk van der Weijden: 'Maak mezelf vaak te druk'

Het pre-olympisch seizoen is voor Annouk van der Weijden uitgelopen op een teleurstelling. De schaatsster van Team Plantina plaatste zich niet voor haar grote doel, de WK Afstanden in Gangneung. Daarnaast eindigde ze bij het NK Allround net buiten het podium. "Ik moet eens stoppen met mezelf zo veel druk op te leggen."

Foto : Glenn Wassenbergh

"Net op tijd binnen", zegt Annouk met een grote glimlach op haar gezicht als ze naar buiten kijkt. Het is woensdagmiddag, de regen komt met bakken uit de hemel. We hebben afgesproken in het Ledig Erf, een café gelegen langs de Oudegracht in haar woonplaats Utrecht. "Ik vind dit een van de leukste plekjes van de stad. Als ik in het land ben, ben ik hier regelmatig te vinden."

Ze bestelt een thee en beantwoordt nog snel even de laatste appjes op haar telefoon. "Laten we beginnen," zegt ze dan. Annouk maakt een vrolijke indruk, heeft duidelijk zin in het interview. De goede sfeer aan tafel verandert niet. Ook niet als we haar vragen terug te blikken op de laatste maanden.  

"Niet echt succesvol." Met die woorden beschrijft ze haar schaatsseizoen. "Op de belangrijke momenten stond ik er niet. Heb eigenlijk overal naast gegrepen. Ik heb door afzeggingen wel een aantal World Cups kunnen rijden. Maar ja, daar word je niet vrolijk van. Dat wil je niet. Ik moet er gewoon voor zorgen dat ik er door mijn eigen prestaties bij ben, niet afhankelijk ben van de keuzes van anderen."

Gespannen
Annouk neemt een slok van haar thee, denkt dan even goed na. "Of er een aanwijsbare reden is waarom het dit seizoen niet ging? De concurrentie bij de dames op de lange afstanden is groot. Dat weet ik, maar daar moet ik eigenlijk niet mee bezig zijn. Ik moet me focussen op de zaken, waar ik echt invloed op heb. Dat zijn mijn eigen races."

Ze vervolgt: "Bij mij is het dit jaar te vaak in mijn hoofd niet helemaal goed gegaan. Ik maak mezelf te druk, wil soms te graag. Op de trainingen heb ik meerdere keren laten zien dat ik het kan, dat ik het niveau aankan. Dat het er dan op wedstrijddagen toch niet uitkomt, is onwijs balen. Een beetje spanning voor een wedstrijd is helemaal niet erg. Ik ben zelfs van mening dat je het nodig hebt om goed te presteren, maar ik was de laatste maanden echt extreem gespannen. Dat hoort niet."

Annouk was niet de enige schaatsster van Team Plantina bij wie het niet wilde vlotten. Ook de twee andere ervaren meiden van de ploeg, Linda de Vries en Jorien Voorhuis, konden dit seizoen geen potten breken. "We hebben als allroundploeg inderdaad niet goed gepresteerd. Dat is heel vervelend. Vaak zie je dat als één of twee schaatsers in een ploeg goed presteren, dat de rest ook een boost krijgt."

"Lotto-Jumbo is daar een goed voorbeeld van. Bij ons was het dit jaar misschien wel het tegenovergestelde. We kwamen door de teleurstellende prestaties in een negatieve spiraal terecht, stelden onszelf steeds de vraag: 'waarom lukt het nou niet?' Natuurlijk hebben we er alles aan gedaan om het te veranderen, maar helaas zonder succes."

Foto : Neeke Wassenbergh

Gangneung
Aan het begin van het schaatsseizoen vertelde ze, dat plaatsing voor de WK Afstanden haar hoofddoel was. Dat toernooi vond eerder deze maand plaats in het Zuid-Koreaanse Gangneung. Laat dat nou net de plek zijn waar over iets minder dan een jaar de Olympische Spelen plaatsvinden. Annouk was aanwezig in Korea, maar als reserve.

"Het is fijn dat ik de baan al heb kunnen testen en dat ik de olympische sfeer al een beetje heb kunnen proeven, maar ik had natuurlijk graag al wat wedstrijden gereden. Ik voelde me nu een beetje het vijfde wiel aan de wagen. Dat is niet leuk."

Over een jaar hoopt Annouk, net als in 2014, in actie te komen bij de Olympische Spelen. "Daar ga ik natuurlijk wel voor. De Olympische Spelen van Sochi zijn nog altijd het absolute hoogtepunt van mijn carrière (Annouk werd vijfde op de 3000 meter, red.). Het zou fantastisch zijn om het nog een keer mee te maken, maar een ticket bemachtigen op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) is al moeilijk genoeg."

Het OKT vindt eind december plaats in Thialf. Op de vraag of ze haar vorm in negen maanden terug kan krijgen, is ze duidelijk. "Zeker. Ik heb in mijn loopbaan al een aantal keer een hoog niveau laten zien. Het gaat heel lastig worden. Ireen Wüst en Martina Sáblíková zijn natuurlijk toppers, maar het hoeft maar een keer echt te lukken en dan kan ik ze pakken. Daar ben ik van overtuigd."

Huwelijksbootje
Voordat Annouk zich gaat richten op het aankomende schaatsseizoen staat er in de zomer eerst nog iets anders op de agenda. "Ha, ik weet waar je op doelt. In juni gaat het gebeuren. Dan stap ik in het huwelijksbootje met mijn vriend Robbert de Rijk. Toevallig zijn we vanmiddag bij de locatie geweest. De komende maanden gaan we de laatste zaken regelen. Mijn trouwjurk heb ik in september al gevonden. Ik heb er heel veel zin in, kan niet wachten tot het zover is."


Deel dit artikel op
Ben jij een echte schaatsfan? inschrijven als schaatsfan